Lämpö saapui vihdoinkin - kuulumisia koetilalta

Kylmä keli hidasti orastumista, mutta menneenä viikonloppuna lämpötilat kapusivat ylös ja viimeisetkin kokeet ovat orastuneet. Koetilalla saatiin kaikki kokeet kylvettyä, kun myöhäisinkin lohko kylvettiin 14.5. Koetilalla terminen kasvukausi alkoi virallisesti vasta 2.5., mutta vielä sen jälkeenkin vuorokauden keskilämpötilat olivat useita päiviä alle 5 celsiusasteen. Lämpösummaa ei ole juurikaan kertynyt näillä keleillä. Kylmyys näkyy kasvustoissa mm. ravinnepuutoksina, joita voi nyt paikata ruiskuttamalla esimerkiksi hivenlehtilannoituksia kasvua piristämään.

Viileä sää haittaa kasvien fosforien saantia, mikä näkyy usein kylminä keväinä oraiden punertumisena.

Työt koekentillä jatkuvat ruutujen rajauksella, kun ruudut rajataan nettomittaansa. Myös ensimmäisiä hivenlehtilannoitteita ja biostimulanttiruiskutuksia on ajettu kokeille. Biostimulantit ovat verrattain uusi tuoteryhmä Suomen markkinoilla ja Koetilalla on tänä kesänä useita kokeita, joissa näitä testataan. 

Ensi viikolla aloitamme todennäköisesti myös rikkaruiskutukset. Rikkoja onkin taimettunut jonkin verran. Rukiilla lippulehden tuppi on turvonnut, ja syysvehnäkin kasvattaa jo kortta.

Viileä alkukasvukausi antaa taudeille aikaa levitä, mikä näkyy jo tässä vaiheessa ruuduilla. Ohralla on havaittu verkkolaikkua, ja myös ensimmäiset rengaslaikkuoireet on bongattu ruuduilla. Tutkijalle nämä ovat iloisia löytöjä, mutta nyt kannattaa ruudun toisella puolen itsekin varautua ja käydä katsomassa omaa tilannetta pellolla. Jos tautilaikkuja jo löytyy, kannattaa harkita tautiaineiden lisäämistä jo rikkaruiskutusten yhteydessä tankkiseokseen.

Ohralla näkyy jo tautioireita. Vasemmalla verkkolaikku ja oikealla rengaslaikku.
 
Varma kesän merkki Koetilalla on ns. kesäpoikien tulo naapurilaitumille.

Artikkelin kirjoittaja

Anni Kymäläinen

tutkija

Kasvinviljelytieteiden maisteri ja agronomi. Koetoiminnassamme vastaan kasvinsuojelukokeista ja viljelyteknisistä kokeista sekä myös kevätvehnän lajiketestauksesta. Olen toiminut Lantmännen Agrossa myös kasvinsuojeluaineiden tuotepäällikkönä, joten luvassa kirjoituksia erityisesti kasviterveydestä, lannoituksesta ja koetoiminnan arjesta.

Lisää tietoa