Muista torjua kahukärpänen

Alkusyksyn lämpö suosii kahukärpästä, joka munii syysviljan oraisiin, ja jonka toukka tuhoaa oraan kasvupisteen. Torjuntaan soveltuvat mm. Kestac ja Decis Mega.

Alkusyksyn lämpö on kahukärpäselle otollista aikaa. Lähes 20 asteen lämpötilat ovat todellinen riski, sillä kahukärpänen munii aktiivisesti vielä hieman yli 10 asteen lämpötiloissa. Vakavimmillaan tuho syysviljapellolla voi olla täydellinen.

Musta, parin millin mittainen aikuinen kahukärpänen munii vaaleita munia joista kuoriutuu pieni vaalea toukka. Aikuisten yksilöiden tarkkailuun voi käyttää keltaisia liima-ansoja, joita voi tilata myymälöistämme. Torjuntakynnys on 5 kpl aikuisia kärpäsiä per vrk. Torjuntaan soveltuvat mm. Kestac ja Decis Mega.

Kahukärpäsen torjunnan yhteydessä voi jo täydentää syysviljan oraan hivenravinnetarvetta esim. Mancozinilla ja siten varmistaa talvehtimista. Lisäksi, jos syysvilja on kylvetty aikaisin ja pellolle on jo orastunut rikkakasveja, voi niitä torjua farm MCPA:lla samaan aikaan. Syksyinen rikkakasvien torjunta edesauttaa talvehtimiseen valmistautuvan syysviljan ravinteiden saantia ja vähentää rikkapainetta seuraavana keväänä.

Talvituhosienten torjuntaa ei voi yhdistää kahukärpästen tai rikkakasvien torjuntaan, vaan siihen oikea ajankohta on vasta lokakuun puolivälin jälkeen. Talvituhosienitorjuntaan voi kuitenkin etukäteen varautua hankkimalla varastoon Mirador + Proline -torjunta-aineita.