Kesäisestä kelistä sateisiin – Koetilan toukokuu

Uusi kasvukausi on alkanut Lantmännen Agro Koetilalla, on tätä odotettukin! Kolea kevät kääntyi suorastaan kesäksi toukokuun puolivälissä, mutta nyt sateille ei näy loppua.

Koetilalla päästiin ensimmäisiä kokeita kylvämään toukokuun 3. päivä, mutta tänä vuonna kylvöpäivät tuntuvat olevan vähissä. Sateet ovat nyt kiusanneet meitäkin, eikä kaikkia kokeita ole saatu vielä kylvettyä. Sääennusteet lupailevat päivästä toiseen sadetta, vaikka toukokuussa on satanut jo 60 mm. Ensimmäisenä kylvetyt viljakokeet ovat tulleet jo pintaan, eikä huolta kuorettumisesta ainakaan tällä hetkellä ole, kun maa pysyy kosteana.

Runsaat sateet näkyvät pellolla.

Ruiskutustyötkin lähtevät pian käyntiin, kun orasvaiheen ruiskutukset esim. hivenillä ja biostimulanteilla tulevat ajankohtaisiksi. Biostimulantit ovat verrattain uusi tuoteryhmä Suomen markkinoilla ja Koetilalla on tänäkin kesänä useita kokeita, joissa näitä testataan. Jos et vielä ole tutustunut biostimulantteihin, voit kysyä niistä lisää lähimmästä Lantmännen Agro -kaupasta.

Osalla oraista on jonkun verran myös kirppojen vioitusta. Jäämme seuraamaan, ylittyykö torjuntakynnys vai saako viileä ja sateinen sää kirpatkin rauhoittumaan. Kirppojen torjuntakynnys ylittyy kevätviljoilla, kun yli puolet ohran tai kauran, tai kolmannes vehnän lehtialasta on syöty orasasteella. Öljykasveilla kynnys on 1 kpl/taimi tai 5 syöntijälkeä/taimi.

Kirppojen syöntivioitusta orailla.

Syysviljat näyttävät hyviltä ja kasvustot ovat kovinkin reheviä. Kun vielä sää on kostea, on selvää, että syysviljojen tautitorjuntaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota tänä vuonna.

Ruis on ehtinyt jo lippulehtivaiheeseen.

Syysöljykasvit ovat selvinneet talvesta kohtalaisesti koetilalla ja syysrapsit ovat jo nuppuvaiheessa. Myös kuoriaiset ovat löytäneet paikalle, joten tuholaisruiskutus on ajankohtaista.

Rapsikuoriaisia syysrapsin nupuilla herkuttelemassa.
 

Artikkelin kirjoittaja