Maidosta muistivitamiinia

B12-vitamiinia on kutsuttu muistivitamiiniksi, sillä sen puute voi aiheuttaa muistiongelmia sekä muita kognitiivisia sekä älyllisiä ongelmia. Ihmiset saavat B12-vitamiinia eläinkunnan tuotteista. Maito on erinomainen B12-vitamiinin lähde, sillä sen imeytyminen ja hyväksikäyttö on maidosta tehokasta. Lehmien ruokinta voi vaikuttaa maidon B12-vitamiinin määrään.

Ihmiset saavat luonnollista B12-vitamiinia eläinkunnan tuotteista. Maito on todettu tehokkaaksi B12-vitamiini lähteeksi. Lehmän pötsin mikrobisto valmistaa luonnollista B12-vitamiinia, kunhan ruokinnassa on vitamiinin osana tarvittavaa kobolttia käytettävissä. Lehmille ei siis tarvitse syöttää B12-vitamiinia. Ruokinnalla on kuitenkin vaikutusta pötsin toimintaan ja siten B12-vitamiinin muodostumiseen.

Ikääntyneillä ja vegaaneilla on riski B12-vitamiinin puutoksesta

B12-vitamiinia tarvitaan solujen toiminnassa. Muistiongelmien lisäksi puutos voi näkyä muun muassa aloitekyvyttömyytenä ja masennuksena. B12-vitamiinin puute voi johtua huonosta imeytymisestä tai riittämättömästä saannista. Vegaanit eivät saa ravinnostaan luonnollista B12-vitamiinia, joten se on lisättävä synteettisessä muodossa.

Tutkimuksissa on todettu, että maidon luonnollinen B12-vitamiini imeytyy kaksi kertaa tehokkaammin kuin synteettinen muoto, jota saadaan vitamiinipillereistä tai ravintolisistä (Mette ym. 2012, Br J Nutr).

Kuitupitoinen ruokinta tehostaa B12-vitamiinin tuotantoa lehmän pötsissä

Suomalaislehmien maito sisältää noin 4 mikrogrammaa B12-vitamiinia litrassa. Taso on hieman korkeampi kuin esimerkiksi Kanadassa, jossa tutkijat analysoivat 400 lehmän maitonäytteiden B12-vitamiinipitoisuuden, joka vaihteli eri tiloilla keskimäärin 2,3– 3,9 mikrogramman välillä (Dupless ym 2016, J.Dairy.Sci).

Vitamiinin määrä voi vaihdella eläinyksilöiden ja tilojen välillä. Suomalaislehmien ruokinnassa käytetään nurmisäilörehua, josta lehmät saavat runsaasti kuitua (NDF). Kuitupitoisen ruokinnan on todettu edistävän pötsimikrobeiden kykyä tuottaa B12-vitamiinia.

Pötsin ”puutarhaa” hoivataan hyvällä ruokinnalla

Lehmän pötsin mikrobisto on kuin puutarha, josta huolehditaan tasapainoisella ruokinnalla. Äkilliset ruokinnan muutokset tai rehujen liian suuri tärkkelyspitoisuus voivat järkyttää pötsin pieneliöstöä, jolloin niiden toimintakyky heikkenee. Mikrobeita tarvitaan muun muassa kuitupitoisen ravinnon sulattamiseen. Mikrobit myös tuottavat arvokasta proteiinia, energiaa ja muun muassa B12-vitamiinia.

Lantmännen Agron MaituriMenu-ruokintasuunnitteluohjelmalla optimoidaan ruokinta pötsin olosuhteille mahdollisimman edulliseksi, jolloin myös B12-vitamiinin tuotanto tehostuu.

Kuitu- ja tärkkelyspitoisen ruokinnan vaikutus B12-vitamiinin muodostuksen pötsissä (Beaudet ym 2016, J.Dairy Sci.).

Teksti: Merja Holma, kehityspäällikkö