KM Ruutukisa kisataan Hauholla

Käytännön Maamies järjestää tänä kesänä koeruuduilla käytävä kevätvehnän KM Ruutukisan. Kyseessä on joukkuekilpailu ja se järjestetään Lantmännen Agron koetilalla Hauholla. Ilmoittautua voi maaliskuun loppuun saakka lähettämällä sähköpostia KM:n toimitukseen. Ruutukisaa koko seurata koko kasvukauden KM:n sosiaalisessa mediassa.

KM Koeruutu -kisa käydään koetilamme koeruuduilla Hauholla. Koetilallamme on yksi virallisten lajikekokeiden koepaikoista, joten se soveltuu erinomaisesti kisakentäksi. Koetilallamme tulee vuodesta toiseen parhaimmat sadot, sillä peltojen kasvukunto on hyvä ja ilmasto suotuisa.

KM Ruutukisa kilpaillaan joukkueina, ja siihen toivotaan osallistujia niin viljelijöistä, neuvojista kuin kaupallisistakin toimijoista. Jokainen joukkue saa kolme koeruutua, joiden paikat arvotaan kuten oikeassakin ruutukokeessa. Kilpailun tulos on kolmen ruudun keskiarvo. Koeruuduille saa valita haluamansa kevätvehnälajikkeen, sille sopivan peittauksen ja lannoituksen, siemenmäärän ja kasvinsuojelun. Kisalohkon edelliset viljelykasvit olivat Avetron-kaura (2020) ja Arild-ohra (2019). Lohko toimii joka kolmas vuosi koelohkona.

Kisalohko

Maalaji: Hiue
Multavuus: m
Johtoluku: 1,6
pH: 6,9
Ca: 2500
P: 39
K: 140
Mg: 240
S: 12
Cu: 4,0
Mn: 16
Zn: 1,7
Kationin vaihtokapasiteetti: 14
Ca/KVK: 78
K/KVK: 2
Mg/KVK: 7
Na/KVK: 2

Kukin joukkue suunnittelee viljelyohjelman, jonka koetilan työntekijät toteuttavat joukkueen ruuduilla. Ruutujen sadot punnitaan, laadut analysoidaan ja taloudellinen tulos lasketaan. Sarjoja on kaksi: suurin sato ja paras taloudellinen tulos.

Ilmoittaudu mukaan 31.3.2021 mennessä! 

Mukaan otetaan kymmenen joukkuetta, joissa kussakin saa olla 2–4 jäsentä. KM valitsee joukkueet niin, että osallistujia on ympäri Suomen mahdollisimman monipuolisesti. Joukkueet saavat olla myös sekajoukkueita, joissa on vaikkapa yksi maatalousmyyjä ja muutama asiakas. Tai joukkueen voi olla esimerkiksi muutaman hengen neuvontatiimi, viljelijäjoukkue tai vaikkapa opiskelijaporukka. 

Koeruutujen tilannetta seurataan kisan WhatsApp-ryhmässä. Joukkueet pidetään ajan tasalla kasvustojen kunnosta, säästä, rikkakasvien ja tautien määrästä ja mahdollisista tuholaisista. 

Osallistumisesta ei tule kisaajille kustannuksia.

Ilmoittaudu mukaan kilpailuun ja lähetä sähköpostia Käytännön Maamiehen toimitukseen (toimitus@agraari.fi). Kerro viestissä joukkueen yhteystiedot ja millä lajikkeella haluatte osallistua. KM ottaa jokaiseen ilmoittautujaan yhteyttä. Kisaan valitut joukkueet julkistetaan huhtikuussa, ja kisan seuraaminen alkaa välittömästi jo ennen  koeruutujen kylvöä. 

Nyt on oiva mahdollisuus näyttää muille miten hyvin osaat rakentaa toimivan viljelyohjelman toisen pellolle, ja vaihtaa kasvukauden edetessä lennosta suunnitelmaa, jos tarve niin vaatii.   

Lisää infoa kisasta saat KM:n sivuilta