Vahvaa juomaa vai paljon maitoa?

Useimmat juottovasikat ruokitaan kaksi kertaa päivässä. Jotta vasikat saisivat riittävästi ravintoa, pitäisi juoman kertamäärä olla jopa yli 5 litraa tai juomaa tulisi vahventaa.  Pienemmälläkin juoman määrällä pärjätään, kun juomajauhoa lisätään enemmän.

Vahvan juoman etuna on, että vasikka juo sen lisäksi enemmän vettä. Vesi pitää antaa avoastiasta/juomakupista, josta juotuna se menee pötsiin. Tutista annettu vesi menee juoksutusmahaan. Pötsiin pitää saada vettä, jotta vasikka alkaisi syödä myös kuivaa rehua.

Juomajauhe pitää punnita

Vasikoiden juoman tulee olla tasalaatuista. Juomajauhe pitää siksi punnita vaa`alla. Näin vähennetään ruokinnallisia ongelmia. Kun juomasta tehdään vahvaa, on erityisen tärkeää, että se on tasaista. Riskinä on liian korkea osmolaliteetti, jos juomarehuajauhetta annostellaan liikaa. Ripuleiden, ruoansulatushäiriöiden ja vasikan kuivumisen riski kasvaa, etenkin jos tarjolla ei ole vapaasti puhdasta vettä.

Juoman väkevyyttä ei tarvitse välttämättä mitata mittarilla, jos käytetään vain juomajauhoa ja vettä ja tehdään aina tasainen seos. Tärkeämpää on punnita sekä veden että juomajauheen määrä. Esimerkkinä 15 % vahvuinen yhden vasikan 8 kilon juomasatsi sisältää 6,8 kg vettä (l) vettä + 1200 g juomajauhoa. Jos juomassa on vähemmän natriumia, voidaan tarkassa seurannassa vahvuutta nostaa jopa 18 prosenttiin.

15 % vahvuus: 177 g jauhoa + 1 litra vettä eli 177 g / 1177 g x 100 = 15, 04 %

Mittaa maidon vahvuus mittarilla

Mikäli juomaseoksia tehdään osittain maidosta, johon lisätään vettä ja juomajauhoa, vahvuus kannattaa mitata, koska maidon koostumus vaihtelee. Pelkän juomajauheen punnitus ei enää riitä. Juoman kuiva-aineen määrä voidaan mitata brix-mittarilla.

Juoman korkea kuiva-ainepitoisuus ei aiheuta ongelmia, jos noudatetaan seuraavia ohjeita:

  1. Mitataan tarkasti veden määrä ja punnitaan juomajauho. Mittaa Brix, jos seoksessa on myös maitoa.
  2. pidetään juoman vahvuus enintään 15 prosentissa
  3. ei lisätä elektrolyyttijauhoa juomarehuun tai maitoon
  4. pidetään vapaasti puhdasta vettä tarjolla 


Vahva 100 kg juomaseos

100 kg juomasatsi 15 % vahvuudella: 85 kg (litraa) vettä + 15 kg juomajauhetta (punnitse). Jos juomaa annetaan 8 kiloa/pv, saa vasikka 1200 g kuiva-ainetta. Satsi riittää 12 vasikalle vuorokaudeksi. Jos halutaan 1350 g kuiva-ainetta päivässä, pitää juomaa antaa 9 kiloa/pv.

Jos vasikalle on totuttu antamaan 12 litraa täysmaitoa päivässä, vaihtelee kuiva-aineen saanti maidon koostumuksen mukaan. Perusmaidolla kuiva-ainepitoisuus on noin 12 %, tällä pitoisuudella vasikka saa reilu 1400 g kuiva-ainetta päivässä, mikä on enemmän kuin USA:ssa antavat. Mikäli maito on laihaa, voi kuiva-aineen saanti jäädä 12 litran juotolla 1200 grammaan, joka on tyypillinen määrä USA:n hyvissä karjoissa. Maitojuotolla Brix-arvo kannattaa mitata, jotat tiedetään kuiva-aineen saanti.

Vasikoille oma ape juottokaudella

Karkearehulle ja väkirehulle vaihtoehtona on jo juottokaudella tarjottu vasikka-ape, jossa karkearehuna on 2-3 cm silputtu olki, loput mureista Vasikan-Herkku TMR apeväkirehua sekä melassia. Satsi säilyy kuukauden, jos kosteus jää alle 15 prosentin. Apevaunun tulee olla puhdas, kun satsi valmistetaan. Melassi sitoo partikkelit yhteen. Vasikka-ape on käytännön tiloilla todettu erittäin maittavaksi. Se myös säästää työtä isoilla tiloilla, kun ei erikseen tarvitse antaa väkirehua ja karkearehua. Osa jatkaa samalla vasikka-appeella jopa 4-5 kuukauden ikää. Valmistus on kätevää, alla valmistusresepti yhtä suursäkillistä kohden.

Merja Holma,
kehityspäällikkö
Lantmännen Feed