Topline Super XL 1250 – uuden sukupolven monikäyttöäes

Uusi muokkausajattelu vaati tehoa ja monikäyttöisyyttä. Väkivahva äes, Multiva Topline Super XL 1250 syntyi tarpeeseen. Se tekee tutkitusti tasaisen muokkauspohjan sängelle, kynnetylle ja kevytmuokatulle peltoalalle.

Multiva Topline Super XL on uuden sukupolven vahva ja monikäyttöinen joustopiikkiäes. Super-sarjan uusin tulokas on suunniteltu uudenlaisen muokkausajattelun ja käyttäjiltä saadun palautteen perusteella. Äkeen monipuoliset ominaisuudet on kehitetty palvelemaan käyttäjien tarpeita laajasti.

Topline Super XL tekee tasaisen muokkauspohjan sängelle, kynnetylle ja kevytmuokatulle peltoalalle.

Yhdellä äkeellä hoituu kylvömuokkaus kaikissa olosuhteissa, samoin keväinen ja syksyinen matala sänkimuokkaus. Jos suunnitelmissa on syksyinen olkiäestys, sekin on mahdollista. Huipputehokas äes suoriutuu erilaisten kylvömenetelmien ja vaativien muokkausolosuhteiden haasteista vaivattomasti.

Äkeen tuotekehitys on viety huippuunsa usealla eri osa-alueella, joten jälki on tutkitusti tehokasta ja tasaista.

Läpäisevä terärakenne, äkeen painon lisäys ja isot etukulmapyörät ovat esimerkkejä uudistuksista, joiden ansiosta äkeen käytettävyys- ja muokkausominaisuudet on saatu korkeimmalle tasolle.

Marko Nummela on kevään 2020 kokemusten perusteella erittäin tyytyväinen Multiva Topline Super XL 1250 -äkeen tuntumaan ja työjälkeen.

Äes kovassa käytössä

Marko Nummela viljelee Koski TL:ssä sijaitsevalla Huttulan tilalla vehnää, hernettä, rapsia ja syysvehnää. Lisäksi syysohraa on nyt kokeilussa ensimmäistä kertaa.

Huttulan tilan maista 70 prosenttia on raskaita savimaita, hietasavea ja liejusavea. Peltolohkoja on myös multa-, kivennäis- ja turvemailla. Äkeeltä vaaditaan paljon raskailla savimailla, mutta oman haasteensa äestykseen saattaa heittää myös erityisen hankala maasto.

– Vaimoni kotitilalla äes pääsee tositoimiin, mitä tulee maastonmuotoihin. Halikonjoen törmille levittäytyvät pellot ovat niin jyrkkiä, että traktorin ikkunasta näkyy törmää kiivetessä pelkkää taivasta, sanoo Nummela.

Todella jyrkässä maastossa kiinteärunkoinen äes ei tietenkään taivu mahdottomiin, mutta oikealla työtekniikalla jyrkkyyskään ei tuota ongelmia. Ajosuunta ratkaisee paljon.
Nummelan oma paikkakunta Koski TL sen sijaan on tasaista paikkakuntaa ja viljelijä on entisestään optimoinut peltojensa tasaisuutta.

– Pelloillamme korkeuseroja on vain kymmenisen senttiä. Tähtäämme äestyksessä 12,5 km/t ajovauhtiin, mikä asettaa vaatimuksia paitsi työtekniikalle, myös äkeelle. Huttulan tilalla muokataan melko matalalle, 3–4 cm on tavoitesyvyys. Syysmuokkaus pyrkii mahdollisimman tasaiseen jälkeen.

Toplinella tasainen tuntuma

Nummela on kevään 2020 kokemusten perusteella erittäin tyytyväinen Multiva Topline Super XL 1250 -äkeen tuntumaan ja työjälkeen. Hänellä on kokemusta Multivan aiemmista äkeistä pitkältä ajalta, uutta hankintaa edeltävä äes oli ensimmäisen sarjan Multiva Topline Super.

Olennainen kehitysaskel on työkoneen painon lisäys. Topline Super XL on raskas äes, joka tekee tasaista jälkeä pomppimatta, vaikka ajovauhti on hyvinkin ripeä. Raskaassa savimaassa, jyrkässä maastossa ja/tai ripeässä ajovauhdissa perinteiset joustopiikkiäkeet olisivat auttamatta liian keveitä.

Hanhenjalkaterät toimivat rikkakasvien torjunnassa hyvin. Läpileikkaavat terät katkaisevat juolavehnän ja muiden rikkakasvien juuria tehokkaasti sekä nostavat niitä pintaan kuivumaan ja kuolemaan. Lisäksi kylvöpohja on tasainen.

Riittävän suuret renkaat kantavat hyvin äkeen painoa. Äkeen etukulmissa olevat kulmapyörät ovat erittäin hyvä lisä Nummelan kokemuksen mukaan.

– Isot etupyörät ovat erittäin tärkeässä roolissa, koska ne pitävät äkeen kulmat vakaana ajossa ja äkeen suorassa jyrkissäkin päistekäännöksissä.

Nummelalla on kahdenkymmenen vuoden kokemus Multiva-yhteistyöstä. Paikallisuus on osa Multivan hyvää palvelua. Kaupat koneesta tehtiin Somerolla, tehdas on 30 kilometrin päässä maatilasta Loimaalla.

– Sieltä on tultu tarvittaessa iltaisinkin heti tuomaan varaosia ja korjaamaan koneita. On suuri etu, että koneet eivät seiso sesonkiaikana vaan palvelu pelaa, sanoo Nummela.