Monipuolinen Biomulch

KUHNin valmistamalla Biomulch-kelajyrsimellä voi lopettaa nurmet ja laidunmaat, muokata sänkeä ja mullata orgaaniset lannoitteet. Kävimme tutustumassa koneeseen paikan päällä eikä se todellakaan jättänyt kylmäksi.

Rymättyläläinen Heikki Harismaa oli miettinyt tapoja, joilla luomutilan viljelykierrossa olevia nurmia voisi uusia kyntöä helpommilla konsteilla. KUHN EL 162-300 Biomulch oli koekäytössä Liedossa Jukka Tuomisen tilalla ja kuultuaan kokemuksista Heikki arveli sen mahdollisesti sopivan vanhempienkin nurmien päättämiseen. Konekauppa tehtiin viime syksynä, mutta kone jäi kevääseen asti käyttöön Tuomisen tilalle.

 Kynnön korvaaja

Koneen ollessa Jukan luona, ehti hän kokeilla sitä syysmuokkaukseen ja keväällä myös kylvömuokkaukseen. Kokemuksiensa perusteella hän arvioi Biomulchin soveltuvan erinomaisesti molempiin.

  • On tämä paljon nopeampaa kuin kyntäminen ja toisin kuin monet muut vastaavat koneet, Biomulch jättää kasvit juurineen pintaan. Siksi se onkin mielestäni erityisesti luomutiloille rikkakasvien torjuntaan erinomainen ratkaisu, Jukka toteaa.

Biomulchilla jyrsintä ei ole ainoastaan kyntöä nopeampi menetelmä vaan sillä voi korvata myös äestyksen.

  • Kokeilimme nyt kylvää kahden jyrsintäkierroksen jälkeen suoraan vihantahernettä ja kylvö sujui ongelmitta, Jukka kertoo.

Sopivan ajonopeuden löytäminen vaatii Jukan mukaan totuttelua ja lopulta n. 3,5 km/h vauhdilla syntyi tasaisin jälki ensimmäisellä kierroksella ja toisella kierroksella päästiin jo 4,5 km/h nopeuteen, vaikka samalla lisättiin myös työsyvyyttä.

  • Maan kosteuden on oltava sopiva, jotta saadaan paras työjälki, mutta samahan se kaikessa pellon muokkaamisessa on, toteaa Jukka.

Kokeilussa Livian koulutilalla

Samainen KUHN EL 162-300 Biomulch kävi kokeiltavana myös läheisellä Livian koulutilalla, jossa sillä tehtiin kylvömuokkaus syysrapsimaahan. Mitä tilan työnjohtaja Tuomo Virta piti koneesta?

  • Kyllähän se hyvä kone on. Tekee kauniin työjäljen, joskin rapsia ajatellen vähän turhankin kuohkean, kertoo Tuomo.

Koulutilalla kokeiltiin toisenlaistakin jyrsintä, mutta se ei liiallisen työsyvyyden takia toiminut yhtä hyvin kuin KUHNin Biomulch. Siitä Tuomolla onkin selkeä näkemys:

  • On se tehokas ja vankkarakenteinen – erinomainen nurmien päättämiseen. Varteenotettava vaihtoehto myös koulutilalle, toteaa Tuomo.

Yllättävän kestävä

Haettuaan koneen Liedosta ja aloittaessaan hommia Rymättylässä oli Heikillä yksi huoli. Miten kone reagoisi osin kallioihin rajoittuviin peltoihin, joissa kiviäkin on jonkin verran. Kallioisempia kohtia ei haastatteluun mennessä oltu ajettu, mutta kivien suhteen Heikille oli jo ensimmäisenä päivänä tullut kokemusta.

  • Vähän jännitti, että miten tämä reagoi kiviin, mutta nähtävästi se leikkaa ne halki ja jos kivi on jyrsintä vahvempi, suojaa L-terien murtopultit konetta, Heikki kertoo.

Osuessaan kiveen Biomulchin terästä menee murtopultti, joka on helppo vaihtaa – vaikka pellolla.  

  • Se on hyvä ominaisuus ja suojaa konetta pahemmilta rikoilta, toteaa Heikki.

Maltillinen tehontarve

Biomulchin kerrotaan maalajista ja työsyvyydestä riippuen pärjäävän 100 – 162 hevosvoimalla. Paikan päällä sen toimintaa seuratessa, se on helppo myös uskoa. Monivuotinen nurmi muokkautuu sangen vaivattoman oloisesti. Muokkauspohja on L-mallisten terien ansiosta aivan tasainen.

  • Hyvinhän tämä toimii. Nurmen juuripaakut pitänee tosin hajottaa lautasmuokkaimella ennen kylvöä, tuumii Heikki.

Miksi juuri KUHNin Biomulch?

Alun perin Heikki oli harkinnut kivenhautaajan hankkimista, mutta koneen näkeminen käytännössä oli vakuuttanut. Lisäksi muita vaihtoehtoja edullisempi hinta ja koneenvalmistajana luottamusta nauttiva KUHN olivat puhuneet Biomulchin hankinnan puolesta.

Onko Heikki ollut hankintaansa tyytyväinen?

  • Kyllä tämä kyntöaurat ja ensimmäisen äestyskierroksen korvaa, summaa Heikki.

Lue aiheesta lisää Koneviestistä!

Samaan aikaan toisaalla Hämeenkyrössä Koneviestin toimittajat ovat arvioimassa Biomulchin toimintaa. Lisätietoa koneesta saat siis myöhemmin ilmestyvästä Koneviestistä ja tietenkin Lantmännen Agron osaavilta koneiden erikoismyyjiltä!

Teksti ja kuvat: Kirsi Kause