Helpotusta rikkakasvien torjunta-aineen valintaan

Viljojen rikkakasvien torjunnan onnistuminen on monen tekijän summa, mutta yksi tärkeimmistä on omien peltojen rikkakasviongelmiin sopivan valmisteen valinta. Rikkakasviaineen valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota tietenkin valmisteen tehoihin, mutta myös valmisteen käytettävyyteen. Monet valmisteet ovat kyllä tehokkaita, mutta niillä voi olla hankalaksi muodostuvia rajoitteita, kuten korkea lämpötilavaatimus, lyhyt ruiskutusaika tai jälkikasvirajoituksia. Jos valmistetta ei käytetä optimaalisena aikana, tehokaskin aine voi muuttua hyvinkin heikoksi ja rikkakasvit jää torjumatta.

Onneksi markkinoille on tullut viime vuosina joustavampia valmisteita, joilla luvatut tehot on saatavissa varmemmin. Zypar on kuulunut jo muutaman vuoden suomalaisten viljelijöiden työkalupakkiin viljojen rikkakasvien torjunnassa. Se tuli markkinoille 2017, jonka jälkeen viljelijöillä on ollut mahdollista tehdä viljojen rikkakasvien torjunta paljon totuttua joustavammin tehoista kuitenkaan tinkimättä.

Zypar onkin omaa luokkaansa käytön joustavuuden puolesta. Se voidaan ruiskuttaa hyvin monenlaisissa sääolosuhteissa lämpötilan ollessa +2-25°C välissä. Se voidaan myös ruiskuttaa tarvittaessa poikkeuksellisen myöhään kasvukaudella, jopa kasvuasteelle BBCH45 asti. Zypar on muutenkin joustava käyttää, sillä se voidaan sekoittaa yleisimpien kasvinsuojeluaineiden kanssa eikä se rajoita viljelykiertoa seuraavien kasvien osalta.

Kaurarekisteröinti tulossa

Zyparille odotellaan kaurarekisteröintiä kevään aikana, jolloin Zyparin käyttö on vihdoin mahdollista kaikilla viljoilla. Kauralla Zyparin käyttömäärä tulee olemaan alhaisempi kuin muilla viljoilla ja tämän vuoksi Zyparia suositellaankin käytettäväksi tankkiseoksessa yhdessä Express 50 SX valmisteen kanssa.

Zyparin kaurarekisteröinnin myötä gramma-aine resistenssin ennaltaehkäisy on mahdollista tehokkaasti myös kauralta. Kauran käyttömäärällä Zyparin Arylex-tehoaine hoitaa tankkiseoksessa laajan resistenssin ehkäisyn moniin eri rikkakasveihin, eikä resistenssistä tarvitse huolehtia. Jos lohkolla on päässyt resistenssi jo kehittymään, silloin lohkolle täytyy kylvää muita viljoja ja torjua kestävät rikkakasvit Zyparin suuremmilla käyttömäärillä.

Tehoa ohdakkeeseen ja valvattiin myös viileässä

Zypar + Express tankkiseos toimii erinomaisesti myös ohdakkeen ja valvatin torjunnassa. Viime kesänä tankkiseoksen tehoja verrattiin markkinoiden parhaisiin ohdakkeen torjunta-aineisiin ja se pärjäsi erinomaisesti näitä vastaan (kuva 1). Zypar 0,5 l/ha + Express 15 g/ha + kiinnite tankkiseoksella saadaankin ohdake ja valvatti torjuttua jopa jo +2° asteesta alkaen, kun perinteiset auksiiniherbisidit vaativat lämpöä vähintään +12-15°C. Lisäksi tällä tankkiseoksella saadaan tehoja myös orvokkiin.

Zypar + Express pärjäsi erinomaisesti ohdakeen torjunnassa markkinoiden parhaita ohdakkeen torjujia vastaan. Zypar + Express on tästä kolmikosta ainoa, jolla torjunta onnistuu myös viileässä.

Erittäin hyviä kokemuksia tiloilta ympäri Suomen

Zypar on käynyt läpi erittäin laajat kokeet ruuduilla sekä myös viljelijöiden pelloilla käytännön viljelyn demokokeissa viimeisten vuosien aikana. Viimeisimpänä Zypar tankkiseoksia testattiin laajasti viljelijöiden pelloilla viime kesänä kauralla, jotta Zyparille löydettiin paras mahdollinen tankkiseoskaveri.

”Testaamme aina markkinoille tuomamme ratkaisut laajasti myös tilatason demokokeissa, joilloin pystymme varmistamaan tuotteiden toimivuuden myös käytännön viljelyssä. Zypar + Express tankkiseos osoitti näissä kokeissa toimivuutensa myös haastavammissa rikkaongelmissa, joten se on paras vaihtoehto kauran rikkakasvien torjuntaan” kertoo Päivi Peltovuori Corteva Agrisciencelta.

Zyparia on testattu yli 30 tilalla viimeisten vuosien aikana ympäri Suomen. Näiden kokeiden ansiosta Zyparin käyttövinkit ovat hioutuneet parhaiksi mahdollisiksi Suomen olosuhteet huomioiden. Kysy parhaat vinkit rikkakasvien torjuntaan Zyparilla Lantmännen Agron myyjiltä.

 

Teksti ja kuvat: Aki Niemelä