Maneesin myötä painopiste hevosiin

Maneesi mahdollistaa tavoitteellisen treenaaminen hankalissakin sääolosuhteissa. Lumokuun tallille Pomo-maneesi rakennettiin kesällä 2015. Kahden naisen yrityksen toinen peruspilari on tukiasuntotoiminta.

Yrittäjäsiskokset Minna Niemetmaa ja Heidi Haikola tarjoavat laadukasta hevostoimintaa Lumokuun tallissaan Pyhäsalmella. 12-paikkainen talli on tehty yrittäjien isovanhempien 1980-luvulla rakentamaan ­navettaan. Tallipaikat vuokrataan yksityisten ihmisten omistamille hevosille, joita Niemetmaa ja Haikola hoitavat.

Vuonna 2009 perustetun avoimen yhtiön toimenkuvaan kuuluu lisäksi mielenterveyskuntoutujille suunnattua tukiasuntotoimintaa. Molemmilla yrittäjillä on koulutus maatalous-, hevos- ja sosiaalialalle.

Valmistaja vastaa siitä, että maneesin tarkat lujuusvaatimukset toteutuvat.Valmistaja vastaa siitä, että maneesin tarkat lujuusvaatimukset toteutuvat.

Maa-aineksen pitää säilyttää muotonsa nyrkkiin puristet­taessa, mutta murentua helposti hienoksijakoiseksi, kun se karistellaan maahan.

Tila sijaitsee Komujärven rannalla ja peltoa on 14 hehtaaria.

– Tällä hetkellä saamme yli puolet tallin heinistä omilta pelloilta, sisarukset toteavat.

Ensi vuonna peltoa tulee kahdeksan hehtaaria lisää, ja tulevaisuuden tavoite onkin tuottaa itse kaikki tarvittava heinä. Heinätyöt teetetään urakoitsijalla, kuten myös muut suuremmat peltotyöt.

Tallipaikkakysyntää riittää

Meneillään olevan hevospihaton laajennuksen valmistuttua tilaa on yhteensä 18 hevoselle. Tallipaikoille on ollut hyvä kysyntä, mainostaa ei ole tarvinnut, naiset kertovat. Ylläpitohevosien omistajia on oman kunnan lisäksi useamman kymmenen kilometrin päästä Pihtiputaalta ja Kiuruvedeltä.

– Ratsastustuntitoimintaa meillä ei ole, Heidi Haikola kertoo. Valmennuksia järjestetään säännöllisesti sekä tallin hevosille että lähi­alueelta saapuville.

Vuonna 2015 Lumokuun tallille rakennettiin Pomo-maneesi. Suomen haastavat sääolosuhteet haittaavat tavoitteellista treenaamista, ja maneesi mahdollistaa laadukkaan ratsastamisen myös kelirikon aikaan, Haikola ja Niemetmaa perustelevat investointia.

Tallipaikan kuukausihinta Lumokuun tallissa on 200–300 €. Maneesin käyttö maksaa 95 € lisää kuukaudessa. Myös lähi­kunnista tullaan maneesiin treenaamaan hevosia, mutta tungosta ei ole.

Siltin valinta tarkkaa

Maneesin pohjatöissä ei säästelty. Oppia yrittäjät kysyivät Ypäjän hevosammattilaisilta ja saivat ohjeet juuri oikeanlaiseen silttiin. Maa-aineksen pitää säilyttää muotonsa nyrkkiin puristet­taessa, mutta murentua helposti hienojakoiseksi, kun se karistellaan maahan.

– Kaivinkoneurakoitsijamme auttoivat meitä oikean­laisen siltin haussa ja käyttivät useammalla sora­montulla, ennen kuin oikeanlainen maa-aines löytyi Pihtiputaalta, Heidi Haikola kertoo. Siltti levitettiin maneesin pohjalle murskeen ja kivituhkan päälle.

– Olemme olleet tyytyväisiä maneesin pohjaan, ­mitään emme tekisi toisin, naiset sanovat.

 

Lähes sata neliöisessä maneesissa on tilaa harjoitella.

Maneesi valaistaan ledeillä ja valokatteen avulla. Kuvassa Minna Niemetmaa.

Avaimet käteen

Maneesin tekijät saavat yrittäjiltä kehuja.

– Halusimme maneesin avaimet käteen -ajatuksella. Pomo-maneesin rakentaja Vieskan Elementti toteutti suunnittelun sekä pystytyksen erinomaisesti, Minna Niemetmaa kertoo.

– Suunnitteluvaiheessa saimme rakentajan asiantuntijoilta apua ja maneesin sovittaminen tontille ovimuutoksineen oli heidän avustuksellaan helppoa, Niemetmaa kiittelee.

Pomo-maneesin ostajan ei tarvitse kantaa huolta maneesin rakenteista ja turvallisuudesta. Vieskan Elementti vastaa siitä, että maneesin tarkat lujuusvaatimukset toteutuvat.

– Kävimme katsomassa myös pressumaneeseja, mutta puurakenteinen tuntui omalta. Tosin myös raken­nuslupa saatiin vain punaiselle puumaneesille, sillä rakennus sijaitsee järvimaisemassa vanhalla asutusalueella.

Rakennusmateriaalina puu on lämmin ja hiljainen eikä rämise tuulessa, Haikola kertoo.

Mittava investointi

Puurakenteisen ja pressumaneesin hintaeroa ei ollut yrittäjien mukaan nimeksikään. Minna Niemetmaa kilpailutti maneesit Leader-rahoitusta varten, jota yrittäjät hakivat ja saivat rakennusprojektilleen. ­Sopiva maneesi löytyi Kiuruvedeltä, K-maatalous ­Veljekset Heiskaselta. Kaupat tehtiin myyjä Alpo Mämmin kanssa. Maneesin hinta oli lähes 150 000 euroa, jonka lisäksi kustannuksia lisäävät pohjatyöt.

Maneesin valaistuksena toimivat led-valot ja valokate. Valokatteen ansiosta hevosille pelottavia valon ja varjon rajapintoja ei näy. Normaalikäytössä ledit ovat puoliteholla ja vain kilpailujen ajaksi valot toimivat täydellä ­teholla. Aurinkoisina päivinä valoja ei tarvita, Niemetmaa kuvailee.

Tukiasuntopalvelu toisena peruspilarina

Maneesin myötä yrityksen pääpainopiste on siirtynyt hevospuolelle ja nimenomaan vuokratallitoimintaan. Sen lisäksi Niemetmaa ja Haikola pyörittävät tontilla myös tukiasuntopalvelua mielenterveyskuntoutujille.

Alun perin liikeideana oli tarjota tukiasuntopalvelua nuorille, jotka sitten samalla pääsisivät mukaan tallitoimintaan. Asiakkaiksi on kuitenkin vakiintunut vanhempaa väkeä, jotka eivät osallistu tallielämään kuin silloin tällöin virkistysmielessä.

Tukiasuntoasiakkaiden tarpeet ja toiminta limittyvät kuitenkin erinomaisesti päivittäiseen tallirutiiniin ja liiketoiminnat tukevat toisiaan.

– Eikä Lumokuun tallitoiminta yksin elättäisi kahta ihmistä, Niemetmaa ja Haikola toteavat.

Yrittäjillä on lisäksi koulutus sosiaalipedagogiseen hevostoimintaan. Lumokuun tallilla käy mielenterveysasiakkaita oppimassa vuorovaikutustaitoja talliympäristössä. He auttavat ryhmissä hevos­tilan töissä, oppivat ryhmässä toimimista ja tallin päivärytmejä.

– Usein palkitsevinta asiakkaille on ruumiillisen työn suoma nautinto sekä kokemus, että omalla tekemisellä on merkitys, Haikola kuvailee.

Isojen talli-, pihatto- ja maneesiprojektien jälkeen ahkerat yrittäjänaiset aikovat suorittaa tallimestarin ja hevoshieronnan opinnot loppuun ja sitten huokaista hetken. Lähes seuraavassa lauseessa idearikkaat naiset kuitenkin suunnittelevat maastoreitistöä ja muita hankkeita yrityksen laatua parantamaan.

Lumokuun Pomo-maneesi

  • Mitat: 22,0 x 42,4 metriä

  • Maneesikentän pohja: tiheä salaojitus, lujuusluokaltaan vahvin suodatinkangas, murske, kivituhka ja siltti.

  • Valaistus: led-valaisimet ja valoaukkolevyt.

  • Avaimet käteen Pomo-maneesipaketin valmistaa Vieskan Elementti Alavieskasta