BMF-metsäkuormaimella tehokkuutta maatilan metsänhoitoon

Isällä ja pojalla –Kyösti ja Ville Karhilalla – on paljon yhteistä, mutta aivan erityisesti heitä yhdistää metsä. Molemmat työskentelevät palkkatöikseen Metsä-Multia Oy:lle ja lisäksi he hoitavat yhteisvoimin oman maatilansa metsiä. Viime vuonna omienkin metsien hoitoa haluttiin tehostaa ja tarkoitukseen hankittiin BMF-metsäkärry ja kuormain -yhdistelmä.

Vuosi sitten Einarin Kuljettajapalkinnon saanut Kyösti Karhila on työskennellyt Metsä-Multia Oy:lla jo kymmeniä vuosia metsätyökoneen puikoissa. Kun viime syksynä alettiin omalle tilalle etsiä uutta ratkaisua metsänhoitoon, pohdittiin monia vaihtoehtoja ja kriteerit olivat kaikkien kohdalla samat:

  - Haimme puoliammattimaiseen työskentelyyn sopivaa ja tukevakärryistä konetta, Kyösti kertoo.

 

BMF-metsäkärrykuormainyhdistelmän jykevyys vakuutti

Ihan aluksi harkinnassa oli rakentaa vanhaan kärryyn hydraulikoneikko itse, mutta yhtenä vaihtoehtona ollut BMF:n 720 kuormaajalla varusteltu 10 tonnin 2-palkkirunkoinen kärry vakuutti jykevyydellään ja lopulta miehet päätyivät siihen. Valinta tuntui onnistuneelta ratkaisulta alusta lähtien.

  - Heti, kun lähdin sillä ensimmäistä kertaa metsään, huomasin että nyt on oikea kärry perässä, Kyösti muistelee.

Aiemman kärryn kanssa piti koko ajan varoa, ettei kaatanut sitä, mutta BMF:n jykevä ja matala runko tekevät siitä todella tukevan.

  - Teemme hankintahakkuita yhtä kyytiä siellä, minne isolla koneella ei ole järkeä mennä. Tähän työhön BMF on ollut meille hyvä valinta, kertoo Kyösti.

Oma hydrauliikka tehostaa metsänhoitoa

BMF-metsäkuormaimen hydrauliikan sijoittaminen vetoaisaan herätti alussa sekä kiinnostusta että epäilytti. Jälkikäteen ja monien käyttötuntien jälkeen Kyösti pitää ratkaisua erittäin toimivana ja erinomaisena.

  - Alussa vähän epäilytti, mutta todella hyvin toimivaksi tuo on käytännössä osoittautunut, Kyösti tunnustaa.

BMF:n hydraulikuormain saa Kyöstiltä muutenkin kiitosta. Työn tehokkuus on noussut merkittävästi, koska kuormaimessa on tehoa ja liikkeet toimivat nopeasti.

  - Kun vedän kahvasta, niin silloin pitää tapahtua, kiteyttää Kyösti hymyillen.

Koneen oma kuormain helpottaa myös vetotraktorin käyttöä muissa töissä.

  - Ei tarvitse kuin irrottaa venttiilipöytä ja nivelakseli ja lähteä traktorilla muihin töihin, Kyösti selittää.

Toimii hyvin pakkasella ja kesähelteilläkin

Karhiloiden metsäkuormainta käytetään talvipakkasella metsätöissä ja kesäkuumalla se palvelee maataloustöissä. Siellä konetta on käytetty muun muassa salaojatyömaalla, mihin se soveltuu irtolaitojensa ja jälkikäteen hankitun maakahmareen takia hyvin.

Myös vetotraktori pääsee vähemmällä, kun kärryssä on oma kuormain. Suuri öljytilavuus tekee sen, ettei kone kuumene kesähelteelläkään eikä vastaavasti hyydy pakkassäässä.

  - Aiemmin ei kesäkuumalla tarvinnut ajatellakaan vanhan kärryn käyttämistä. Nyt uusi kärry on toiminut moitteetta säässä kuin säässä, Kyösti kertoo.

Sopii monipuolisesti erilaisiin töihin

BMF-metsäkuormain sopii monenlaiseen käyttöön ja erityisesti omalla hydraulikuormaimella varustettuna se soveltuu niin hankintahakkuille kuin energiapuun korjuuseenkin kaikille, jotka arvostavat metsäkuormaimessa maastokelpoisuutta, tehokkuutta ja kestävyyttä.

  - Kyllä minä voin suositella tätä taloon kuin taloon. Ainakin meille se on ollut hyvä valinta ja samalla kannattava investointi on myös tulevaisuutta silmällä pitäen. Paljon mielekkäämpää se on pojankin tämän kanssa töitä tehdä, kun se toimii niin kuin pitää, lisää Kyösti lopuksi.

Uusi kärry saa Villeltäkin kiitosta.

  - Kaksipalkkinen kärry on vakaa metsäajossa. Nosturissakin on riittävästi voimaa meidän tarpeisiin, Ville kiteyttää.

Teksti: Kirsi Kause
Kuvat: Ville Karhila

 

BMF-metsäkuormaimista saat lisätietoa Lantmännen Agron työkoneiden erikoismyyjiltä