Lahden konevarasto varmistaa konetoimitusten laadun

Lantmännen Agron konevarasto on yhtiön maahantuontipiste, jonka kautta kulkevat kaikki Lantmännenin myymät, muualla kuin Suomessa valmistetut maatalouskoneet.

Marko Vesikko kokoaa koneet Lantmännen Agron Lahden konevarastolla vankalla ammattitaidollaan.

Lahdessa sijaitsevan maahantuontipisteen asiakkaita ovat Lantmännen Agron kauppiaat. Konevarasto vastaanottaa maahantuodut koneet, tarkistaa toimituksen vastaavan tilausta ja valvoo, että tuotteissa ei ole kuljetus- tai muita vaurioita.

Pääosa koneista asennetaan Lahdessa luovutuskuntoon. Lopuksi tuotteet lastataan kuljetuksiin kohti asiakkaita.

Konevarasto vastaa koneiden varastoinnista sekä osalle laitteita niiden kokoonpanosta. Lisäksi Lahdessa järjestetään konemyyjien koulutusta, käyttöönoton opastusta ja koulutushuoltotilaisuuksia sopimusasentajille. Kalleimmille koneille pidetään myös luovutustilaisuuksia.

Varastointi, kokoaminen ja koekäyttö Lahden konevarastolla

Konevaraston vetäjä Anssi Mäkelä työskenteli aiemmin logistiikkatehtävissä, muun muassa kuljetuspäällikkönä. Nykyisessä työssäkin hän tarvitsee logistista osaamista, mutta ennen muuta ymmärrystä nykyaikaisten, kehittyneen elektroniikan tähden herkkähipiäisten laitteiden varastoinnista.

– Mutkikkaimpia laitteita ovat paalaimet ja kasvinsuojeluruiskut. Paalaimet tulevat valmiiksi koottuina, niihin yleensä asennetaan korkeintaan lisävarusteita. Kaikki kootut laitteet koekäytetään ja niiden toiminnot tarkastetaan, Mäkelä kertoo.

Teknistä apua ja tukea konevaraston kolmihenkinen joukko saa tarvitessaan Lantmännen Agron huoltoinsinööreiltä ja tuotepäälliköiltä.

Välillä tukea tarvitaan akuutisti, sillä tehtaan kokoamisohje saattaa joskus jättää tulkinnan varaa.

Valmistajalta saapuvan konelähetyksen purku on toisinaan varsinaista taidetta. Vahinkojen välttämiseksi täyteen lastatun kuorman purkujärjestys on syytä suunnitella tarkkaan.

– Päätä on toisinaan saanut raapia, sillä usein laitteet ovat kaikille ennennäkemättömiä. Lisäksi kuljetusten optimoimiseksi koneiden kokoamisaste saattaa vaihdella kuormien välillä, Mäkelä sanoo.

Apuna työssä on pari trukkia ja tarvittaessa traktori tuottamaan koneen testaamisessa vaadittavat hydraulitoiminnot.

– Meillä on hyvä tekijäporukka. Vapaat kädet tehdä työnsä on merkki siitä, että tekemiseen ja osaamiseen luotetaan, sanoo konevarastolla varastomiehenä työskentelevä Teemu Huomo.

Hyvä sijainti ja nopeat toimitukset asiakkaille

Konevarasto sijaitsee Lahdessa hyvien kuljetusyhteyksien varrella, ja sen käytössä on hulppeat 3 500 neliömetrin hallitilat. Vaikka konevaraston fyysinen keskuspaikka on Lahti, vastaavat tuotteista kuitenkin Lantmännen Agron tuotepäälliköt. Lantmännen Agron konekaupan myyntijohtaja on Anssi Peltola, jolle kuuluu myös maatalouskoneiden jälkimarkkinointi.

Lahdessa varastoidaan myös sellaisia koneita, joita myydään vuoden mittaan samanlaisessa kokoonpanossa useita kappaleita. Tällaisia tuoteryhmiä ovat esimerkiksi kyntöaurat ja kultivaattorit sekä lannoitteen levittimet. Lantmännen Agron edustamia keskeisiä kansainvälisiä maatalouskonevalmistajia ovat muun muassa KUHN, Hardi, Kongskilde, Överum ja Bogballe.