Seosrehun hygieniaan kannattaa satsata

Kesäinen lämpö hellii rehussa olevia pilaajamikrobeja, jonka seurauksena ruokintapöydällä oleva seosrehu alkaa pilaantua paljon nopeammin kuin talven kylmyydessä. Seosrehun lämpeneminen havaitaan tyypillisesti syönnin heikkenemisenä, tähteiden määrän kasvuna ja konkreettisesti mittaamalla rehun lämpötilaa. Lämpenemisongelman hallinnassa varmimmin hyvään tulokseen päästään, kun sekä parannetaan rehuhygieniaa että käytetään sopivaa säilöntäainetta. 

Lisää AIV Ässä NA ja pidä seosrehu viileänä!

Kesäinen lämpö hellii rehussa olevia pilaajamikrobeja, jonka seurauksena ruokintapöydällä oleva seosrehu alkaa pilaantua paljon nopeammin kuin talven kylmyydessä. Seosrehun lämpeneminen havaitaan tyypillisesti syönnin heikkenemisenä, tähteiden määrän kasvuna ja konkreettisesti mittaamalla rehun lämpötilaa. Lämpenemisongelman hallinnassa varmimmin hyvään tulokseen päästään, kun sekä parannetaan rehuhygieniaa että käytetään sopivaa säilöntäainetta. 

Seosrehun lämpeneminen johtuu pilaajamikrobien lisääntymisestä rehussa. Vaikka itse rehu ei ruokintapöydällä lämmetessään silminnähden kulu, sen ravintoarvot kuitenkin laskevat. Lämmönnousuun tarvittava energia on pois rehun energiasisällöstä.

Seosrehun hygieniaa voi parantaa seuraavin konstein:

  • Tyhjennä vaunu huolellisesti eri sekoituskertojen välillä
  • Tyhjennä ruokintapöytä useammin
  • Erottele vielä huolellisemmin kaikki pilaantumapesäkkeet rehukomponenteista ennen niiden lisäystä seosrehuun
  • Jos säilörehu on lämmennyttä, leikkaa rehurintamasta kerralla enemmän ja pyri pääsemään syötössä pilaantumisen edelle siten, ettei säilörehu ehdi alkaa lämmetä ennen seosrehuun laittoa
  • Kokeile jättää mäski pois seosrehusta. Samoin olki tai heinä voi olla pilaajamikrobien lähde.
  • Lisää seosrehuun AIV Ässä Na:ta 3 l/t estämään pilaajamikrobien kasvua

Valitse näistä omalle tilalle parhaiten sopivat toimenpiteet samalla huomioiden, että lisätyö pysyy kohtuudessa. Usein on kustannustehokkaampaa käyttää seosrehussa sopivaa säilöntäainetta kuin esim. sekoittaa seosrehu useammin.

Estä pilaajamikrobien kasvu rehunteon kaikissa vaiheissa

Seosrehun lämpeneminen heijastaa usein säilörehun lämpenemisherkkyyttä. Tällöin kannattaa tarkistaa säilörehun teon vaiheet ja pyrkiä estämään pilaajamikrobien kasvu rehunteon kaikissa vaiheissa. Esimerkiksi paalirehu voi olla lämpenemisherkkää, jos

  • muovikerroksia ei ole riittävästi
  • muoveissa on reikiä
  • paali on löysä
  • säilönnässä ei ole käytetty kemiallisia säilöntäaineita.

AIV Ässä Na on tehokas säilöntäaine seosrehulle

Seosrehuruokinta on yleistynyt varsinkin isoimmilla tiloilla ja säilöntäainetta halutaan tilata yhä suurempina erinä. Suosittelemme seosrehun säilöntään AIV Ässä Na -tuotetta, jota saa sekä irtoliuoksena että pakattuna (1000 l, 200 l, 30 l).

AIV Ässä Na toimii tehokkaasti monenlaisilla rehuyhdistelmillä. Se sisältää propionihappoa sekä kaliumsorbaattia ja on siksi erittäin tehokas hiivoja ja homeita vastaan – muurahaishappo puolestaan tehoaa hyvin bakteereihin. Lukessa vuonna 2017 tehdyissä kokeissa AIV Ässä Na paransi seosrehun stabiilisuutta jopa 10-20 tuntia, kun käyttömäärä oli 2-3 litraa/tonni. 

Lisää neuvoja seosrehun hygieniaan saa Lantmännen Agro myyjiltä

AIV Ässä Na on tehokas säilöntäaine seosrehulle!