MaatalousKonemessuilla esiteltävät uutuudet

Helsingin MaatalousKonemessuilla on esillä paljon uutuuksia. Palkittujen ja kunniamaininnan saaneiden tuotteiden ja palveluiden lisäksi uutuuskoneita on osastollamme 6e90 esillä mm. KUHNilta ja Multivalta. Vahva-kaura, joka lasketaan nyt messuilla myyntiin, on myös esillä osastollamme. 

Dataväxt Logmaster - hopeaa voittanut uutuus!

Keväällä Suomessa lanseerattu Dataväxt Logmaster tarjoaa monipuolisen telematiikkaohjelmiston edullisesti ja helposti ilman merkkisidonnaisuuksia. Se kerää tiedot mm. koneen sijainnista, käynnissäolosta, polttoaineen kulutuksesta sekä moottorin kuormituksesta, ja luo niiden pohjalta automaattisesti Logmaster-ohjelmaan laajaa raportointia. Tietoja voidaan käyttää esimerkiksi tuotannon kehittämisen, urakoinnin laskutuksen tai lohkomuistiinpanojen perustana.


Syysvehnän ostosopimus - kunniamaininta 

Syysruisvehnä on erittäin satoisa rehukasvi, jolle Lantmännen Agro lanseerasi markkinat kasvukaudelle 2023. Ruisvehnä tuo yhden vaihtoehdon tiloille lisää viljelykierron suunnitteluun sekä kasvitautien hallintaan.

Ruisvehnän korrenlujuus on hyvä eikä se ole erityisen herkkä kasvitaudeille. Viljelyteknisesti ruisvehnää voi verrata syysvehnään, sillä syksyn toimenpiteet ovat samoja. Kylvöajan suhteen ruisvehnä on mahdollista kylvää syyskuun aikana, eikä syysohran tai rukiin kaltaista aikaista kylvöä tarvita. Ruokinnalliselta laadultaan ruisvehnä on erinomaista energiarehua. Se sopii hyvin sikojen sekä nautakarjan ruokintaan. Suoraan rehuarvojen perusteella ruisvehnä on sian rehuna energia- ja valkuaispitoisuudeltaan vehnän ja ohran välimaastosta. Märehtijöiden rehuarvoissa ruisvehnässä on vähemmän valkuaista mutta sama OIV-arvo verrattuna ohraan ja vehnään. Energia-arvoltaan ruisvehnä vastaa vehnää.

Lantmännen Agro ostaa kaiken ruisvehnän käyttöönsä syksystä 2023 alkaen. Vastaanottopisteitä tullaan luomaan tarjonnan mukaan siten, ettei välimatka käyttöpaikkoihin rehutehtaillamme muodostu viljelyn aloittamisen esteeksi. Ruisvehnän hinta tulee perustumaan rehuohran hintaan korotettuna 5€/tn preemiolla.


Multiva Evo ja e-Sarjan kylvölannoittimet - kunniamaininta

Multiva tuo markkinoille uudet Cerex Evo ja Forte Evo kylvölannoittimet. Sekä täysin uudet sähkösyöttöiset eCerex ja eForte kylvölannoittimet. Molemmat e-mallit ovat Isobus-koneita tarjoten laajan kirjon toiminnallisuuksia sekä vaivattoman ja yksinkertaisen työkoneliitännän. eCerex ja eForte kylvölannoittimissa portaaton ja automaattisesti kylvökoneen ajonopeuden mukaan säätyvä syöttö on toteutettu syöttöakseleita pyörittävien sähkömoottorien avulla. Molemmissa mallsitoissa on monia uusia ominaisuuksia.
Muun muassa täysin uudet kotimaista tehtaan suunnittelua olevat syöttimet.


KUHN Merge Maxx 1090 noukinkarhotin

KUHN Merge Maxx 1090 noukinkarhotin kahteen lohkoon sijoitetuilla karhotusmatoilla. Karhotin tarjoaa laajan ja monipuolisen muuntelumadollisuuden karhottaa joko keski-, sivu- tai erilliskarhoja. Karhotustapa voidaan muuttaa helposti ja nopeasti. Karhotustapa ja karhon noukinta edesauttavat myös noukittavan rehun pysymistä puhtaana. Karhottimessa on oma hydrauliikka kuljetinamttojen ja noukkimien käyttöä varten.  Lohkojen (karhotustapa / työkentelyasento) sekä mattojen hallinta tapahtuvat suoraan traktorin hytistä käyttöohjaimella ja traktorin ulkopuolisen hydrauliikan lohkoista. Karhottimen maksimityöleveys keskelle karhotettaessa on 11 m.


KUHN FC 9330 D RA perhosniittomurskain siirtomatoilla

Uusi kompakti ja tehokas KUHN FC 9330 D-RA takaperhosniitomurskain koostuu kahdesta 3,5 m:n niittoyksiköstä ja karhosiirrinmatoista. Etuniittomurskaimen kanssa koneen työleveys on 9,3 m. Limitys 3 m etukoneen kanssa on 40 cm ja 3,5 m etukoneen kanssa 60 cm / puoli. 

Karhonsiirtomattoja säädetään hydraulisesti sivusuunnassa siten, että muodostuva keskikarho voidaan asettaa 1.8 – 3.6 m leveydelle. Tällöin kerta-ajolla muodostuva keskikarho voidaan sovittaa helposti erilaisille korjuukoneille sopivaksi. Siirtomatot voidaan tarvittaessa nostaa ylös joko yksittäin tai molemmat yhtä aikaa, jolloin konetta voi käyttää tavallisen niittomurskaimen tavoin.

KUHNin itse valmistamien OPTIDISC ELITE teräpalkkien LIFT CONTROL kevennys ja laukaisu on toteutettu hydropneumaattisesti. Teräpalkissa on niittolautaskohtainen ylikuormasuojaus. Murskainkelojen voimansiirto on toteutettu suljetun 2-nopeuksisen vaihteiston avulla, ja kela-akseleissa on ylikuormasuojaus. Koneen karhonsiirrinrakenteissa on käytetty alumiinia, joten 9,3 m työleveydestä huolimatta sen paino on alle 4000 kg, mikä vähentää taka-akselipainoa ja tiivistymistä päisteajossa. Karhonsiirrinmattojen käytöstä huolehtii koneen oma hydraulikoneikko, joka vähentää traktorihydrauliikan tehontarvetta. Siirtomattojen nopeutta voidaan säätää korjuuolosuhteiden mukaan käyttöohjaimesta manuaalisesti tai esim. rinneajossa voidaan käyttää automaattista rinnekompensointia.

KUHN FC 9330 RA on ISOBUS -yhteensopiva. Koneen mukana tulee lisäksi CCI 800 kosketusnäytöllinen hallintalaite omalla johtosarjalla. Koneen toiminnot on käyttölaitteen värinäytössä esitetty havainnollisten symbolien avulla. Tarvittaessa lisävarusteena näyttöön voidaan kytkeä AUX-N ISOBUS -joystick (CCI A3). Teräpalkin huoltoa ja tarkista varten koneen etusuojat liukuvat taakse, jolloin terien luokse päästään helposti. Etusuojien väistyessä taakse koneen edessä vapautuu tilaa myös esim. koneen kytkemisen ja irrottamisen ajaksi, mikä lisää samalla työturvallisuutta. Takaniittoyksikön varastointi on mahdollista joko niittoyksiköt alas laskettuna tai pystyasennossa tilaa säästäen.


 

Multiva Optima Evo Joustopiikkiäes

Optima Evo on legendaarisen Optima T:n seuraaja. Edellisen mallin hyväksi havaittuja ominaisuuksia on jatkojalostettu, sekä kehitetty uusia teknisiä ratkaisuja tehokkaaseen ja turvalliseen maanmuokkaukseen. Optima Evo täyttää kaikki viljelijän vaatimukset.

Optima Evo on saatavilla täysin uusin takavarusteyhdistelmin. Hydraulitoiminen takalataa seuraava varpajyrä aikaansaa hienojakoisen kylvöpohjan erityisesti pienisiemenisiä kasveja viljeleville viljelijöille.

Lisäksi saatavilla on myös uusi 2-rivinen jälkihara. Uusi jälkihara varmistaa tasaisen lopputuloksen myös olosuhteissa, joissa kasvitähteitä on paljon. Tehokkaat jälkivarusteet on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä asiakkaidemme kanssa ja ne on helppo säätää ilman ylimääräisiä työkaluja. Yksinkertaiset ratkaisut takaavat, että asiakkaat saavuttavat parhaan mahdollisen tuloksen helposti


Vahva-kaura

Vahva on uusi komeakasvuinen, lujakortinen ja erittäin satoisa kaura. Se on yksi lajikkeiston satoisimmista kauroista ollen 2–3 päivää satokärkilajikkeita aikaisempi (98,3 vrk). Vahva on nimensä mukaisesti erittäin lujakortinen: lakoa virallisissa lajikekokeissa on havaittu 0 %, vaikka kyseessä melko pitkä lajike (98,4 cm). Vahvan laatu on hyvällä tasolla. Se on erittäin ohutkuorinen (21,5 %) ja pienten jyvien osuus on pieni. Vahvan lajikeoikeudet Suomessa: Plantanova Oy. Vahva on virallisten lajikekokeiden tuloksissa (2014–2021) linjanumerolla BAUB 2016.4280. Peltosiemen-ketju laskee Vahvan kauppaan syksyn 2022 MaatalousKonemessuilla.