Multivan kylvökoneessa monta uutta yksityiskohtaa

Pari vuotta sitten loimaalainen Dometal osti VM-koneiden tuoteoikeudet. Tuotanto siirrettiin Loimaalle ja samalla aloitettiin voimakas tuotekehitys. Multiva-kylvökoneessa säilyi pitkälti sama perusrakenne, mutta yksityiskohtiin tuli monia muutoksia.

Dometalin valmistama Multiva ei ole pelkkä suorakylvökone. Se sopii yhtä hyvin perinteisesti kynnetyn ja kylvömuokatun kuin myös kevytmuokatun tai sängelle jätetyn pellon kylvämiseen. Usein samalla tilalla on kaikkea kolmea muokkauskulttuuria, ja kylvökoneen täytyy toimia hyvin näissä kaikissa. 

Kun kylvökoneen valmistus aloitettiin vuoden 2016 alussa, se ei ollut hyppy täysin tuntemattomaan. Sitä ennen Dometal oli tehnyt yhteistyötä VM:n kanssa jo pari vuotta. Muutamat Dometalin vienti­asiakkaat halusivat Multiva-äkeiden rinnalle myös kylvökoneen, ja VM-kylvökoneita vietiin maailmalle Multivan tuotemerkillä.

Nyt koneen myynti alkaa Multivan nimellä myös Suomessa; konetta myy Lantmännen Agro.

VM- ja Multiva-kylvökoneita on ehditty valmistaa parikymmenen vuoden aikana parituhatta kappaletta. VM profiloitui aikoinaan suorakylvökoneena. Nyt tähdennetään kylvökoneen monikäyttöisyyttä.

S-vantaassa työsyvyys säädetään vannaskiekkojen takapuolella olevan sulkupyörän korkeutta muuttamalla. Kuvassa näkyvät myös hankaliin rasvauskohteisiin tuodut rasvausputket. Se on lisävaruste. Itse rasvanipat on sijoitettu koneen etupuolelle. 

Kylvösyvyyden säätö

Multivan kylvökonemalleja on kolme: Forte S ja Forte XT ovat perinteisiä laatikkomalleja ja Forte FX on pneumaattinen kylvökone, joka ensiesiteltiin uudistettuna painoksena Agritechnica-messuilla Hannoverissa. 

Forte S ja Forte XT eroavat toisistaan lähinnä kylvö­vantaiden rakenteissa. Kummassakin mallissa on kaksoiskiekkovantaat, mutta Forte S-mallissa vantaan syvyydensäätö tapahtuu vantaan takana olevan sulkupyörän avulla. Se nimensä mukaisesti sulkee kylvörivin ja samalla painaa siemenet maakosketukseen. Kun sulkupyörää nostetaan, kylvösyvyys kasvaa.

Mallissa Forte XT kylvösyvyys säädetään vannaskiekon kupeella olevalla kylkipyörällä. Pyörä on vannaskiekon keskipisteen etupuolella ja hiukan vinossa. Se painaa olkea, jolloin vannaskiekko leikkaa oljen poikki. 

Myös XT-vantaan takana on sulkupyörä, mutta sillä ei säädetä työsyvyyttä. Se ainoastaan painaa siemenen maakosketukseen ja toimii jyräpyöränä. Tiivistyspainetta voidaan säätää.

Kun kylkipyörä on lähes samalla kohdalla kylvövantaan kanssa, kylvösyvyys on hyvin tarkka myös painanteiden yli ajettaessa. Työsyyttä saa säädettyä viiden millimetrin välein. Vannasväli on 15 cm.

Vantaiden painotus hydraulisesti

Lannoite ja siemen menevät Multivassa saman vantaan kautta, mutta lannoite valuu kaksoiskiekkovantaan keskipisteen etupuolelle. Kiekon pyörimissuunta ohjaa lannoitteen aivan vaon pohjaan. Siemen johdetaan pitkällä putkella kiekkoparin keskipisteen takapuolelle.

Tanskalaisen tutkimusten mukaan Multivalla kylvettäessä lannoite menee noin kaksi senttimetriä syvemmälle kuin siemen.

Kaksoiskiekkojen välissä takana on muovinen vannasviiksi. Se estää siemeniä nousemasta kiekon mukana pintaan ja siten saadaan tasainen oras.

Vannaspainot ovat Multivan kylvökoneissa säädettävissä, ja suurimmillaan ne ovat jopa 200 kiloa vannasta kohti. Vannaspainot toteutuvat myös säiliöiden ollessa tyhjät.

Vantaiden painotus hoidetaan hydraulisesti ohjaamosta. Painotusta joudutaan muuttamaan ajon aikana esimerkiksi silloin, kun pellon alapää on kevyttä multamaata ja yläosa kovaa savea. Painotuksen määrän näyttää koneessa oleva viisari, jonka näkee hyvin ohjaamosta.

Vaikka painotus olisi suurimmillaankin, kylvökoneen vetovastus on silti pieni. Se johtuu yhtäältä siitä, että koneessa on vain yhdet vantaat, ja toisaalta siitä, että kaksikiekkovannas aiheuttaa pienemmän vetovastuksen kuin vinossa asennossa kulkeva yksikiekkovannas.

Laaja kylvömäärän säätö

Multivan kylvökoneessa on rihlasyöttö, mutta sen lisäksi siinä on vaihdelaatikko, jonka avulla säädetään rihlojen pyörimisnopeutta. Etuna on, että voidaan kylvää suuriakin siemenmääriä sekä pieniä siemenääriä esimerkiksi rapsia.

Suomessa viljan kylvömäärät ovat maailman suurimpia johtuen lyhyestä kasvukaudesta ja heikosta pensomisesta.

Rihloilla on kaksi perussäätöä: normaalilla ja isokokoisella siemenellä rihlat ovat kokonaan syötinkammion puolella. Piensiemenelle tarkoitetussa asennossa rihlasta on vain pieni osa syötinkammiossa. Syöttömäärän pääsäätö tehdään pyörimisnopeutta muuttamalla.

Kiertokoekaukalot saadaan vipua kääntämällä siirrettyä joko siemenpuolen tai lannoitepuolen alle, ja molemmat tulevat vetämällä koneen toiselle sivulle.

Koneeseen on mahdollista saada useita lisävarusteita. Kun koneesta alkaa tehdä kauppaa, myyjän kanssa kannatta käydä lista huolella läpi. Näin saadaan räätälöityä juuri sellainen kylvökone, joka soveltuu oman tilan kylvöihin parhaiten.

Multiva tarjoaa myös käytettyjen koneiden tehdaskunnostusta. Kun ostetaan uusi kone, käytetty voidaan kunnostaa ennen sen myymistä seuraavalle asiakkaalle. Tehdaskunnostusta voi hyödyntää myös, jos haluaa vanhalle koneelleen lisää käyttövuosia ennen uuden koneen hankintaa.