Nurmen valmistelu uuteen satokauteen

Jokainen viljelijä haluaa saada kauden ensimmäisestä sadosta mahdollisimman hyvän ja ravintoarvoltaan korkean. Kunnollinen valmistelu edeltävinä kuukausina varmistaa kaudelle optimaalisen alun.

Keväällä ensimmäinen nurmelle tehtävä käsittely on mahdollisten myyränkasojen tasoittaminen. Lisäksi juuri kasvuaan aloittavaa heinää kannattaa jyrätä kevyesti, ja paino tässä sanalla "kevyesti", koska heinien varret ovat tähän aikaan vuodesta vielä erittäin hentoja. Liian tiukkaan tiivistetty maaperä lämpenee keväällä hitaammin, mikä hidastaa heinän kasvua. Minkäänlaista aggressiivista maanmuokkausta keväällä ei suositella.  Älä siis ota käyttöön raskasta jyrää, älä myöskään teräväpiikkistä äestä. Kevyt käsittely äkeellä tai verkkoäkeellä riittää.

 Täydennyskylvö syksyllä vai keväällä?

Keväällä tehtävä täydennyskylvö on tarpeen vain, jos nurmi on kärsinyt talvella tai luonnonvaraiset eläimet ovat vahingoittaneet sitä. Tällöin keväällä on nähtävissä hallataskuja tai paljaita laikkuja. Täydennyskylvö tulisi tehdä mahdollisimman aikaisin, heti kun maan kantavuus sen sallii.[1] Jos paljaita laikkuja tai hallataskuja ei ole, täydennyskylvöä ei välttämättä tarvita. Olemassa oleva nurmi on liian kova kilpailija nuorille itäville heinille. Paras aika vakiintuneen nurmen täydennyskylvölle on syksy, jolloin maaperän lämpötila on korkeampi kuin keväällä. Kannattaa myös odottaa, kunnes maaperä on kosteuspitoisuudeltaan hyvä.

Jos verkkoäestä ei ole? Käytä silloin piikkiäestä.

Jos vetoäestä ei käytetä keväällä, oikea vaihtoehto sille on piikkiäes, jossa piikit on säädetty mahdollisimman vinosti aggressiivisen muokkauksen välttämiseksi. Tällöin nurmi saa mahdollisimman hellävaraisen käsittelyn. Piikkiäkeen käytön tarkoitus on löysätä ja tasoittaa pintaa hyvin vähän ilman aggressiivista työstämistä ja maaperän häiritsemistä[2].

Huolehdi nurmestasi ilmastuksella

Jos nurmen rakenteessa on ongelmia, ilmastus on hyvä vaihtoehto. Ongelmia ovat raskaiden koneiden aiheuttama tiivistyminen tai voimakas laidunnus. Nurmen uusiminen on myös vaihtoehto, mutta se maksaa. Ilmastus keväällä edistää heinien juurtumista ja palautumista sekä mineraalien imeytymistä ja tehokasta hyödyntämistä. Tällöin heinien juuret voivat tunkeutua ja kasvaa suoraan ilmastuksella aikaansaatuihin rakoihin[3]. Ilmastuksesta on tulossa yhä yleisemmin osa hyvää nurmenhoitoa. Se on suosittua, koska se ei vaadi viljelijältä tai urakoitsijalta suurta investointia ja voidaan tehdä niin pian kuin on tarpeen.

Lannoita mahdollisimman pian

Varhainen lietteenlevitys johtaa suurempaan kuiva-ainesatoon kuin myöhäinen levitys, vaikka myöhemmin olisi levitetty suurempi määrä lantaa[4].  Lannoitus kannattaa aloittaa heti kun maan kantavuus sen sallii. Levitä  noin 10–20 kuutiometriä nautalietettä hehtaaria kohti. Jos käytetään keinolannoitetta, nitraattilannoitteella (esim. CAN) saavutetaan korkein typen käytön aste ja suurin sato ensimmäisestä korjuusta[5]. Tässä tulisi soveltaa n. 300:n T-summaa. (T-summa on vuorokauden nollan yläpuolisten keskilämpötilojen (°C) kumuloitunut summa tammikuun 1. päivästä alkaen). Suurin sato ja lietteen hyötykäyttö saavutetaan, jos liete levitetään mahdollisimman pian, mikäli maaperän olosuhteet sen sallivat.

 

[1] Handboek Melkveehouderij, Wageningen University & Research, 2019-2020

[2] Vakblad Elite, Graslandverzorging: voorzichtig in het voorjaar, agressief in het najaar, 19-2-2019

[3] Veeteelt Magazine, Beluchten als alternatief, helmikuu 2009

[4] Verbeteren tijdstip voorjaarsbemesting, Wageningen University & Research, helmikuu 2019

[5] Veeteelt Magazine, T-Som blijft beste hulpmiddel bij bepalen start bemesting, helmikuu 2019

Tutustu myös näihin artikkeleihin