Uusi apevaunu mullisti nautatilan tärkeimmän työn

Salomon ja Valtteri Koli ovat ruokkineet lihanautansa uudella KUHN SPW 27 Intense -seosrehuvaunullaan nyt parisen kuukautta, ja kone saa heiltä täydet pisteet. Tämä kone perustelee itse itsensä, he tiivistävät käyttökokemuksensa.

Loimaalaiset nautatilalliset Salomon ja Valtteri Koli perehtyivät koneeseen huolellisesti ennen ostopäätöstä. Mylenin kaupan konemyyjä Risto Peltolan kanssa kauppa hoitui heidän mukaansa hienosti.

MTY Koli kasvattaa lihanautoja ternistä teuraaksi Loimaalla. Parsinavetasta on tehty juottamo, josta vasikat siirretään vierotuksen jälkeen välikasvattamoon ja sieltä loppukasvattamoon. Ternivasikoita tulee joka toinen kuukausi 40 eläintä kerrallaan. Kaikkiaan nautoja on kasvamassa 350.

Veljekset Salomon ja Valtteri Koli ovat isännöineet tilaa viisi vuotta. Koko sen ajan karja on ruokittu seosrehulla. Ape tehdään perunarehusta, olutmäskistä, murskesäilötystä viljasta ja nurmisäilörehusta, ja siihen lisätään kivennäiset. Teinisonnien annos täydennetään teollisella väkirehulla. Suunnitelmissa on tehdä terneillekin oma seoksensa vehnänoljesta ja väkirehunappulasta.

Loppukasvattamossa rehua kuluu noin kahdeksan tonnia ja välikasvatuksessa vajaat kolme tonnia päivässä. Kuusi vuotta sitten käytettynä ostettu apevaunu ajettiin loppuun viime vuoden lopulla. Uuden koneen Kolit halusivat ehdottomasti olevan ajettava ja pystyruuvein varustettu.

- Toukotöiden ja rehunteon aikaan traktorit ovat pellolla, välillä aika etäälläkin. Ruokinta vaati aina suunnittelua ja koneen irrottelua. Itsekulkevalla vaunulla rehun valmistaa ja jakaa vaikka ruokatauon yhteydessä, miehet perustelevat.

- Ei olisi voinut kuvitella, miten mukavaa appeen teko voi olla, hymyilee rehustuksesta päävastuun kantava Salomon Koli.

KUHN SPW 27 Intense on KUHNin suurin 2-ruuvinen malli.

Kunnon apevaunulla siilon pohja kuin harjalla lakaistu

Koneen käyttäjää helliviä yksityiskohtia riittää ilmajousitetusta penkistä alkaen.

- Kaikki hallintalaitteet ovat penkin käsinojan joystickissä. Sen toiminnot vaihtuvat kuormauksesta purkuun yhdellä valitsimen painalluksella, ja samalla vaihtuu näytön näkymä. Istuimen mukana kelluva kahva lisää käyttömukavuutta ja kaareva tuulilasi antaa hyvän näkyvyyden, kuvaavat Kolit.

Isolla nautatilalla on oltava ruokinnan osaava varamies, jotta molemmat yrittäjät voivat tarvittaessa olla töistä pois yhtaikaa. Koleja miellyttää erityisesti, että appeesta tulee samanlaista joka kerta riippumatta käyttäjästä, ja koneen käyttö on helppo neuvoa.

- Komponentit saa säiliöön kymmenen kilon tarkkuudella eikä mitään voi unohtua. Myös sekoitusaika määritellään kuhunkin reseptiin. Liikaa muussaantunut rehu ei maistu sonneille, varsinkin nuoremmat ovat aika tarkkoja.

Kun nuoret sonnit pääsivät uudella koneella tehdyn rehun makuun, syönti pomppasi 30 prosenttia ja pöytä nuoltiin puhtaaksi rehunjakojen välillä. Sonnin kasvattajalle hyvä syönti merkitsee nopeampaa kasvua ja parempaa lihakkuutta.

Aiemmin rehut irrotettiin aumasta hamsterilla, joka repi rehumassan pintaa ja jätti sen alttiiksi lämpenemiselle. Itsekuormaavan koneen lastauskoura sen sijaan leikkaa rehun siististi ja elevaattori syöttää sen vauhdilla sekoitussäiliöön. Hukkaa ei tule kuormatessa ollenkaan, eikä tähteitä tarvitse puhdistella pihan asvaltilta.

Eri merkkien automatiikkaratkaisut käytiin läpi ennen valintaa. KUHNin vahvuudet olivat selvät, Kolit toteavat.

Taloudellisuus syntyy montaa kautta

Miehet vertailivat kolmen valmistajan vaunuja ennen päätöstään. Isoa investointia punnittiin monelta kannalta. Ajan säästö ja työmukavuus arvostettiin korkealle, mutta kustannukset pidettiin mielessä koko ajan.

- Hinattava, iso apevaunu tarvitsee pyöräkuormaajan, jolla säiliö täytetään. Polttoainetta kuluu enemmän, nivelakseleita menee ja huollettavaa on enemmän. Kokonaisuus voi olla kalliimpi ja silti oman ajomukavuuden ratkaisee vanha traktori, jolla vaunua vedetään.

Uusi kone on iso ja ruokintapöydän leveys riittää sille niukin naukin. Nelipyöräohjaus helpottaa vaunun pyörittelyä. Kameroita isännät aikovat asennuttaa muutaman lisää seuraavan huollon yhteydessä. Huoltopäällikön ehdotuksesta työvaloja lisättiin jo tehtaalla.

Kone on vielä niin tuore, että muutosta sonnien kasvussa ei pysty teurasraportista lukemaan. Viimeisimmän erän päiväkasvussa oli kuitenkin pieni parannus, jonka Kolit uskovat kertovan tulevasta.

- Tasalaatuisemman ja tarkemman rehustuksen ansiosta pidämme realistisena, että kasvuvauhti paranee 40–50 grammaa päivässä. Samalla rehun hukka vähenee. Kesällä rehu voidaan jakaa kahdesti päivässä, jolloin se pysyy maittavampana.