Parempilaatuisia paaleja kustannustehokkaasti

KUHNin muovisidonnalla ja 3D -käärinnällä aikaansaadut tiiviit ja hyvänmuotoiset sekä oikein käärityt paalit pitävät hyvin muotonsa myös varastoinnin aikana. Näin rehun laatu paalissa säilyy hyvänä varastoinnin ajan ja varastotappiot voidaan minimoida.

KUHNin patentoitu Twin -reel muovisidonta tiivistää paalin ja säästää muovia

KUHN paalainkäärijöissä käytetään muovisidontaa, joka on toteutettu kahdella tavallisella 750 mm käärintämuovirullalla. Tällöin etuna on, että muovia voidaan paalin sidonnassa esikiristää jopa 70 %. Voimakkaasti venytetty muovi puristaa jo sidontavaiheessa paalista ilmaa ja siten happea pois sekä tiivistää paalin pinnan kireäksi. Tällä varmistetaan hyvä rehunlaatu paalissa. Paali pitää muotonsa hyvin eikä pinta vetäydy ennen käärintää. Muovisidontakoneiden rakenteessa on erikseen huomioitu muovisidonnan vaatimukset niin, että riski muovisidonnan häiriöihin ja muovin repeämiseen paalauksen aikana pienenee. Mikäli halutaan käyttää sidontaan verkkoa, vaihtaminen sidontatavasta toiseen käy nopeasti. Sekä verkko- että muovirullat voivat olla koneessa valmiina samanaikaisesti.

Rullien säilytys ja käsittely koneessa helppoa

KUHNin koneissa muovirullien käsittely ja vaihtaminen on helppoa ja nopeaa. Sidonnassa käytettävät rullat voidaan laskea erikseen molemmilta puolelta astintasoa alas vaakatasoon, jolloin vaihto käy kätevästi. Rullia ei tarvitse nostaa korkealle ja yksittäinen 750 mm muovirulla on markkinoilla olevaa täyslevää sidontamuovirullaa selvästi kevyempi. Tavallisten käärintämuovirullien säilytys koneessa on lisäksi helpompaa. KUHNin muovisidontakoneissa on aina 4 lisäpaikkaa valmiina sidonnassa käytettäviä rullia varten.

KUHN 3 D- ja Intelliwrap- käärintä viimeistelevät täydellisen paalin

KUHN yhdistelmäpaalaimet voidaan varustaa ainutlaatuisella 3D -käärinnällä. Kun paaliin on sidottu kolme kerrosta muovia kammiossa, paali siirtyy automaattisesti käärintäpöydälle. 3D-käärinnässä muovirullat kääntyvät käärinnän alussa vaakatasoon, jolloin paalin sivuosa ja herkästi vaurioituvat reunat voidaan kääriä. Näin muovi saadaan paalissa tehokkaasti juuri sinne missä sitä eniten tarvitaan. Tämän jälkeen käärintäjakso jatkuu normaalisti 2D-käärintänä. Lopuksi valmista paalia pyöritetään käärintäpöydällä muutaman kierroksen, jotta mahdolliset ilmataskut poistuvat ja muovin liima tarttuu varmasti kiinni.

KUHN Intelliwrap-käärintä tarkoittaa, että myös parittomat käärintäkerrokset paalin päälle ovat mahdollisia. Valitaan vain ohjaimesta haluttu käärinnän muovikerrosmäärä ja kone käärii muovin sen jälkeen automaattisesti asetuksen mukaan. Näin voidaan säästää muovia kun kerrokset voidaan valita tarkasti tarpeen ja paalien säilytysajan mukaisesti. Patentoitu Intelliwrap on vakiovarusteena kaikissa KUHN FBP ja VBP paalainkäärijöissä.

Muovisidonta voi olla myös kustannustehokasta

Esikiristämällä muovia se venyy ja rullasta riittää muovia useamman paalin päälle. Näin muovikustannus pienenee. Kun käytetään tavallista käärintämuovia myös sidonnassa, saadaan lisää säästöä muovikuluissa. On laskettu, että KUHN Twin -reel muovisidonnalla ja 3D – sekä Intelliwrap -käärinnällä säästö täysleveään manttelimuoviin voi olla jopa n. 30 %. Säästö korjuukauden aikana on merkittävä. Muovisidonta on myös säilörehun laadun kannalta hyvä valinta. KUHNin järjestämässä paalaustestissä ilmeni, että muovisidonnalla sidottujen paalien laatu säilyi hyvänä ja voihapon määrä pysyi matalana eikä hometta juurikaan esiintynyt *). Tiiviit ja hyvänmuotoiset sekä oikein käärityt paalit pitävät hyvin muotonsa myös varastoinnin aikana. Näin rehun laatu paalissa säilyy hyvänä varastoinnin ajan ja varastotappiot voidaan minimoida.

*) Lisää paalaustestistä ja testin rehunlaadun analysoinnista sekä muovisidonnan kustannuksista passionforbales.fi -sivustolta.

Voimakkaasti venytetty muovi puristaa jo sidontavaiheessa paalista ilmaa ja siten happea pois sekä tiivistää paalin pinnan kireäksi. Tällä varmistetaan hyvä rehunlaatu paalissa.