Multiva Forte -kylvölannoitin hallitsee suorakylvön

Jussi Myyrinmaa päätyi Multiva Forte FX 6000 -kylvökoneeseen sen helpon täytettävyyden ja aitojen suorakylvöominaisuuksien ansiosta.

Multiva Forte FX6000 on pneumaattinen kylvölannoitin, jossa hyödynnetään uutta FX-vannastekniikkaa.

Jussi Myyrinmaa Nurmijärven Perttulasta aloitteli kylvöjä uudella kuusimetrisellä Multiva Forte FX 6000 -kylvölannoittimella viikolla 17. Ensimmäiset vedot ajettiin kynnettyyn ja s-piikkiäkeellä muokattuun maahan, mutta Myyrinmaan lähes 300 hehtaarin kevätkylvöistä noin 90 prosenttia tehdään kuitenkin aitosuorakylvönä sänkeen.

Tämä aito kaksineuvoisuus onkin FX 6000:n keskeisin valtti.

Myyrinmaan peltolohkot sisältävät lähes kaikkia mahdollisia maalajeja, vaikka pääosa onkin hietasavikkoa. Markkinoilla ei ole montaa kylvölannoitinvaihtoehtoa, jos on mieli saada täysin kaksineuvoinen eli sekä suoraan sänkeen että muokattuun maahan pystyvä kone.

Myyrinmaan optioina oli Multivan rinnalla joko jatkaa edellisellä koneella tai hankkia muuan toinen markkinoilta löytyvä aitosuorakylväjä.

Multiva Forte FX 6000 on pneumaattinen eli ilmanpaineella toimiva kylvökone. Sen jokaista itsenäistä vannasyksikköä painatetaan erikseen hydraulisesti.

Koneen kylvösyvyys säilyy vakiona ja myös koko kylvöleveydellä pellon epätasaisuuksista huolimatta. Kylvösyvyyden säätö tapahtuu viiden millimetrin välein.

Jussi Myyrinmaa ruuvasi FX6000:n jälkiharan irti herneen sängellä. Muokatulla maalla se palaa paikalleen.

Multiva Forte -kylvökone on helppo puhdistettava

Myyrinmaata miellyttää varsinkin Multivan helppo täytettävyys suursäkeistä etukuormaajalla. Suuri säiliökoko vapaasti liikuteltavalla väliseinällä ja koneen helppo tyhjäksikylvö ilman alituista säiliön päällä pomppimista olivat nekin tärkeitä valinnan kriteereitä.

– Myös lajikkeen vaihto ja puhdistaminen on helppoa, Myyrinmaa kertoo. Se onkin tärkeää, sillä Myyrinmaan kylvöohjelmassa on kevätvehnää, mallasohraa, kauraa, hernettä ja kuminaa sekä rapsia.

Säiliön täyttökorkeus on kolme metriä. Koneen vetotehotarve on 200 hevosvoiman luokkaa. Forten vannasväli on keskimääräistä hiukan laveampi 16,7 senttimetriä.

– Suurempi vannasväli tuo tilaa eikä tuki vantaistoa suorakylvössäkään. Kylvönopeutena olen pitänyt kahtatoista kilometriä tunnissa.

Jussi Myyrinmaa on asentanut Multivaansa peruutuskameran.

– Vaikka siitä ei olekaan näköyhteyttä vantaistolle, on koneen peruuttelu kuljetusasennossa eli kylvölohkojen ollessa ylhäällä muutoin arvailua. Lisäksi takana olevat autot voi havaita hyvissä ajoin tiellä liikuttaessa.

Kuvauspäivänä naapuripellolla kolisteli kivenkeräinvaunu.

– Multivalla suorakylväessä eivät kivet haittaa, koska niitä ei nostella muokkaimen kanssa maasta ylös.

Myyrinmaa ruuvaili jälkiharan irti kerran äestetyllä hernesänkilohkolla, jolla oli kevyestä äestyksestä huolimatta jonkin verran kasvinjätteitä.

– Jälkihara on muokatulla maalla hyvä, mutta ei muokkaamattomassa maassa välttämättä luovuta kasvinjätettä vaan alkaa kerätä sitä piikkeihin.

Jussi Myyrinmaata miellyttävät Multivassa sen aitosuorakylvöominaisuuksien lisäksi helppo puhdistettavuus, suuri säiliökoko ja kätevä täytettävyys.

Multiva Fortessa on markkinoiden suurin säiliö

Forten väliseinällä vapaasti jaettava säiliö on hyödyllinen muun muassa siksi, että kevätkylvöissä lannoitemäärät ovat siemenmäärää suurempia, kun taas syyskylvöissä tilanne on usein päinvastainen. Näin koneen säiliökapasiteetti saadaan parhaaseen käyttöön.

Koneen säiliötilavuus on kerrassaan kahdeksan kuutiometriä, mikä mahdollistaa suuren kylvöalan yhdellä täytöllä. Kilpailijoiden säiliöt ovat viiden motin luokkaa.

Taittuvalohkoinen Multiva FX 6000 kapenee kuljetusasennossa kolmeen metriin. Konetta voidaan hinata maantiellä 40 kilometrin tuntivauhtia jopa täysin säiliöin.

Kuvauspäivänä Jussi Myyrinmaa kylvi erikoismallasohraa kertaalleen s-piikkiäkeellä ajettuun herneen sänkeen. Koneen täyttö tapahtui tilan talouskeskuksessa noin viiden kilometrin päässä peltolohkolta. Näin vältyttiin peräkärryrallilta vielä suhteellisen pitkänkin maantiesiirtymän kanssa.

Kuljetusasennossa kone kulkee neljän keskimmäisen jyräpyöränsä varassa, joista uloimmissa on jarrut. Ollakseen niin massiivinen laitos FX 6000 kääntyy pitkän vetopuominsa ansiosta ketterästi.

FX-vannas tekee Fortesta aitosuorakylväjän

FX 6000 perustuu Vieskan Metallin 1990-luvulla kehittämään VM-aitosuorakylvökoneeseen, joten sen taustalla on vahvaa tuotekehityskokemusta. Kirkkain esimerkki tästä on koneen mallinimen mukainen FX-vannas, joka soveltuu kaikille kylvöalustoille ja niin aitosuora- kuin eri tavoin muokatulle maalle tehtävään kylvöön.

Konetta ohjataan Isobus-yhteensopivalla RDS Artemis -hallintayksiköllä. Kylvömekanismin ytimenä on kaksi hydraulista puhallinta. Siemen- ja lannoitejakajat ja -putkistot on valmistettu ruostumattomasta teräksestä. Vantaiden edessä olevan jyräpyörästön koko on suuri 500/50R-17.

Koneen edessä oleva Crossboard-piikkilata tasaa kylvöalustaa muokatulle maalle kylvettäessä, mutta ei ole käytössä sängellä ajettaessa.

Multiva Forte FX 6000 esiteltiin yleisölle Agritechnica-maatalousmessuilla vuonna 2017. Sitä valmistaa loimaalainen Dometal Oy.

Multiva Forte FX 6000:n täysin itsenäisiä vannasyksiköitä painatetaan erikseen hydraulisesti, jolloin kylvösyvyys säilyy vakiona.