Lämmitettävä juomakuppi turvaa vedensaannin talvellakin

Suomen yllä paukkuva pakkanen ei talvesta nauttivia eläimiämme hetkauta, mutta juomaveden saatavuutta kylläkin. Näillä pakkasilla juomavesi jäätyy nopeasti, aiheuttaen niin lisätyötä tilalle kuin vedensaannin katkeamista eläimille.

Eläinten hyvinvoinnin kannalta lämmitettävät juoma-altaat sekä juomakupit ovat tärkeitä, sillä lämmityksellä vesi pysyy sulana jopa -20°C pakkasella.

Lämmitettävät juomalaitteet kaikille eläimille

Meille Lantmännen Agrolla on tärkeää kaikkien eläinten hyvinvointi. Juomalaitteiden valikoimassamme olemme pyrkineet ottamaan huomioon suomalaisten tilojen vaatimukset sekä ilmastomme tuomat haasteet. Tämä tarkoittaa että lämmitettävien juomalaitteiden valikoima on suuri ja pystymme tarjoamaan ratkaisuja monille erilaisille kotieläintiloille sekä jopa lemmikeille. Juomalaitteita on valikoimassa sekä lämpöeristyksellä että lämpövastuksella varustettuina, mikä tuo vapautta valita juuri omalle tilallesi sopivan juomalaitteen.

Eri eläinlajeilla on erilaisia tapoja juoda vettä ja juomalaitteen valinnassakin tulee suosia mallia, joka mahdollistaa parhaalla mahdollisella tavalla eläimen luonnollisen tavan juoda. Veden lämpötilalla sekä virtauksella on myös merkitystä eläinten juomakäyttäytymiseen. Veden ollessa kylmää, sen kulutus vähenee ja liian hiljainen vedenvirtaus ei myöskään tyydytä eläimen vedentarvetta. Vähäinen juominen on naudalle tuotoksen kannalta heikentävä tekijä ja muillekin eläimille se aiheuttaa hyvinvoinnille ongelmia.

Millainen lämmitettävä juomalaite tilalle?

Juomalaitetta valitessa tulee miettiä tilaa jonne juomalaite sijoitetaan. Onko kyseessä täysin ulkotila vai mahdollisesti kylmä sisätila? Juomalaitteen sijoittaminen tilassa vaikuttaa sen pakkasen kestävyyteen, veto ja lumen pääsy altaaseen heikentävät lämmitystehoa kun taas vedoton ja suojaisa paikka auttavat pitämään pakkasen kestävyyden oikealla tasolla. Tärkeintä on kuitenkin valita eläimen tarpeisiin sopiva juomalaite:

Lämmitettävät juoma-altaat uimurilla ovat kaikille eläimille lajista riippumatta hyvä valinta. Uimuri huolehtii vedentasosta ja eläimet pääsevät juomaan luonnollisella tavallaan. Altaiden puhtaudesta tulee huolehtia myös talviaikaan huolellisesti, jotta vesi pysyy raikkaana.

Uimurilliset lämmitettävät juomakupit sopivat hevosille, vasikoille, lampaille sekä vuohille joilla on herkät turvat. Uimurikupissa uimuri huolehtii veden virtauksesta, ja eläin saa rauhassa keskittyä juomaan.

Lämmitettävät juomakupit läpällä sekä venttiilillä sopivat paremmin suuremmille naudoille. Vedenvirtaus on nopeampaa, mikä tyydyttää paremmin nautojen juomistarpeen.

Lämpöeristetyt termoaltaat ovat hevosille ja naudoille tarkoitettuja. Yhdellä tai kahdella ”juomapallolla” varustetut altaat ovat suunniteltu suuremmille eläinmäärille.

Päivisin ulkoileville harrastus – ja lemmikkieläimille löytyy vaihtoehtoina lämmitettävät juoma-altaat, joihin vesi on mahdollista kantaa.