Öljykasvien viljely on Suomessa nyt entistä houkuttelevampaa

Uudessakaupungissa toimiva Nordic Soya Oy ja Lantmännen Agro ovat solmineet yhteistyösopimuksen, jonka ansiosta rypsinviljelystä tulee Suomessa taas entistä kannattavampaa.

Rypsille ja rapsille paremmat markkinat

Uusi yhteistyö lisää kilpailua öljykasvimarkkinoilla, mikä näkyy öljykasveille tarjottavien sopimushintojen piristymisenä. Tavoitteena on lisätä öljykasvien viljelyalaa Suomessa ja sitä kautta parantaa valkuaisomavaraisuutta. Tulevaisuuden näkymät rypsin- ja rapsinviljelyyn ovatkin valoisat.

– Tavoitteemme on lisätä merkittävästi kotimaisen raaka-aineen käyttöä ja siten nykyisiä viljelymääriä suuremmille tuotantomäärillekin on kysyntää. Viljelyalojen kasvu ja tarjonnan lisääminen eivät siis vaikuta viljelyn kannattavuutta heikentävästi, toteaa Petteri Huttunen Nordic Soyalta.

Kotimaiset öljykasvit sopivat hyvin tuotantoon 

Nordic Soya ajoi ensimmäiset koe-erät kotimaista rypsiä ja rapsia jo vuosi sitten ja kotimaisen öljykasvin havaittiin sopivan hyvin heidän tuotantoprosessiinsa. Alkuvuodesta käynnistetty yhteistyö tarkoittaa käytännössä sitä, että Lantmännen Agro tekee viljelysopimukset ja toimittaa öljykasvit Nordic Soyalle Uuteenkaupunkiin.

Hyvät tulevaisuuden näkymät

Suomalaisille öljykasveille nähdään vahvat markkinat jatkossakin.

– Moni asia puoltaa suomalaisen raaka-aineen käytön lisäämistä. Öljylle on monta käyttökohdetta aina elintarvike- ja rehuteollisuudesta sekä biopolttoaineesta lähtien. Eläinten ruokintaan käytettävää rypsi- ja rapsirouhetta tarvitaan isoja määriä ja jos mahdollista, on paljon järkevämpää suosia kotimaista rouhetta tuontirouheen sijaan, toteaa Petri Huttunen.

Viime vuosina rypsi- ja rapsiliiketoiminta on ollut erittäin keskittynyttä, mutta uusi yhteistyömme Nordic Soyan kanssa tuo tähän viljelijää hyödyttävän vaihtoehdon.

– On viljelijän etu, että markkinoille tulee toinenkin teollinen ostaja, toteaa Jaakko Huokkola Lantmännen Agrosta.

Pellosta pöytään

– Sen lisäksi, että haluamme ostaa Nordic Soyalle niin paljon kotimaista rypsiä ja rapsia kuin mahdollista, tarjoamme maatiloille myös kattavan siemenvalikoiman ja kasvinsuojeluaineet sekä muut tuotantopanokset, muistuttaa Heikki Alastalo Lantmännen Agrosta.

Jo tulevaa kautta suunniteltaessa kannattaa olla yhteydessä asiantunteviin kauppojemme myyjiin ja kysyä heiltä neuvoa niin viljelysopimusten kuin tarvittavien hankintojenkin osalta. 

Ota yhteyttä viljanostajiimme!

Kuvat: Nordic Soya, Marjo Keskikastari

Teksti: Kirsi Kause