Sataa ja paistaa, mitä saadaan laariin?

Hauholla on aloitettu aikaisempien ohrien puinnit, niiden osalta laadun voisi olettaa olevan vielä melko hyvä. Sadot ovat ruuduilla olleet tavanomaisia, nämähän eivät todellista tilannetta kerro, mutta antavat kyllä jotain suuntaa tämän alueen yleiseen tilanteeseen. Joka tapauksessa kaikki, mikä saadaan pellolta pois ja varastoon hyvissä ajoin, on aina plusmerkkistä.

Vallinnut säätyyppi sateineen on varmasti helpottanut ainakin suurinta osaa kuivuudesta kärsineitä peltoja. Sateiden merkitys sadolle ja etenkin sadon laadulle onkin sitten mielenkiintoinen kysymys. Kevätviljoilla on näkynyt runsaasti jälkiversontaa, ainakin ohrilla ne ehtinevät kehittymään ja tuleentumaan, mutta muiden viljojen osalta, myöhään kylvetyillä lohkoilla mikään ei ole varmaa, paitsi epävarma… Nyt näyttäisi taas tulevan kuivempaa, pidetään siis peukkuja, että puinnit onnistuvat koko maassa.

Yksi suurista kysymyksistä laadun osalta on punahome ja sen tuottama DON-toksiini. Hauholla olosuhteet olivat otolliset homeille kauran kukinnan aikaan, pohjoisempana toivottavasti kaura kukki hieman myöhemmin ja kelit olivat paremmat, eli viileämmät. Sateinen ja lämmin sää on suurin uhka viljojen punahometartuntojen lisääntymiseen. Anni kirjoitti aikaisemmin heinäkuussa blogiin punahomeista ja sen torjunnan ajankohdasta. Alla olevassa kuvassa on kevätvehnällä selvästi punahometta, kuva on otettu tällä viikolla, vaikka lajike onkin vanha ja onneksi tautikokeella käsittelemätön ruutu.

Tässä vaiheessakin on jotain tehtävissä, vaikka punahomeesta epäily olisi, punahomeiden toksiinien muodostumista voi yrittää torjua vielä puinnissa. Punahometta on tyypillisesti enemmän pienissä jyvissä, joten ne kannattaa jättää puinnissa peltoon. Punahomeet voivat lisäksi alkaa tuottamaan toksiineja vielä puinnin jälkeen kärryssä, jos se ehtii lämmetä. Viljakuorma kannattaa siis tyhjentää mahdollisimman nopeasti kuivuriin, jos on epäilystä punahomeiden esiintymisestä.

Mainostan tähän vielä lopuksi, että koetilan viljalaboratorioon saa kauppojen kautta lähetettyä sadosta näytteen DON-analyysiin (kaura ja vehnä), sillä selviää sekä elintarvikkeeksi että rehuksi käytettävän viljan turvallisuus.

Artikkelin kirjoittaja

Milla Välisalo

tutkimuspäällikkö

Olen koulutukseltani kasvinviljely-agronomi ja toiminut koetilalla tutkijana ja sittemmin myös tutkimuspäällikkönä vuodesta 2013, ensin kasvinsuojeluaineiden testauksessa ja nykyään lajiketutkimukseen keskittyen. Kaikki viljelykasvit ja niihin liittyvä kiinnostaa valtavasti ja on lähellä sydäntä, mutta erityisesti hurmaannun nurmikasveista.

More information