Poikimahalvaukset vitsauksena?

Tänä talvena on tullut vastaan poikkeuksellisen paljon poikimahalvauksia, joiden mahdollinen aiheuttaja on karkearehun korkea kalium.

Joissain tapauksissa umpilehmille syötetyn nurmisäilörehun kalium on ollut jopa 35 g/kg ka - tuloksena halvaantuneita lehmiä, myös ensikoita. Kokoviljasäilörehuissakin on ollut varsin korkeita kaliumtasoja. Pahimmillaan kalium on ollut 40 g/kg ka.

Valion analyyseissä nurmisäilörehun kalium oli tänä vuonna keskimäärin 27,2 g/kg ka kun se viitenä edellisenä vuonna on ollut 22,1 g, eli 23 % korkeampi kuin aikaisemmin. Tavoiteltava kaliumpitoisuus umpilehmien rehuissa on alle 20 g/kg ka.

Tämän vuoksi on erityisen tärkeää analysoida kivennäiset umpilehmien säilörehuista, jotta vältytään poikimahalvauksilta. Analyysit kannattaa ottaa useamman lohkon rehuista. Ruokintaan tarvitaan erittäin magnesiumpitoinen kivennäinen, jossa osa magnesiumista on sulfaattina. Tänä talvena kivennäisruokinnasta ei voi tinkiä.

Tavoitteen mukaisella umpilehmien säilörehulla Meq-arvo on noin +60 tasolla. Kun lasketaan kaliumin vaikutus Meq-arvoon, nousee se 35 kaliumpitoisuudella jopa yli +450 tasolle. Tätä on erittäin haastavaa kokonaan kompensoida edes anionikivennäisillä. Umpilehmille tulisi siis valita karkearehu, jossa kalium on matalampi.

Kivennäiseksi umpilehmille kannattaa valita Umpi-Melli HyPo TMR appeeseen ja Tunnu-Melli HyPo erillisruokintaan.