Zypar torjuu nyt myös kauran rikkakasvit

Rikkakasvien torjunta-aine Zypar on ollut jo muutamia vuosia markkinoilla, ja siitä on tullut suosittu vehnän ja ohran rikkakasvien torjunnassa sen käytön helppouden, varmojen tehojen ja joustavien ruiskutusolosuhteiden ansiosta. Aiemmin sillä ei ole kuitenkaan ollut hyväksyntää kauran rikkakasvien torjuntaan. Zypar sai nyt vihdoin kauan odotetun kaurarekisteröinnin ja sen käyttö on tästä eteenpäin mahdollista kaikilla viljoilla.

Zyparin joustavat ruiskutusominaisuudet ovat nyt vihdoin käytettävissä myös kauran viljelijöille. Zyparista erityisen tekee se, että sen ruiskutus on erittäin joustavaa. Se tehoaa hyvin lämpötilasta riippumatta, kunhan lämpötila on +2-25°C välissä. Ilman- tai maankosteus ei myöskään merkittävästi vaikuta sen tehoon. Joustavan siitä tekee myös se, että se voidaan sekoittaa yleisimpien kasvinsuojeluaineiden kanssa esimerkiksi Medax Max korrensääteen kanssa. Se ei myöskään rajoita viljelykiertoa ja se soveltuu käytettäväksi pohjavesialueilla.

Zypar on myös tehokas ehkäisemään gramma-aineresistenssiä ja kaurarekisteröinnin myötä resistenssin ennaltaehkäisy on mahdollista tehokkaasti myös kauralta. Kauran käyttömäärällä Zyparin Arylex-tehoaine hoitaa tankkiseoksessa laajan resistenssin ehkäisyn moniin eri rikkakasveihin, eikä resistenssistä tarvitse huolehtia. Jos lohkolla on päässyt resistenssi jo kehittymään, silloin lohkolle täytyy kylvää muita viljoja ja torjua kestävät rikkakasvit Zyparin suuremmilla käyttömäärillä.

Käyttö kauralla

Kauralla Zyparin käyttömäärä on alhaisempi kuin muilla viljoilla ja tämän vuoksi Zyparia suositellaankin käytettäväksi tankkiseoksessa jonkin toisen rikkakasvien torjunta-aineen kanssa, esimerkiksi Express 50 SX valmisteen kanssa. Tällöin tankkiseos on Zypar 0,5 l/ha + Express 50 SX 12-15 g/ha + kiinnite 0,1 l/ha.

Zypar voidaan sekoittaa haluttaessa myös muiden gramma-aineiden kanssa, esimerkiksi Toolerin kanssa. Zyparin kanssa tankkiseoksena gramma-aineista riittää pienin käyttömäärä.

Oikea käyttöaika Zypar + Express ruiskutukselle on pensomisen aikana. Ruiskutus pitää tehdä viimeistään korrenkasvun alussa.

Zypar + Express 50 SX tankkiseoksella saadaan erittäin laajat tehot kaikkiin yleisimpiin viljapeltojen leveälehtisiin rikkakasveihin esimerkiksi savikkaan, mataraa, pillikkeeseen, peippiin, emäkkiin, saunakukkaan, pihatähtimöön sekä myös ohdakkeeseen ja valvattiin. Tankkiseoksen ansiosta tehoa saadaan myös orvokkiin.

Kysy lisää tuotteista Lantmännen Agron myyjiltä.

Teksti ja kuvat: Aki Niemelä