Pressuhallista pihatto

Pudasjärvinen maatalousyrittäjä Juhani Jurmu hankki toissa kesänä pressuhallin karjapihatoksi. Kokemukset ovat olleet niin hyvät, että alunperin väliaikaiseksi ajatellusta ratkaisusta on tulossa pysyvä.

Jurmun tilalle pystytetty M&T Farms H9 -pressuhalli sijaitsee aivan navetan takana. Karja käyskentelee pihaton edessä olevalla jaloittelualueella. Osa menee syömään säilörehua ruokintapisteeseen.

Tilan isäntä Juhani Jurmu on tyytyväinen ratkaisuun, jota hän luonnehtii toimivaksi, helpoksi, nopeaksi ja edulliseksi.

Kevyt ratkaisu innosti muitakin

Juhani ja Sirpa Jurmu isännöivät Pudasjärven Sara­kylässä sukutilaa, jonka päätuotantosuunta on lypsy­karjatalous. Tilalla on myös lihakarjaa, mutta vain pienimuotoisesti.

– Viljeltyä on reilut sata hehtaaria. Pääasiassa nurmea säilörehuksi, mutta myös suojaviljaa. Lisäksi teen sivussa jonkin verran urakointia. Naapuritilalle teen säilörehut kokonaisvaltaisesti. Jonkin verran myös kaivinkoneurakointia, isäntä selvittää.

Jurmujen navettaan mahtuu 80 lypsävää.

– Kehitys on koko ajan menossa isompiin yksiköihin. Lypsämme roboteilla, joten käytännössä isokin karja hoituu hyvin, isäntä toteaa.

Tässä on myös perussyy pressuhallin hankintaan. Tilan tuotantoa haluttiin kasvattaa, mikä merkitsi lisätilan tarvetta navettaan. Jurmut teettivät navetan laajennussuunnitelmat, mutta samaan aikaan pudonnut maidon tuottajahinta sai harkitsemaan investoinnin järkevyyttä.

– Mietimme eri vaihtoehtoja. M&T Farmsin edustaja tuli paikalliseen K-maatalouteen esittelemään pressuhalleja ja laskemaan meille sopivan ratkaisun kustannuksia. Olin itsekin miettinyt pressuhallia, joten innostuin ajatuksesta, Juhani Jurmu kertoo.

Jurmun lisäksi myös kolme muuta pudasjärvistä maatalousyrittäjää innostui pressuhalleista. Samassa kimppakaupassa Pudasjärvelle hankittiin kaikkiaan viisi hallia. Niistä kaksi on pihattokäytössä, kolme varastohalleina.

– Kimppaostosta oli meille etuakin. Hallien pystytys tuli edullisemmaksi, kun M&T Farmsin porukka pystytti kaikki viisi hallia peräkkäin.

Juhani Jurmu arvostaa sitä, että M&T Farmsin pressuhalli on suomalaista tuotantoa. Hallin 1,7 metrin kaariväli ja tarkat lujuuslaskelmat ovat varmistaneet, että halli kestää kovimmatkin lumikuormat.

Luja pressuhalli, nopea pystyttää

Jurmun pressuhalli on kaarihalli, jonka leveys on 9 metriä ja pituus 12 metriä. Toinen pää hallista on avoin. Kummassakin päädyssä on tuuliverkko, joten pihaton ilma vaihtuu hyvin.

– Tarjolla oli montaa eri hallikokoa ja erilaisia oviaukkovaihtoehtoja. Niistä valitsemalla sain toiveideni mukaisen pihaton, isäntä sanoo.

Jurmu arvostaa M&T Farmsin pressuhallin lujaa rakennetta. Kaaret ovat kuumasinkittyä terästä ja rungolla on myös takuu. Paksu pressukangas on lukittu kuormaliinoilla betonipaaluissa kiinni olevaan runkoon. Hallin ainoa huoltotoimenpide on kuormaliinojen kiristäminen tarvittaessa.

Hallin perustukset ovat yksinkertaiset. Rekka toi ­pihalle 40 x 40 cm kokoisia, kaksi metriä pitkiä betoni­porsaita, jotka nostettiin paikoilleen. Niiden päälle kasattiin hallin runko.

– Pystytykseen meni vain kahdeksan tuntia. Porukka oli tehtaalta. Nostamiseen käytettiin meidän ­konettamme, joten trukkia ei tarvinnut tuoda erikseen kauempaa, Jurmu selvittää.

Hallin pohjana on sorakerros ja pintana asfaltti. Edustalla oleva eläinten  jaloittelualue on entisen lantalan pohja.

Valoa pihaton sisälle tuovat kätevät ja vähän energiaa kuluttavat led-valot. Valopisteet ovat nauhoissa, jotka on asennettu korkealle rungon kaariin.

Pressun yläosa on kiristetty kuormaliinalla, ­joten vesi ei pääse halliin sisälle. Materiaali kestää talvella lumikuormaa ja kesällä se heijastaa pois auringon lämpöä.

Kestää isonkin lumikuorman

Juhani Jurmu päätyi pressuhalliin monestakin syystä.

– Havaitsin, että pressuhalli on paitsi helppo ja ­nopea pystyttää, myös toimiva ja käytännöllinen. Hallin voi siirtää, jos muutamme tuotantosuuntaa tai tarvitsemme tilat muuhun käyttöön.

– Tärkeä syy siihen, miksi päädyimme nimenomaan M&T Farmsin ratkaisuun, olivat lujuuslaskelmat hallin kantavuudesta. Meillä täällä Pudasjärvellä on talvella tosi suuri lumikuorma ja M&T Farmsin hallit on suunniteltu pohjoisen olosuhteisiin, isäntä toteaa.

– Hintakin oli houkutteleva. Se on myös pitänyt. Kun sovimme kaupoista myyjän kanssa, kustannukset olivat heti tiedossa. Niihin sisältyivät kaikki, perustuksia ja pystytystä myöten.

Sirpa ja Juhani Jurmu hoitavat lypsykarjatilaansa Pudasjärven Sarakylässä. Töihin osallistuvat myös perheen kaksi poikaa.

Juhani Jurmu isännöi sukutilaa Pudasjärven Sarakylässä, joka on myös poronhoitoaluetta. Tessu-koira on opetettu pitämään porot pois kotipihalta.

Käyttökokemukset erittäin hyvät

Jurmut siirsivät navetasta pressuhalliin 20 umpilehmää.

– Kun saimme lypsykarjalle lisää tilaa navettaan, ei tarvitse pitkään laskea, kun halli osoittautuu kannattavaksi, isäntä tuumaa.

Halliin mahtuisi 30 eläintä. Jurmut haluavat pitää määrän noin 20:ssä, jolloin pihaton puhtaanapito on helpompaa ja kuiviketta kuluu vähemmän.

Eläimet näyttävät viihtyvän pihatossa, johon ne menevät oma-aloitteisesti suojaan ja ruokailemaan.

Koko pihattoalue on aidattu kiinteästi, mutta eläimillä on mahdollisuus päästä alueelta suoraan takana olevalle pellolle laitumelle.

– Hallin paikan valinnassa ajatuksena olikin, että umpilehmät pääsevät ulkoilemaan, saavat liikuntaa ja pysyvät hyvässä kunnossa.

– Kaiken kaikkiaan olemme tosi tyytyväisiä M&T Farmsin pressuhalliin. Käyttökokemukset ovat olleet juuri niin hyvät kuin odotimmekin. Halli tulee varmaan olemaan meillä pitkään, Sirpa ja Juhani Jurmu toteavat.

Pressuhallista on moneksi

M&T Farms on valmistanut pressuhalleja kahdeksan vuoden ajan. Perus­malleja on kaksi: kaarirakenteiset pressuhallit sekä perinteisemmän näköiset palkkirakennehallit, joissa uutta ovat räystäät sivuilla ja päädyissä. Halleja saa monessa koossa ja erilaisilla päätyratkaisuilla.

– Pressuhalleilla on maatiloilla monenlaisia käyttömahdollisuuksia. Esimerkiksi tuotevarastoina, konevarastoina ja yhä enemmän myös karjasuojina. Viimeisen puolentoista vuoden aikana nouseva trendi on ­ollut pressuhallien hankinta maitotiloille vasikkakäyttöön, umpilehmille ja hiehoille, selvittää M&T Farmsin toimitusjohtaja Mika Laihorinne.

Jos hallin käyttötarkoitus muuttuu, sitä voi helposti jatkaa. Tai jos hallia ei enää tarvitse, sen voi laittaa kasaan ja myydä pois.

M&T Farmsin pressuhallien ehdoton valtti on kestävä rakenne.

– Hallien rakenteista on tarkat lujuuslaskelmat. Tällä on merkitystä, jos paikkakunnan rakennusvalvonta vaatii hallille rakennusluvan, Laihorinne muistuttaa.

Kestävyyden takaa myös se, että hallien materiaalit ovat suomalaista laatutavaraa. Kaariputket ovat Ruukin doublegrade -kaksoisrakenneputkia, jotka on valmistettu erityisesti taivuttamista varten. Putket on sinkitty sisältä ja päältä, eli niiden korroosiosuoja on paras mahdollinen. Pressu on 900-grammaista materiaalia, jonka repimis­lujuus on huippuluokkaa.