Jatkuvasti uudistuva 70-vuotias Mepu

Mepu Oy juhli kesäkuun alussa 70 vuotissyntymäpäiviään. Maailma on monen kertaan muuttunut Mepun ympärillä, mutta laadukkaista tuotteistaan ja lujasta tulevaisuuden uskosta sekä väsymättömästä kehitystyöstään tunnettu yritys on selvinnyt voittajana kaikista kohtaamistaan haasteista.

Kaikki alkoi yhden miehen halusta ansaita perheelleen elanto sodanjälkeisessä Suomessa, ja nyt monien vaiheiden jälkeen kansainvälisestikin tunnettu yritys tarjoaa sekä maatalouden että teollisuuden alalla toimiville asiakasyrityksilleen yhä pidemmälle mietittyjä tuote – ja palveluratkaisuja.

Vaunukuivureista suuriin kuivurikokonaisuuksiin

Suomessa monet tuntevat Mepun vaunukuivurivalmistajana ja niitä myydään edelleen merkittäviä määriä. Vaunukuivurit ovat myös osoitus Mepun vuosikymmeniä jatkuneesta rohkeasta kehitystyöstä – vuonna 1981 kehitettyä vaunukuivuria myytiin sen aikaisissa maatalousnäyttelyissä monia kappaleita jo ennen kuin sillä oli kuivattu kiloakaan viljaa. Helposti siirrettävä ja heti toimintavalmis vaunukuivuri kiinnosti viljelijöitä ja tänäkin päivänä niiden kysyntä on jatkunut vakaana.

Alun perin vientikin keskittyi vaunukuivureiden ympärille ja 1990-luvulta lähtien niitä on myyty lähes 5000 kappaletta Euroopan alueella. Mepun vaunukuivureiden selkeänä vahvuutena on niiden soveltuvuus kaikille viljalaaduille. Kuten Mepun toimitusjohtaja Jerker Söderholm asian ilmaisee:

  • Monissa Euroopan maissa valmistetaan vaunukuivureita, mutta ne soveltuvat parhaimmin lähinnä maissin kuivatukseen. Jos halutaan kuivata viljalaji huomioiden hellävaraisesti ja tehokkaasti, on Mepu erinomainen valinta.

Mepun vahvuudet suurissa kuivuriprojekteissa

Asiakaslähtöisyytensä ja pitkään jatkuneen vientitoimintansa ansiosta Mepulla on erinomaiset valmiudet toteuttaa myös suuria ja pitkälle räätälöityjä kuivurikokonaisuuksia. Yrityksen sisältä löytyy asiantuntijat aina rakentamiseen liittyvien suunnitelmien tekoon, kuivuriin tarvittavien osien valmistamiseen ja yksilöllisten automaatiojärjestelmien suunnitteluun sekä koko projektin toteuttamiseen asennuksineen ja kytkentöineen.

Käyttöopastamisen lisäksi Mepu tarjoaa asiakkailleen huoltosopimuksia ja käyttötukea. Kuten videolla esiintyvä asiakaskin kuvaa Mepun toimintaa, on sen toteuttamien kuivuriprojektien vahvuuksina luotettavuus, ison tilayksikön tarpeisiin soveltuva nykyaikainen ja tehokas viljankuivausteknologia sekä toimiva jälkimarkkinointi.

Suomalainen asiakaskokemuksestaan kertova viljelijä puolestaan on erittäin tyytyväinen siihen, miten hyvin Mepu hoiti koko projektin kokonaisuudessaan. Halutessaan asiakkaat voivat toteuttaa kuivuriprojektinsa myös itse, mutta pitkällisen ja monipuolisen kokemuksensa ansiosta useimmissa kohteissa toivotaan Avaimet käteen -ratkaisua.

  • Teollisen luokan investointiprojektit ovat jo niin laajoja ja monimutkaisia prosesseja, että niiden toteuttamisessa kokemuksestamme on asiakkaalle paljon hyötyä. Olemme saaneet tietotaitoa todella isoista kuivurihankkeista myös ulkomailta ja sieltä saatua osaamista hyödynnetään kotimaassa, toteaa Jerker.

Asiakastarpeen mukaista räätälöintiä

Mepulla on kaiken kokoisia ja erilaisia tarpeita omaavia asiakaskohteita. Toiselle soveltuu parhaimmin perusautomatiikkaa hyödyntävä ja edullinen vaunukuivuri, mutta isommissa projekteissa räätälöitävyys kasvaa huomattavasti.

  • Käytännössä se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi koko automaatiojärjestelmä rakennetaan asiakaskohtaisesti, jolloin se jo itsessään on aika mittava työvaihe, kertoo Jerker.

Muita räätälöitäviä elementtejä ovat esimerkiksi tarvittava kuljetinten ja putkistojen sekä varastokapasiteetin määrä. Myös varastosiilojen ominaisuudet vaihtelevat. Yksi hyvä esimerkki Mepun vientitoiminnan hyödyistä kotimaisille viljelijöille ovat 3 in 1-siilot. Kuivausominaisuudella varustetut siilot Mepu valmisti Suomeen Ruotsista saadun idean mukaan.

  • Kolmitoiminen kuivaava siilo on hyödyllinen: siihen voi purkaa kuorman suoraan märkänä pellolta, jonka jälkeen sieltä saa viljan siirrettyä helposti kuivatukseen ja lopuksi sinne voi ajaa viljan jäähtymään. Lopuksi se toimii viljavarastona. Tämä tietenkin jouduttaa kuivausta merkittävästi, summaa Jerker.

Katse tulevaisuuteen

Yhteistyö Lantmännen Agron kanssa on sujunut todella hyvin ja sitä halutaan edelleen kehittää.  Isossa kuvassa Mepulla on selkeä päämäärä.

  • Haluamme vastata sekä kotimaisten että ulkomaisten asiakkaiden tarpeisiin ja kyetä toteuttamaan tulevaisuuden maatalouden pitkälle räätälöidyt projektit. Tähän päästää parhaalla mahdollisella talonsisäisellä osaamisella, Jerker kiteyttää.

Tavoitteensa Mepu tiivistääkin kahteen sanaan:

         Best Possible

Teksti: Kirsi Kause

Kuvat: Pauli Harinen ja Mepu Oy