Kolme kivikonetta kertaluovutuksella

Elho Scorpio -kivenkeräyskone on saanut hyvän jalansijan markkinoilla. Juvalla tyytyväiset asiakkaat hankkivat jo toisen koneen ja samalla kertaa saatiin luovuttaa kolme konetta.

Juvalla kirjoitettiin pienimuotoista historiaa alku vuodesta, kun Elho ja Juvan Rauta ja Maatalous Oy luovuttivat kerralla kolme Elho Scorpio -kivenkeräyskonetta asiakkaille. Lantmännen Agro -ketjuun kuuluvan liikkeen maataloustarvikemyyjä Pekka Janhunen hyrisi tyytyväisyyttään, sillä vastaavaa ei joka päivä satu kohdalle.

Elho Oy:n Suomen myyntipäällikkö Jari Myllymäkikään ei muista vastaavaa tapahtuneen Suomessa.

Tietoa yrityksestä

ELHO on vuonna 1968 perustettu suomalainen perheyritys, jonka toimialana on laadukkaiden maatalouden työ- ja urakointikoneiden valmistus. Työkoneiden tulee olla pitkäikäisiä, laadukkaita ja käyttäjäystävällisiä. ELHO haluaa tarjota asiakkailleen vain parasta laatua, ja siksi sen koneissa on monia sellaisia edistyksellisiä ominaisuuksia, jotka tekevät niistä erityisen kestäviä.

www.elho.fi 

— Kanadassa on kyllä luovutettu neljäkin kivenkeräyskonetta kerralla, Myllymäki sanoo.

Kivisten peltojen pelastaja

Juvalaiset maidontuottajat Matti Paunonen ja Jussi Kietäväinen vaihtoivat muutaman vuoden ikäiset Elho Scorpionsa uusiin koneisiin. Miehillä on vuosien varrelta kokemusta monista kivenkeräyskoneista, mutta tällä kertaa merkki ei vaihtunut.

Kietäväinen on mukana kolmen tilan porukassa ja Paunonen hankki tällä kertaa koneen yksin. Kahden tilan kimppakone annettiin vaihdossa ja koneporukan toinenkin osakas, Carin Grotenfelt, osti uuden koneen. 

Matti Paunosen reilun 200 lehmän lypsykarjatilalla on peltoa kolmattasataa hehtaaria ja itäsuomalaiseen tapaan kivenkeruuta riittää.

— Kaikki pellot ovat kivisiä, Paunonen toteaa.

Ensimmäinen Elho Scorpio palveli Paunosen ja Grotenfeltin tiloilla kolme kautta ja kone on vielä hyvässä kuosissa. Kova käyttö näkyy lähinnä karhottimissa.

— Vuosittain ajoimme koneella parisataa hehtaaria. Enimmäkseen omia peltojamme, mutta myös jonkin verran urakointia, Matti Paunonen sanoo.

Jussi Kietäväisen ja kahden muun viljelijän, Simo Martikaisen ja Kari Hännisen, vaihdossa antama Elho Scorpio on myös siistissä kunnossa. Tukevasti tehty kone saa Kietäväiseltä kehuja, sillä remontit ovat jääneet lähinnä karhottimien piikkien hitsauksiin.

Kestävää laatua ja alhaisia käyttökuluja

Kietäväinen tutustui Scorpioon ensi kertaa jo Elhon työnäytöskiertueella viisi vuotta sitten, kun näytös pidettiin Kietäväisen tilan pellolla. Kietäväinen kokeili konetta tuolloin itsekin ja koeajon seuraus oli se, että seuraavalle viljelykaudelle hankittiin kolmen tilan kimppakone.

Erityistä kiitosta Kietäväinen jakaa Elho Scorpion alhaisista käyttökuluista. Suomalainen kiviaines on erittäin kovaa ja se kuluttaa terästä, mikäli materiaali on vääränlaista.

— Kulutusosien uusiminen on ollut kohtuullista, Kietäväinen kehuu.

Jari Myllymäki sanoo, että asiakkaiden kokemuksia on otettu huomioon koneen kehityksessä ja käyttökulut eivät ole ainakaan noususuunnassa. Karhottimien piikkien materiaali oli aiemmin Hardox 400, mutta uusissa malleissa käytetään astetta kovempaa Hardox 500:aa.

— Hardoxia on käytetty koneen rakenteissa muutenkin aiempia malleja enemmän, Myllymäki toteaa.

Täyshydrauliikkaa ja hyviä kippejä

Sekä Paunonen että Kietäväinen ovat viime vuosina raivanneet paljon peltoa, ja paitsi kiviä, riittää peltoraivioilla myös kantoja. Kanto, samaten kuin isot kivetkin, voi tehdä yllättävän pahaa jälkeä kivenkeräyskoneessa, mutta täyshydraulisena koneena Elho Scorpiota voi peruuttaa hydrauliikalla.

— Tämä on erittäin hyvä ominaisuus, Kietäväinen kehuu.

Kehuja miehiltä kerää myös Scorpion hyvä kippauskulma, jonka ansiosta kippaus onnistuu keskelle traktorin peräkärryä. 

Pekka Janhunen sanoo, että käytetyt Scorpiotkin tuntuvat kiinnostavan asiakkaita. Toinen vaihtokoneista on jo myyty Viroon, ja toisestakin on kyselyjä tullut hyvin.

Elho Scorpio tunnetaan hyvin myös muualla maailmassa, sillä Jari Myllymäen mukaan suurin osa valmistetuista koneista on mennyt vientimarkkinoille.

— Scorpiota alkaa löytyä jo ympäri maailman muiden Elhon koneiden tapaan, hän toteaa.