Suunnitteletko syyskylvöjä?

Monille ajankohtainen aihe, syyskylvöjen aika lähestyy nopeasti. Öljykasvien kanssa jo noin kuukauden kuluttua. Lantmännen Agron valikoimassa löytyy hyviä vaihtoehtoja sekä öljykasvien, että viljojen kylvöille.

Syyskylvöiset Hauholla syksyllä 2020

SY Florian oli vuoden 2020 syysrapsin satokilpailussa satoisin. Se on ollut myös Hauholla viime vuonna kylvettynä ja talvehtinut ja kukkinut erinomaisesti. Syysrapsilla kannattaa muistaa tarvittava syyslannoitus ja kuivamädän torjunta Juventus 90 -valmisteella (kasvuasteet 14-18), jolloin saadaan samalla kasvupiste jäämään alemmas sekä varmistettua rapsin talvehtiminen.

SY Florian kukinta ja palkoja Hauhon kokeessa 2021

Syysohra sopii erinomaisesti viljelykiertoon täksi syksyksi, jos suunnitelmissa on kylvää esimerkiksi syysrapsia 2022 syksyllä. Täysin viljelyvarmaksi nykyisiä lajikkeita ei voi sanoa, mutta ainakin Hauholla sekä kaksitahoinen Matros, että monitahoinen SU Ellen ovat talvehtineet hyvin nyt jo ainakin neljänä peräkkäisenä talvena. SU Ellen alkaa näin heinäkuun alkupuolella jo tuleentua, puintiaikakin ajoittuu reilusti heinäkuulle. Matros on myöhäisempi, mutta sekin on alkanut näyttää vaalenemisen merkkejä jo heinäkuun alussa, puinti ajoittunee heinäkuun loppuun tai aivan elokuun alkuun. 

Matros (vas.) ja SU Ellen (oik.) kesäkuussa ja heinäkuussa 2021

Syysvehnällä parhaat vaihtoehdot kylvöihin löytyvät vanhasta, luotettavasta Ceylonista tai aivan uudesta, erittäin satoisasta Igloo-syysvehnästä. Igloo on Ceylonin tapaan talvenkestävä ja lyhyt lajike. Viljelijältä saadun vinkin pohjalta kevyillä mailla, joilla kasvuunlähtö on nopeampi, voi harkita syyslannoituksen tarvetta, jotta kasvusto ei tule liian reheväksi syksyllä.

Igloo

Lumihomeen torjunta on kaikilla syysviljoilla tärkeää. Sen vaikutukset näkyvät, vaikka ruiskutusta ei olisi pystytty tekemään täydelliseen aikaan. Lumihomeen lisäksi alkukevät (yleensä huhtikuu) on riski kaikille syyskylvöisille kasveille. Kun kasvu alkaa, kasvien kestävyys kylmälle häviää.  Kuitenkin yöt ja joskus päivätkin ovat vielä kylmiä, jolloin kasvit ovat vaarassa. Aikainen lannoitus (kun pelloille pääsee) ja kasvien yleiskunto voi silloin ratkaista. 

Artikkelin kirjoittaja

Milla Välisalo

Ilmasto & Luonto -projektipäällikkö