Ruiskutukset viittä vaille valmiit

Koetilalla on tänä vuonna ollut noin 40 kasvinsuojelukoetta, joissa on useita eri ruiskutusaikoja ja ruiskutettavaa riittää. Heinäkuun tullen nämä on kuitenkin saatu suoritettua, kun punahomeen torjunta päättää ruiskutuskauden.

Nopea kasvurytmi on jouduttanut Koetilan kasvinsuojeluruiskutuksia ja esimerkiksi vehnän tähkävaiheen tautiruiskutukset saatiin ajettua jo kesäkuun puolella. Vielä on jäljellä muutamia kukintavaiheen ruiskutuksia punahometta vastaan, mutta nyt voimme jo vähän huokaista ja ruiskuttajat saavat nukkua pidempiä yöunia. Vioituksia ei juurikaan tänä vuonna tullut, vaikka korrensääde- ja tautiruiskutuksia jouduttiin vetämään juhannuksen hellejaksolla. Hauholla saatiin kuitenkin sadetta aika ajoin reilusti, ja maaperässä riitti kosteutta tarpeeksi, minkä ansiosta ruiskutuksia uskallettiin jatkaa suunnitellusti.

Päivän kasvinsuojeluruiskutukset tehtynä. Suojavarustuksessa tarpominen on hikistä hommaa!

Lämpösummassa ollaan Koetilalla tällä hetkellä hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoa, mutta sadetta sen sijaan on kertynyt jo noin 70 mm keskimääräistä enemmän. Kuten alla olevasta kuvaajasta näkyy, toukokuussa oli kuivaa, mikä näkyi myös lohkoilla, mutta kesäkuussa saatiin sopivasti pari reilumpaa sadekuuroa, ja nyt heinäkuun alun sateinen jakso on nopeasti kasvattanut sadesummaa.

Hauhon sääolosuhteissa tautiruiskutus onkin tullut tarpeeseen. Ohran verkkolaikku jatkaa leviämistään ja jo lippulehtivaiheessa taudit olivat levinneet ylälehdille saakka. Ilman peittausta ja tautiaineita jääneet koe- ja suojaruudut näyttävät jo nyt ränsistymisen merkkejä, kun alalehdet kuolevat ennen aikojaan tauteihin.

Öljykasveilla kiusana ovat olleet rapsikuoriaiset, joita saikin ruiskuttaa useamman kerran ja lyhyillä aikaväleillä. Osa nupuista tuli menetettyä silti, aika näyttää miten tämä sadossa lopulta näkyy.

Riski punahomeen kehittymiselle on tällä hetkellä suuri, kun vettä sataa lähes päivittäin. Kauran kukintavaiheen tunnistamiseen tarvitaan hieman sorminäppäryyttä, jotta heteet saa kaivettua röyhystä esille. Hyvä ruiskutusaika on, kun röyhyn ylimmissä osissa heteet ovat muuttuneet kellertäviksi eli kukinta on alkuvaiheessa.

Vehnän valkuaispitoisuuden nostamiseksi ajetaan vielä Viljelyohjelmakokeissa typpiliuosta yhdessä YaraVita Thiotracin kanssa maitotuleentumisvaiheessa. Sen jälkeen kokeiden toimenpiteissä tulee pieni tauko ennen puinteja ja syyskylvöisten kokeiden kylvöä. Tutkijoiden työ jatkuu kuitenkin kokeilla tehtävien havaintojen parissa. Viljakasvustot ovat kaiken kaikkiaan lupaavan näköisiä Koetilalla.

Artikkelin kirjoittaja

Anni Kymäläinen

tutkija

Kasvinviljelytieteiden maisteri ja agronomi. Koetoiminnassamme vastaan kasvinsuojelukokeista ja viljelyteknisistä kokeista sekä myös kevätvehnän lajiketestauksesta. Olen toiminut Lantmännen Agrossa myös kasvinsuojeluaineiden tuotepäällikkönä, joten luvassa kirjoituksia erityisesti kasviterveydestä, lannoituksesta ja koetoiminnan arjesta.

Lisää tietoa