Hyvää apetta kestävällä KUHN-seosrehuvaunulla

Mty Kalevalle Teuvaan rakennettiin uusi robottipihatto 2013 ja siihen valikoitui ratkaisuksi visiiriruokintapöytä. Apevaunuinvestoinnin tultua vuonna 2020 ajankohtaiseksi, piti uudella vaunulla pystyä tekemään hyvää apetta erityyppisistä säilörehuista sekä purkamaan rehua visiiriruokintapöydän lisäksi myös vanhalla navetalla ruokittaville hiehoille – räätälöidyllä KUHN Profile 24,2 CL-seosrehuvaunulla sekin onnistuu helposti.

 KUHN soveltuu monenlaisille rehuille

Tuttu tilanne monilla tiloilla – appeeseen laitetaan sekä ajosilppurilla korjattua että paaliin tehtyä rehua ja ne pitäisi saada tehokkaasti sekaisin, mutta appeen hyvä rakenne säästäen. Tavoitteena saada tehokkaasti katkottua paalirehua ilman, että siilorehu hienontuu liikaa. Lastausjärjestys ja sekoitusaika vaikuttavat asiaan, mutta apevaunun ominaisuuksillakin on merkitystä.

Mty Kalevan säilörehuista noin puolet tehdään paaliin ja loput hoitaa urakoitsija ajosilppurilla. Yksi merkittävin tekijä apevaunun valinnassa oli juuri soveltuvuus molempien rehulaatujen käyttöön. Kalevat päätyivät KUHNin 24 kuutioiseen pystyruuvivaunuun, jossa on leveämpi säiliörunko. Tällä tilavuutta saatiin lisää korkeutta kasvattamatta, mikä nopeuttaa rehujen lastaamista vaunuun. Vaunussa on kaksi kestävää KNOX rosteriruuvia ja teriä on lisätty paalirehua silmällä pitäen. Rehua voidaan purkaa sekä edestä että takaa räätälöityjen kuljetin- ja luukkuratkaisujen ansiosta.

Tehokas sekoitus appeen rakenne säilyttäen

Mty Kalevan appeeseen tulee säilörehun ja kokoviljasäilörehun lisäksi omaa kuivaviljaa ohra:vehnä:kaura -seoksena sekä rypsiä, rankkia ja kivennäistä. Satsikoko noin 120 lypsävälle on säilörehun kuiva-aineesta riippuen noin 6200–6300 kg.  KUHNin Profile CL-vaunun pystyruuvit pilkkovat ensimmäisenä lastattavan paalirehun ja ruokinnassa käytettävän kokoviljasäilörehun korret tehokkaasti. Viimeisenä vaunuun lastattava aumarehu sekoittuu appeeseen nopeasti, jolloin lopputuloksena saadaan hyvärakenteista, mutta hyvin sekoitettua apetta.

     - Uuden vaunun käytön omaksui nopeasti ja kun sopiva sekoitusnopeus ja aika löytyivät, on ape ollut juuri sellaista kuin pitääkin, Jarkko kertoo.

Ruokinnan onnistumiseksi ja häiriöiden ehkäisemiseksi onkin tärkeää, että tasaisesti sekoittuneessa appeessa on riittävästi rakennetta ja sopivan mittaisia karkearehun pätkiä (2–6 cm). Yhdessä ne auttavat ehkäisemään rehun lajittelua ja toisaalta turvaamaan tehokasta pötsitoimintaa. Visiiriruokintapöydällä merkitys korostuu, koska sama rehusatsi on lehmien edessä jaosta seuraavaan jakoon asti, jolloin mahdollisuus lajittelulle kasvaa.

Varmatoiminen vaaka

Lastattiinpa apevaunuun tuhansia kiloja säilörehua tai kymmeniä kiloja kivennäistä, on vaakaan voitava luottaa. Kahden kilon tarkkuudella painon näyttävä KUHNin vaaka saa Jarkko Kalevalta kiitosta.

     - Ei ole ollut sen kanssa mitään ongelmia tai sähköisiä häiriöitä, aina on pelannut, Jarkko kertoo.

Luotettavan vaa’an ansiosta apetta voidaan tehdä tarkemmin, jolloin ruokinta toteutuu suunnitellusti.

Varmatoiminen ja kestävä KUHN

Vaunu on ollut Mty Kalevalla kahden vuoden ajan ja tuona aikana terät on vaihdettu kertaalleen. Miten terien kuluminen vaikutti vaunun käyttöön?

     - Terät pysyivät vaihtoon asti terävinä, vaikka käytettiin ne loppuun asti, Jarkko kertoo.

Muuta remonttia vaunuun ei sitten ole tarvinnutkaan tehdä – KUHNilla on ongelmitta sekoitettu ja jaettu päivittäin 6200–6300 kiloa apetta, mikä kahdessa vuodessa tarkoittaa yli 4 miljoonaa kiloa.

Monipuoliset rehunpurkumahdollisuudet

Vaikka Jarkko Kaleva on ollut vaunuhankintaansa kaikin puolin muutenkin tyytyväinen, oli yksi asia ratkaisevan tärkeä vaunuvalinnassa. Rehua piti saada purettua kahdella eri tavalla, jotta kaikki tilan eläimet saadaan tehokkaasti ruokittua.

     - Asia ratkesi lopulta yhdessä tuumin paikallisen konemyyjän kanssa, Jarkko muistelee.

Vaihtoehto vanhan ja matalan navetan aperuokintaan löytyi luovuudella ja asiantuntemuksella. Vaikka vaunuun ei ollutkaan tarjolla valmista ratkaisua, konemyyjä keksi, että se saataisiin toteutettua järkevästi pidemmällä mattokuljettimella ja peräpurulla. Nyt apevaunulla pääsee peruuttamaan kätevästi navetan ovelle asti ja erillisellä lisäkuljettimella saadaan rehu purettua takana olevan luukun kautta laatalle, josta se viedään edelleen pienkuormaajalla eteenpäin.

KUHNin apevaunu saakin käytettävyydestään kiitosta, sillä yhtä kätevästi purku luonnistaa visiiripöydällekin edessä olevalla poikittaiskuljettimella.

     - Kyllä tähän on tyytyväisiä oltu. Ape on tasalaatuisempaa kuin ennen, vaunu sekoittaa appeen tehokkaammin ja samalla systeemillä saadaan ruokittua kaikki tilan eläinryhmät, Jarkko kiteyttää.

 

Teksti: Kirsi Kause
Kuvat: Jari Koivumäki