Maatalouskauppaa nuoruuden innolla

Etelä-Savosta Savonlinnasta löytyy Suomen nuorin Lantmännen Agro -kauppias. Viime vuonna kauppiasuransa aloittanut Jani Lyytinen on iältään vasta 21-vuotias.

Savonlinnan Lantmännen Agro -kauppias Jani Lyytinen on lähtenyt kehittämään myymälää voimakkaasti. Myymälärakennuksen etelänpuoleiselle kattolappeelle on asennettu Lem-Kemin aurinkovoimala, joka tuottaa osan myymäläkiinteistön sähköenergiasta.

Savonlinnan Lantmännen Agro -myymälä on palvellut asiakkaita kaupungin itäreunalla Pajatiellä jo pitkälti toistakymmentä vuotta. Nykyinen yrittäjä, Jani Lyytinen kertoo, että hänen perheensä otti vetovastuun myymälästä vuonna 2013.

– Isäpuoleni aloitti Savonlinnassa K-Maatalouden väreissä vuonna 2013. Kun hän menehtyi loppuvuonna 2015, jatkoi äitini liikkeen johdossa.

Janin vuoro siirtyä ohjaksiin tuli viime vuonna, mutta kokemusta myymälästä ja maatalouskaupasta oli jo ehtinyt kertyä.

– Aloitin täällä kesätöissä vuonna 2014, Jani Lyytinen muistelee.

Niin kuin usein käy, vei perheyritys nuoren miehen mennessään, ja merkonomiopintojen jälkeen oli aika astua myymälän johtoon.

Asiakkaat savolaisen lupsakkaita

Savonlinnan seutua pidetään maatalouden osalta taantuvana alueena, sillä maatalousyrittäjien lukumäärä Itä-Savossa on laskenut jo pitkään. Vaikka viljelijäväestö väheneekin lukumääräisesti, on seutukunnalla kuitenkin paljon tuotantoaan laajentavia ja siihen panostavia tiloja. Maatilojen ostovolyymin kasvu kompensoikin hyvin tilalukumäärän vähenemistä.

– Monilla tuntuu olevan menossa maatilan yhtiöittäminen. Investointeja tehdään tiloilla, ja niitä on koko ajan suunnitteilla, Lyytinen sanoo.

Savonlinnan Lantmännen Agron asiakaskunta on tyypilliseen tapaan aika lailla vakiintunutta. Myymälään tullaan paitsi tekemään kauppoja, myös vaihtamaan kuulumisia henkilökunnan ja muiden asiakkaiden kanssa.

– Monet sanovatkin, että meidän myymälämme kahvinurkkaus on kuin olohuone, Lyytinen naurahtaa.

– Lupsakkaa ja mukavaa porukkaahan täällä on.

Helmikuun alkupäivinä arki on myymälässä hiljaista, sillä maatiloillakin on menossa tulevan viljelykauden suunnittelu. Tuotantotarvikkeita haetaan myymälästä ja lannoite- ja kylvösiementilauksia tehdään päivittäin.

– Tällä hetkellä myydään pääasiassa maaliskuun toimituksia, Jani Lyytinen sanoo.

Jani Lyytisen on helppo esitellä aurinkopaneeliston sähköntuotantoa myymälän seinälle asennetulta invertteriltä. Paras tuotantokausi on piakkoin alkamassa, sillä kevätkuukausina tuotanto lähentelee jo maksimia.

Lantmännen Agro auttaa kauppiastakin

Jani Lyytinen on lähtenyt kehittämään Savonlinnan Lantmännen Agro -myymälän toimintaa ripeästi. Myymälätila on pienehkö, ja hyllytilaa on hieman poistettu ja järjestelty uudelleen tilan saamiseksi.

Uusimpana hankkeena Savonlinnan myymälässä on Bögballen lannoitteenlevittimen ja Yaran N-sensorin demolaitteiston kokoaminen, jonka avulla pystytään hyvin esittelemään nykyaikaisen täsmäviljelyn työkaluja ja hyötyjä. Monet Savonlinnan Lantmännen Agron asiakkaista ovatkin karjatilallisia, joten nurmiviljelyn uudet mahdollisuudet herättävät varmasti mielenkiintoa.

Yhteistyö Lantmännen Agron kanssa saa Jani Lyytiseltä kehuja. Uudella kauppiasyrittäjällä on vielä monia kysymyksiä kaupantekoon liittyen, mutta kaikkiin on Lantmännen Agron puoletta vastattu ripeästi.

– Yhteistyö toimii hyvin. Selvää on, että Lantmännen panostaa maatalouteen, sillä sehän on konsernin ydinbisnestä, ja se näkyy käytännössä, Lyytinen sanoo.

Sähköä omaltakin katolta

Jani Lyytinen on lähtenyt itsekin rohkeasti mukaan nykyaikaisen tekniikan hyödyntämiseen, sillä myymälän katolle on asennettu aurinkopaneelisto, joka tuottaa osan myymäläkiinteistön käyttämästä sähköenergiasta.

– Katolle asennettiin viime lokakuussa 56 paneelia, joiden teho on 15,4 kWp. Laskimme laitteiston takaisinmaksuajaksi 12 vuotta, Jani Lyytinen kertoo.

Lantmännen Agro myös myy samoja, Lem-Kemin toimittamia Trina Solar -paneelistoja, joten oma aurinkovoimala toimii myös hienosti referenssikohteena.

– Hankalahan näitä on myydä, jos ei itse usko asiaan, Jani Lyytinen nauraa.

Aurinkosähkölaitteistot ovatkin mielenkiinnon kohteena asiakaskunnassa ja erityisesti karjatiloilla, jotka käyttävät kesäaikaan paljon sähköä mm. kotieläinrakennusten ilmanvaihdossa ja esimerkiksi maidon jäähdytyksessä.

Savonlinnan Lahdenkylällä perheineen lihakarjatilaa pitävä Minna Mäkelä (oik.) oli lähtenyt kaupunkireissulla asioimaan myös Lantmännen Agron myymälässä. - Täällä tule käytyä säännöllisen epäsäännöllisesti, Mäkelä nauraa. Hymy on herkässä myös myyjä Tiia Hakulisella (kesk.) ja Jani Lyytisellä.

Investointituki kannustaa osaltaan

Tarjouspyyntöjä aurinkopaneelijärjestelmistä on tullut mukavasti ja Lyytinen uskoo, että Lantmännen Agron paketti löytää paikkansa nykyisin melko kilpailluiltakin markkinoilta.

– Paneelit ovat Trina Solarin valmistamia ja invertterinä on tunnetusti laadukas Fronius. Trina Solar on yksi suurimmista ja johtavista paneelivalmistajista maailmassa. Toimittaja Lem-Kem antaa aurinkovoimalan tarvikkeille ja asennukselle 10 vuoden täystakuun, ja lisäksi paneeleilla on 80 prosentin tehotakuu 25 vuoden ajaksi, Lyytinen kertoo. – Paketti toimitetaan asiakkaalle aina asennettuna, joten hankinta on tosi helppo.

Tyypillinen maatiloille toimitettu paneelisto on Lyytisen mukaan ollut hieman yli 20 kWp:n tehoinen, jolloin katolle tai erilliseen maatelineeseen asennetaan satakunta paneelia.

Mielenkiintoa aurinkopaneeleiden hankintaan on tuonut myös hyvä, 40 prosentin suuruinen energiainvestointuki, joka alentaa investointikustannusta merkittävästi.

– Asiakkaille tarjottujen järjestelmien takaisinmaksuaika onkin parhaimmillaan ollut vain 4 vuotta, Jani Lyytinen toteaa.