Mepu-vaunukuivurin huolto kannattaa

Vuosittaisen huolto-ohjelman toteutus varmistaa kuivurin asianmukaisen toimivuuden. Kuivurin puhdistaminen syksyllä heti käytön jälkeen kannattaa ja onnistuu omatoimisesti.

Uusi Mepu-vaunukuivuri ja kolme yhteensä 1000 kuutiota vetävää siiloa muodostavat viljankäsittelyn tyylikkään ytimen Mathias Wikstenin tilalla.

Huoltomies Veijo Sulin käsittelee tottuneesti imurin suulaketta, kun hän puhdistaa Mepu-vaunukuivurin uunin lämpökanavaa.

– Tilaan kertyy viljaa, pölyä ja roskaa. Ne täytyy saada pois aina ennen kuivatusta harjalla tai imurilla. Tämä toimenpide on tehtävä vuosittain.

Sulinin kollega Ari Järvinen on samaan aikaan sivuilmakoteloiden kimpussa. Sopiva rassi ja koukku työvälineenään hän puhdistaa pintoja huolellisesti, jokavuotinen askare tämäkin.

– Kanaviin jäänyt tomu alkaa kosteuden vaikutuksesta itää sekä kasvaa ja on kevään tullen jo aika tiukkaa puhdistettavaa. Ilmakanavien luukut onkin hyvä jättää auki talveksi, jotta ilma pääsee kiertämään.

Lopuksi Järvinen kömpii vielä ilmakanavaan sisään tekemään viimeiset tarkistus- ja puhdistustoimet. Sulin on tällä välin avannut luukun, josta hän tiirailee lämmönvaihtimen tilaa. Analyysi polttimen toiminnasta ja säädöistä on positiivinen, nokea ei näy ja palamistulos on kaikin puolin hyvä, eikä öljypoltinhuoltajaa tarvitse kutsua paikalle.

Elevaattorin luota kuuluu sen sijaan Sulinin toimenpidettä vaativa havainto.

– Elevaattorin remmi on löysällä, mikä saattaa aiheuttaa tukkeutumisen. Uudessa kuivurissa remmi venyy alkuun nopeasti, venyminen hidastuu iän myötä. Tarkistus on kuitenkin tehtävä ehdottomasti joka vuosi.

 

Jotta kaikki varmasti pelaa syksyllä

Järvinen ja Sulin ovat toukokuun aurinkoisena aamuna Porvoon Bjurbölessä Mathias Wikstenin Mepu M 365k -vaunukuivurin kimpussa. Wiksten hankki Mepun vuosi sitten, koska viljeltävä ala on kasvanut.

– Minulla on 20 vuotta vanha 24 kuution Arska-kuivuri, joka jäi nyt kakkoskuivuriksi. Ja ihan viimeisenä varana on yli 30 vuotta vanha 13 kuution kuivuri. Mepuun mahtuu korotusosan myötä 38 kuutiota viljaa.

Wikstenin isän veljen suositukset saivat hänet päätymään Mepuun, eikä hän pettynyt päätöksessään. Viime syksyn haastavissa olosuhteissa kuivaustunteja kertyi 300, ja vieressä hohtavat kolme Twister-siiloa täyttyivät viljasta. Vehnää niihin tuli yhteensä 900 tonnia ja kauraa 100 tonnia.

Wiksten halusi huollattaa uuden kuivurinsa heti ensimmäisen kuivauskauden jälkeen ammattilaisilla, ja aikoo tehdä niin vastedeskin joka vuosi.

– Haluan varmuuden siitä, että kaikki on kunnossa ja pelaa, kun uusi kuivauskausi alkaa. Huolto on varmasti hintansa väärti ja säästää minulta vaivaa ja rahaa.

Wiksten on viljellyt yli 200 vuotta vanhaa sukutilaa vuodesta 2013, ja hän on kasvattanut viljeltävän alan 280 hehtaariin ostoilla ja vuokramailla. Peltoalasta on tänä kesänä vehnällä noin 190 hehtaaria, loppu kasvaa nurmea (kesanto, luonnonhoitopelto-nurmi, säilörehunurmi) tai on riistapeltona.

Mepun huoltopäällikkö Tapani Matero (vas.) ja Lantmännen Agron tuotepäällikkö Juha Änkö (oik.) ihastelevat Mathias Wikstenin toimivaa kuivuri- ja siilokokonaisuutta.

Puhelin saa soida jo ennen juhannusta

Wiksten tarttui Mepun tarjoamaan täkyyn ja tilasi kuivurihuollon hyvissä ajoin, jolloin hintakin oli normaalia edullisempi. Huoltopäällikkö Tapani Matero Mepulta kehottaa muita seuraamaan Wikstenin esimerkkiä.

– Jos puhelin alkaa soida vasta juhannuksen jälkeen, tulee huoltosesongista liian lyhyt ja kiivastahtinen, mikä aiheuttaa turhaa kiirettä.

Niinpä Mepu on tehnyt jo useita vuosia aktiivisia toimia yhteydenotoilla ja ilmoituksilla eri kanavissa, jotta huoltokausi käynnistyisi aiemmin. Kaikkia hyödyttävä muutos on kääntänyt ajattelutapaa oikeaan suuntaan.

Matero korostaa myös verkkokaupan roolia. Verkkokaupasta voi tilata varaosia ajasta riippumatta. Kriittisiä varaosia löytyy kuivauskautena tehtaan lisäksi Oulun, Seinäjoen, Kuopion ja Lahden Lantmännen Agron myymälöistä.

– Kannattaa myös muistaa koulutuksen saaneet huollon yhteistyökumppanimme, joiden verkosto on kattava. Heiltä saa ainakin ensiapua akuuteissa tilanteissa.

Ari Järvinen näyttää, kuinka paljon pölyä pinttyy kuivurin ilmakoteloon kuivauskauden aikana.

Vaunukuivurin vuosittaiset huoltokohteet

 • ketjujen ja voimansiirtohihnojen kunto

 • elevaattorin kunto, hihnojen kireys

 • öljypoltin ja suodatin

 • uunin lämpökanavan puhdistus

 • uunin sisäpohjan ja polttimen puhdistus

 • vaihteiden öljyvuotojen tarkastus

 • ruuvien, viljasäiliön ja kennojen puhtaus

 • syöttölaitteen ja kartiopohjan puhtaus

 • ylä- ja alaruuvin muovikourun kunto

 • kuivurin koekäyttö kuumaksi

Tee nämä itse:

 • Poista kauden jälkeen kaikki ylimääräinen vilja ja roska kuivurista, se pidentää kuivurin käyttöikää.

 • Ennen kauden alkua tarkista ja puhdista tarvittaessa uunin alaosa ja ilmakanavat.

 • Käytä kuivuria tyhjänä täydellä lämmöllä ennen kuivauksen aloittamista. Koekäyttö vähentää kuivuripalon riskiä.