KUHN Espro 6000 RC:n edistyksellinen Vistaflow-kylvöautomatiikka vakuuttaa

Kylvökoneiden kansainvälistä aatelia edustava KUHN Espro 6000 RC vie kylvöautomatiikan Vistaflow-tekniikalla ketterästi aivan uudelle tasolle. Vannaskohtaisen automatiikan ansiosta ruiskutusurat voidaan tehdä häkellyttävän helposti haluttuun kohtaan, joten Espro 6000 RC soveltuu kaiken levyisten ruiskujen luottokumppaniksi.

Vuonna 2015 Vuoden Koneeksi (Farm Trader) palkittu KUHN Espro saapui Vistaflow-tekniikalla päivitettynä Suomeen vuoden 2022 MaatalousKonemessujen alla. Kone herätti suurta kiinnostusta ja messukone myytiin niiltä sijoiltaan. Miksi KUHN Espro on niin edistyksellinen ja miten Vistaflow-automatiikka toimii?

KUHN valmistaa vuosittain yli 200 pneumaattista Espro kylvinkonetta ja niitä on vuosien saatossa kehitetty kestävyyttä, tarkkuutta ja käytettävyyttä silmällä pitäen.

Tekniset oivallukset tuovat tarkkuutta ja pitkää ikää

Espro 6000 RC:n kylvö- ja lannoitevantaiden kiekot asettuvat limittäin, minkä ansiosta kiekon kärjen kuluminen muuttaa huomattavasti hitaammin kiekkojen välistä etäisyyttä kuin jos ne olisivat symmetrisesti. Tämä estää maan tunkeutumista kiekkoihin sekä pidentää kiekkojen vaihtoväliä.

Yksinkertainen ja toimiva Crossflex-ominaisuus varmistaa vantaiden tasaisen keskinäisen painotuksen kiinnitysvarren pituudesta riippumatta. Pidempien varsien päässä olevien vantaiden kiinnityskohdassa käytetyt kumit ovat jäykemmät, jolloin ne välittävät painotuksen tehokkaasti vantaalle. Vastaavasti lyhyemmissä varsissa pehmeämmät kumit vähentävät painotusta niin, että vantaan maahan kohdistama voima on sama kuin pidempiin varsiin kiinnitetyissä vantaissa.

Siemen putoaa kylvövantaan etupuolelle, jolloin se sijoittuu tarkasti vakoon. Tästä on merkittävää hyötyä, sillä jopa 18 km/h kylvönopeudella vantaiden pyörimistahti on niin kova, että taakse sijoittuva siemen lennähtäisi vantaan pyörimisvoimasta koneen taakse eikä halutusti vantaan tekemään kylvövakoon. KUHNin Espro 6000 RC soveltuu 80 kilogramman vannaspainotuksensa ansiosta kevytmuokatuille ja kynnetyille maille.

Kylvövako peittyy pakkereiden ja jälkiharan ansiosta, mikä takaa siemenelle hyvän alkuun lähdön. Haran kulman säätö tapahtuu pareittain säätöruuvia kiertämällä.

Yksinkertainen ja toimiva kylvösyvyyden säätö

Kylvösyvyyden säätö KUHNin Espro 6000 RC -mallissa on toteutettu yksinkertaisella ja toimivalla tavalla. Kiinnittämällä koneen molemmilla puolilla olevien lohkojen kolmeen eri paikkaan haluttu määrä säätörenkaita, saadaan kylvösyvyys säädettyä helposti kiipeämättä koneen päälle.

Erikoismalliset renkaat tekevät tasaisen työjäljen

KUHNin Espro 6000 RC jättää jälkeensä todella tasaisen pellon. Erikoismuotoiltujen renkaiden ansiosta tasoittava vaikutus on joka kohdassa sama. Renkaiden neliskanttinen muotoilu mahdollistaa saman paineen renkaan joka kohdan alla. Kylvövantaiden sijoittuessa renkaiden ulkosyrjille, sijoittuu siemen tarkasti haluttuun syvyyteen, koska rengas painottuu maahan joka kohdasta samoin tavoin.

Pyöreämpi rengas profiili painottaa enemmän keskeltä rengasta ja vähemmän sivuilta. KUHNin Espro 6000 RC:ssä ongelma on ratkaistu käyttämällä neliskanttisempaa rengastyyppiä.

Renkaiden käyttöikää on pyritty nostamaan tekemällä vanteisiin aukot niin, että mahdollisesti renkaaseen joutunut vesi pääsee valumaan pois.

Yksinkertaisen, mutta toimivan ratkaisun ansiosta Espro 6000 RC:n vanteisiin ja rengaslaakereihin ei kerry ruostuttavaa vettä.

Myös renkaiden vaihtotarvetta on ennakoitu ja renkaat on kiinnitetty pareittain. Siten yhden renkaan irrottaminen ja vaihtaminen ovat helposti ja nopeasti tehtävissä ihan miesvoimin.

Turvallisuutta ja helppoutta siirtymiin

Espro 6000 RC on kuin kotonaan myös peltoteillä. Suunnittelussa on huomioitu peltoteissä tyypillisesti oleva keskikohouma siten, että lohkojen ylösnousun yhteydessä myös keskimmäiset renkaat nousevat vähän ylemmäs, jolloin Espron 6000 RC paino sijoittuu paremmin peltoteiden uriin, mikä tasapainottaa koneen siirtoajoa merkittävästi.

Siirtymät peltojen välillä tapahtuvat helposti myös toisesta syystä. Ylösnousevien sivulohkojensa ansiosta Espro 6000 RC on ketterä siirrettävä kuljetusleveyden ollessa samaa luokkaa vetotraktorin kanssa. Lisävakautta kuljetukseen tuo lovetut sivupalkit, joiden ansiosta ylösnostetut lohkot pysyvät runkoa vasten tiiviisti.

Myös kauempana talouskeskuksesta sijaitsevat lohkot ovat helposti kylvettävissä nopeasti sujuvien siirtymien ansiosta ja siksi, että Espro 6000 RC:llä voidaan ajaa maanteilläkin säiliöt täysinä.

Vannaskohtainen Vistaflow-kylvö-ja lannoitusautomatiikka

KUHNin Espro 6000 RC:ssä on vannaskohtainen VISTAFLOW kylvö- ja lannoitusautomatiikka. Sekä siemen että lannoite tulevat omien jakolautastensa kautta ja ohjautuvat erikseen kylvö- ja lannoitevantaille. Jakokeskuksessa palavat vannaskohtaiset ledit, joiden vihreä merkkivalo ilmaisee vannaskohtaisen syötön olevan toiminnassa. Mikäli jakelulautaselle syntyisi roskan tai jonkin muun aiheuttamana tukos, ilmaisee sekä jakelulautaselle syttyvä punainen led-valo että traktorin hytissä oleva näyttöpääte syntyneen tukoksen. Jakelulautasen avaaminen ja tukoksen poistaminen tapahtuvat helposti muutaman ruuvin avaamisen jälkeen.

Automatiikka huolehtii siemeniä kuljettavan ilmavirtauksen säätymisestä niin, että kylvömäärä säilyy jatkuvasti halutun suuruisena. Esimerkiksi ruiskutusuria varten sulkeutuvat vantaat vaikuttavat puhallustehoa alentavasti, jolloin auki oleville vantaille tuleva siemenmäärä säilyy vakiona. Sama toistuu myöskin jos käytössä olevan ruiskun leveys edellyttää puolen koneen leveyden kylvön ensimmäisellä kierroksella.

Lannoitevantaille tulevat kaksi putkea mahdollistavat vähintään 400 kg syöttömäärän koneen kulkiessa 9 km/h. Kun siemenvantaat sulkeutuvat ruiskutusuria varten, menevät myös lannoitevantaat kiinni, jolloin arvokasta lannoitetta ei levitetään peltoon turhaan kylvämättömiin aloihin.

Espro 6000 RC soveltuu erinomaisesti jaettuun lannoitustapaan, jonka suosio on kasvanut samaa tahtia lannoitteiden hinnan nousun kanssa. Tällöin kylvön yhteydessä annetaan vain starttilannoitus, jota täydennetään lisätypellä kasvukauden kuluessa, jolloin kasvustoa tarkkailemalla on helpompi arvioida kasvien lannoitteen hyödyntämiskykyä ja kohdentaa arvokkaat tuotantopanokset yhden lannoituskerran taktiikkaa paremmin.

Käyttäjäystävällisiä ratkaisuja

Jokainen koneen 80 syöttöyksiköstä on oma erillinen yksikkönsä ja siten mahdollisen vioittumisen syntyessä vaihdetaan vain vaurioitunut yksikkö. Ajan lisäksi tämä tuo suoraan myös taloudellista säästöä.

Sähkösyöttöisen KUHN Espro 6000 RC:n kiertokoe on jokaista yksityiskohtaa myöten suunniteltu käyttäjäystävälliseksi. Kone syöttää halutun kierrosmäärän automaattisesti ja mukana tuleva punnitussäkki painaa tasan kilon, minkä ansiosta kiertokokeen tekijän ei tarvitse kiirehtiä punnituksen kanssa vaa’an kalibroinnin takia. Loppuun asti suunnitellun koneen kulkutasolla on kiertokokeen suorittamispaikassa tasainen alue, jolla viljelijän on mukava polviaan rasittamatta kyykistyä.

Lisämukavuutta kiertokokeeseen ja muihin toimintoihin, kuten kylvökoneen täyttöön tuo koneen oma valaistus, joka suuntautuu sekä kylvökoneen alle että sen päälle.

Koneen täyttö sujuu helposti, koska paineistamattoman säiliön suojus on helppo siirtää sivuun. 5,5 kuution vetoiset säiliöt voidaan halutessa täyttää vain viljalla, mikä lisää koneen mukautumiskykyä erilaisiin kylvötarpeisiin merkittävästi.

Säiliöihin mahdollisesti jääneet siemenet ja lannoite saadaan helposti tyhjennettyä koneesta tarkoitukseen soveltuvia, koneen mukana tulevien putkien kautta.

ESPRO 6000 RC:n syöttömäärät ovat tosin niin tarkat, että siemenen ja lannoitteen tarve voidaan laskea tarkasti etukäteen, mikä vähentää tyhjennystarvetta.

Helppotoiminen ja selkeä ohjain

Koneen toimintoja säädetään, ohjataan ja tarkkaillaan helppokäyttöisestä näytöstä. Koneen yhteydessä annettavassa käyttökoulutuksessa saa kaiken tarvittavan tiedon, jonka ansiosta koneen monipuoliset ominaisuudet saadaan kokonaisuudessaan hyötykäyttöön.

Edistyksellinen piensiemenyksikkö

Lannoitteen ja siemenen jakolautasen takana sijaitsee 400 litran säiliöllä varustettu piensiemenyksikkö omine syöttimineen ja ohjaimineen.

 Yksiköllä voidaan kylvää kaikki pintaan kylvettävät siemenet ja kiertokokeen teko onnistuu helposti yksikön omalta näytöltä. Kone kylvää tarkasti eri kokoiset piensiemenet puhalluksen säätyessä siementyypin mukaan. Piensiemenyksiköltä jyvät putoavat putkia pitkin heti kylvövantaiden taakse pakkereiden ja haran alueelle, jolloin ne tulevat koneen liikkuessa samalla osittain mullatuksi.

Edistyksellisen kylvötarkkuutensa, helppokäyttöisyytensä, käyttäjäystävällisyytensä sekä varmatoimisuutensa ja tehokkuutensa ansiosta KUHN Espro 6000 RC haastaa pneumaattisten kylvökoneiden markkinaa Suomessa. 

Teksti ja kuvat: Kirsi Kause