ThermoSeed ei lisää kauranavonokea

Vastine kolumniin Käytännön Maamies -lehdessä

Kirjoituksessaan Käytännön Maamies -lehden numerossa 4/2021 Arto Markkula nosti esiin nokitaudit ja ongelmat, joita tehoaineiden poistuminen tuo mukanaan. Useina vuosina on jouduttu turvautumaan hätälupiin, kun poistuneiden tuotteiden tilalle ei ole saatu kehitettyä tai rekisteröityä tehokkaita, uusia menetelmiä.

Nokitaudit ovat viljoilla ajoittain esiintyvä ongelma. Joinakin vuosina tilanne on pahempi, toisina parempi. Suuri merkitys on myös sillä, että varmistutaan kantasiemenlinjojen puhtaudesta ja tarvittaessa oikeanlaisesta käsittelystä, jotta nokitautien leviäminen estyy.

Keski-Ruotsissa useina edeltävinä vuosina sekä Lantmännen että viranomainen Jordbruksverket huomasivat kauranavonoen (Ustilago avenae) selvästi lisääntyneen. Syyksi arveltiin monia kuten luomuviljelyä, tilan oman siemenen käyttöä, luontaista vaihtelua tautikantojen esiintyvyydessä sekä Ruotsissa varsin laajasti käytettävää ThermoSeed -menetelmää.

ThermoSeed -menetelmällä on kuitenkin hyvä teho kauran avonokeen. Menetelmän kehittänyt Lantmännen BioAgri sekä Lantmännen Lantbruk siemenen tuottajana analysoivat tämän johdosta vuoden 2019 kantasiemenerien nokitautisaastunta-asteen ja myös vuonna 2020 näistä kantasiemenistä tuotetun sadon saastunta-asteet. Tulokset käytiin läpi Jordbruksverket edustajien kanssa.

Laajan aineiston pohjalta lopputulos on, että ThermoSeed suojaa kauran avonoelta siinä missä useimmat kemialliset vaihtoehdot. Nokitautisaastunta leviää myös siementuotannon läheisiltä viljelyslohkoilta, mikäli niissä kasvitaudintorjunta on ollut puutteellinen. Myös vailinnaiseksi teholtaan jäänyt siemenen käsittely voi levittää tautia, vaikka suurin osa taudinaiheuttajista käsittelyillä tuhoutuisikin.

Suureksi ongelmaksi osoittautuivat omaa siementä kunnostavat tilat, joissa siementä ei analysoida tautien osalta lainkaan ja näin saastunta saattaa levitä voimakkaasti. Moni omaa siementä käyttävä viljelijä ei myöskään peittaa siementä lainkaan, sillä osa peittausaineista heikentää siemenviljan juoksevuutta kylvökoneissa aiheuttaen työteknisiä ongelmia ja täten lisäten taudin leviämistä.

EU-tasolla useita pitkään käytettyjä tehoaineita on uhkana poistua lähitulevaisuudessa. Tämän vuoksi vaihtoehtoisia menetelmiä tarvitaan ja ThermoSeed antaa hyvän vaihtoehdon kohti kestävämpää viljelyä. ThermoSeed on myös luomuviljelyssä yksi tehokkaimpia vaihtoehtoja siemenen käsittelyyn.

Vihervakka Oy yhdessä Lantmännen Agron kanssa rakentaa Suomeen ensimmäistä ThermoSeed käsittelylinjaa Pöytyälle. Tuotanto alkaa syksyllä 2021, ja siementä on saataville kevään 2022 kylvöille.

 

Lisätietoja
Juho Urkko, Myyntijohtaja Lantmännen Agro, +358 50 310 4075,  juho.urkko@lantmannen.com
Gustaf Forsberg, Tutkija, Lantmännen BioAgri, +46 703 47 96 67, gustaf.forsberg@lantmannen.com (Englanniksi tai ruotsiksi)