Paikalliset maatalousmyyjät ovat mukana laatimassa tuottoisimpia Viljelyohjelma-reseptejä

Lantmännen Agro Koetilalla tutkitaan vuosittain lukuisia uusia kasvinsuojeluaineita ja muita tuotantopanoksia.

Heinäkuun alussa ohrakasvustot näyttivät erittäin hyviltä ja ennustivat jo suuria satoja.

Koetilan kokeissa painopiste on usein yksittäisen valmisteen tehon ja käyttöajankohdan tutkimuksessa. Kuitenkin käytännön viljelyssä valmisteet ovat vain yksi osa kokonaisuutta, joten on tärkeää tietää myös, miten hyvin valmisteet toimivat yhdessä muiden tuotantopanosten kanssa. Tämän vuoksi Koetila suorittaa vuosittain Viljelyohjelma-kokeita, joissa nähdään, mitkä kasvinsuojelun valmisteet, lannoitteet ja uudet lajikkeet soveltuvat parhaiten yhdessä käytettäväksi. Näin ollen varmistutaan, että asiakkaille suositeltu Viljelyohjelma on paitsi luotettava, myös taloudellisesti järkevä kokonaisuus.

Viljelyohjelman satokilpailu 2019

Vuonna 2019 Viljelyohjelmakokeita perustettiin aiempaa enemmän, sillä Lantmännen Agro -kauppojen myyjät olivat mukana laatimassa koetoimintaan reseptejä kenttäkokeissa toteutettavaksi, ja samalla leikkimielisesti kisailtiin, kenen reseptillä saavutetaan paras taloudellinen tulos. Näiden 19 eri joukkueen viljelyohjelmista perustettiin koetilalle kolmikerranteinen ruutukoe 9.5.2019.

Kasvuolosuhteet olivat Hauhon koetilalla suotuisat, ja sekä lämpösumman että sadesumman kertymät olivat pitkäaikaista keskiarvoa korkeampia. Tällöin myös satotasot olivat poikkeuksellisen korkeita, ja pienemmilläkin tuotantopanoksilla saatiin suuria ruutusatoja, varsinkin kun kasvitautipaine oli koetilalla melko pieni viime kasvukautena. Kuitenkin hyvillä panoksilla saatiin vielä sadonlisiä ja näin myös lisää tuottoa.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen

Voittajajoukkueen jäsenet palkittiin jokavuotisella koulutuskierroksella. Kuusihenkinen voittajaryhmä koostui Pohjanmaan alueen Lantmännen Agron eri toimipisteiden palveluksessa olevista myyjistä. Kuvassa vasemmalta lähtien Jari Koivumäki (Kauhajoki), Jorma Nyrhilä (Lapua), Pekka Holma (Kauhava), Mika Jokiaho (Alavus), Sami Pentinmäki (Ilmajoki) ja Juha Mäenpää (Seinäjoki).

Satokilpailun paras joukkue teki reseptin ohralle

Tulokseltaan paras joukkue oli valinnut kilpailuun kasvilajikseen ohran. Lajike oli monitahoinen, kasvuajaltaan myöhäinen uutuus Bredo. Voittajaryhmän reseptin näet oheisesta taulukosta. Tässä kahden kasvustoruiskutuksen ohjelmassa oli lisäksi käytetty jaettua lannoitusta, sekä hivenlannoitteita niin peittauksessa kuin kasvustoruiskutuksessa. Voittajaryhmän salaisuus olikin kustannustehokkaasti valitut valmisteet, joilla saadaan pitkäaikaista tehoa, kuten kahden tehoaineen korrensääteellä Medax Maxilla sekä kasvitautien torjunta-aineella Priaxorilla, joka antaa poikkeuksellisen pitkän tautisuojan.

Tällä reseptillä saatiin huikea ruutusato, joka hehtaarisadoksi muutettuna oli peräti 10 967 kg/ha. Myös sadon laatu oli hyvä, sillä tuhannen jyvän paino oli 48,9 g, hehtolitrapaino 69,6 kg ja valkuainen 12,1 %. Kun tuloslaskelmassa huomioitiin siemenkustannus, kasvinsuojelun ja lannoituksen valmistekustannukset sekä näiden toimenpiteiden ja kylvön työkustannus, olisi hehtaarituotto ollut lähes 1100 €/ha marraskuun laatukorjatulla viljan tuottajahinnalla laskettuna.

Lantmännen Agron myyjät ovat kokeiden suunnittelussa mukana myös tulevana kasvukautena. Kenttäkokeisiin perustetaan kesälle 2020 muun muassa hivenlehtilannoitusta ja biostimulanttivalmisteiden käyttöä tutkivia kokeita. Koetoiminnan tuloksia jaetaan myyjille muun muassa koulutuksissa ja painomateriaalina, jotta uusimmat tutkimustulokset ovat käytettävissä arjen myyntityössä, kun etsitään viljelijöille parhaita ratkaisuja.