Sänkimurskaimella ylivuotisen kasvuston kimppuun

Jäikö pellolle viime syksynä lakoutunut kasvustomassa, joka haittaa kylvömuokkausta? Siitä pääsee eroon Maschion sänki- ja piennarmurskaimella. ”Normikesänä” samalla koneella voi kurittaa myös piennarkasvustoa. Tässä kahden tilan kokemuksia Maschion sänkimurskaimista.

Maschio-sänkimurskaimet soveltuvat myös kesannon ja piennarkasvustojen murskaukseen. Malleja on useita, kuvassa Gemella 620.

Viime syksyn sadonkorjuu oli haastava, ja kasvustoja jäi puimatta monella tilalla. Jos vielä syysmuokkauskin jäi tekemättä liian märän pellon vuoksi, on ylivuotiselle kasvustolle todennäköisesti tehtävä jotain ennen kylvöä. Hyvä keino on murskata kasvusto ennen muok­kausta tai suorakylvöä.

Italialaisella Maschiolla on tarjota murskainmalleja järeillä vasaraterillä. Peltokasvuston lisäksi niillä voi käydä vaikka ranteenvahvuisen pusikon kimppuun ojanpientareella.

Vahva lakoutunut kaurakasvusto murskaksi

Mäntsälän Sääksjärvellä asuva Antti Laurila hankki viime kesänä Maschion Giraffa 210 -piennarmurskaimen, jolla oli alun perin tarkoituksena ajaa kesantonurmia ja ojanvarsia.

Viime syksynä koneella piti kuitenkin murskata muutama hehtaari vankkaa ja lakoutunutta kaurakasvustoa ennen kyntöä ja kultivointia. Siinä työssä murskaimen ominaisuudet joutuivat tosi testiin, mutta murskain selvisi koetuksesta hyvin.

Murskainkelan imu nosti lakoutuneen kauran ylös, joten pellon muokkaaminen kultivaattorilla tai kyntäen onnistui hyvin.

– Kela murskaa kasvuston hienoksi muusiksi, massa melkein häviää, Laurila kertoo.

Kasvuston murskaantumista auttavat vastaterät.

Maschio Giraffa kiinnitetään nostolaitteisiin, mutta kone kulkee traktorin sivulla ja sen kaltevuutta voidaan säätää niin, että se niittää kaltevan, pellon puoleisen ojanpenkan. Vastapenkalle saakka sen ulottuvuus ei riitä. Työleveys on 210 cm.

Terän saa nostettua myös aivan pystyyn, jolloin sillä saa leikattua vaikka kuusiaidan sivun.

Kivistäkin selvitään

Kiviltäkään ei ole voinut välttyä, kun Laurila on ajanut tienvarsia ja metristä heinikkoa. Muutaman kerran kone on osunut jopa pääkokoiseen murikkaan.

– Ääni oli kova, kivi pyörähti, mutta isompia vaurioita ei tullut. Muutamasta terästä on lohjennut pieniä paloja, mutta se ei vielä haittaa.

Murskaimen edessä on törmäyssuoja, jos isoja kiviä tai kantoja tulee vastaan.

Vetotraktorina Laurila on käyttänyt 120 hv traktoria, jonka teho ja myös paino riittävät. Vaikka murskain on käännetty aivan traktorin sivulle, kallistumisen ja kaatumisen vaaraa ei ole.

Ajonopeutena Laurila on pitänyt rauhallista vauhtia, varsinkin tienvarsia ajettaessa se on tarpeen. Kesantoniittoja koneelle kertyi viime vuonna kymmenkunta hehtaaria ja lisäksi sillä ajettiin ojien penkkoja.

– Ensimmäisen vuoden kokemusten mukaan Maschion hinta-laatusuhde on kohdallaan, sanoo Antti Laurila.

Puimaton syysrypsikasvusto hienoksi murskaksi

Nostolaitesovitteinen Maschio Tigre 300 -murskain hienontaa kolmen metrin levyisen alueen traktorin perässä. Murskainta voi kuitenkin siirtää hydraulisesti sivuun 50 senttimetriä, jonka vuoksi se sopii myös pientareiden niittämiseen.

Murskaimen terärakenne muistuttaa niittosilppuria, mutta terät ovat kuitenkin paljon järeämmät: vasara­terät murskaavat kasvuston vastateriä vasten. Voima välittyy murskainkelalle neljällä hammashihnalla.

Tigre 300 -malli on ollut käytössä viime kesänä Kymenlaakson Lapinjärvellä sijaitsevalla tilalla pääasiassa kesantonurmien niitossa. Siihen jouduttiin turvautumaan myös syysrapsikasvuston tuhoamisessa.

Syysrapsi ei lopettanut versomista koko syksynä. Yhdestä taimesta tuli kymmeniä sivuversoja, mutta niihin ei tullut lituja. Kasvustoa ei puitu, koska siinä ei ollut mitään puitavaa, ja saunakukka tunki läpi. Kasvusto oli ”aikamoista takkua” ja tyvestä rapsi oli reilusti sormenvahvuista.

Vetokoneena oli 100 hevosvoiman traktori ja ajonopeus oli noin kuusi kilometriä tunnissa.

Maschio murskasi kasvuston hyvin hienoksi. Murskauksen jälkeen rapsipelto kynnettiin, koska tilan perusmuokkaukset tehdään kyntämällä.

– Ilman murskausta kasvuston kyntö olisi ollut toivoton urakka. Kasvusto meni kuitenkin niin hienoksi, että sen muokkaaminen myös lautasmuokkaimella olisi sujunut hyvin, kertoi viljelijä.

Kone on hankittu viljatilan omaan käyttöön, urakointiin sen kanssa ei ole tarkoitus lähteä.

Tekniset tiedot

 • Maschio Giraffa 210 SE / Tigre 300

 • Työleveys, m 2,1 / 3,0

 • Kuljetusleveys, m 2,5 / 3,2

 • Paino, kg 620 / 915

 • Terien lukumäärä 22 / 24

 • Tehontarve, hv 70–80 / 80–100

 • Työkorkeuden säätö Telarulla / Kääntyvät pyörät

 • Ulottuvuus tr. keskilinjasta, m 3,2 / –

 • Sivusiirto, cm – / 50

 • Voimanottoakseli vakio / vakio

 • Leikkuukorkeuden säätö, mm 10, 35, 65, 95 / 28, 55, 80