€KM-pitoisuusrehut nostavat maidon pitoisuuksia

Maitorasvan kysyntä on kasvanut. Maidon hinnoittelu on siksi muuttunut monissa maissa rasvapitoisuutta suosivaksi. Suomessa rasvan arvon suhde valkuaiseen nousee vuoden 2019 alussa noin 0,6:een, kun rasvakymmenyksen hinta kohoaa 0,39 senttiin. Ruotsissa vastaava on jo 0,9. Yhdysvalloissa se on peräti yli 1 eli siellä rasvakymmenyksestä maksetaan nyt enemmän kuin valkuaisesta.

– Hyvillä pitoisuuksilla voidaan kompensoida maidon perushinnan laskua. Jatkossa korkeat pitoisuudet parantavat entistä selkeämmin taloudellista tuottavuutta. Esimerkiksi 120 lehmän ja kahden lypsyrobotin tilan on oikeanlaisilla rehuilla ja oikeaoppisilla ruokintakäytännöillä mahdollista kasvattaa vuosittaista maitotiliä jopa yli 100 000 euroa, Lantmännen Agron kehityspäällikkö Merja Holma kertoo.

Eurokorjatun maidon vertailu on taloudellisesti oikea tapa

Maidon hinnasta suuri osa muodostuu valkuaisesta ja rasvasta. Ruokinnan oikealla optimoinnilla ja uusilla €KM®-rehuilla voidaan kohottaa maidon rasvaa ja valkuaista sekä eurokorjattua maitotuotosta. Eurokorjattu maitotuotos eli €KM® on Lantmännen Agron asiantuntijoiden kehittämä selkeä mittari, joka kuvaa yhdellä tunnusluvulla pitoisuuksien todelliseen taloudelliseen arvoon suhteutettua maitomäärää. €KM® helpottaa vertaamaan eri lehmien, eri tilojen sekä eri ruokintojen todellista kannattavuutta. Jos keskimaitoa verrataan vanhanaikaisesti rehukustannuksiin, saatetaan ajautua taloudellisesti väärille jäljille.

– Maitorasvasta on ollut puutetta sekä Euroopassa että Amerikoissa. Tämä on pitänyt voin markkinahinnan pitkään hyvällä tasolla. Maitojauheen hinta sen sijaan on pohjalukemissa, koska interventiovarasto on täynnä maitojauhetta. Maidon perushinta on laskenut useissa Euroopan maissa. Nyt on onneksi nähty jo pientä nousuakin, Holma sanoo.

Tuotosta lisäävät uudet rehut

Uudet, pitoisuuksia nostavat €KM®-rehut sisältävät tuotteita Maituri-, Opti- sekä Benemilk-sarjasta. Tieteelliset kokeet Suomessa, Ruotsissa, Hollannissa sekä Ranskassa osoittavat, että patentoidut Benemilk-rehut parantavat rehuhyötysuhdetta noin 10 prosenttia. Maidon rasvapitoisuuden kohoamisen vuoksi energiakorjattu maitotuotos kohoaa jopa yli 2 kg/pv.

Optisarjan uudistetut €KM®-tuotteet Opti 22 sekä Opti 25 kohottavat nimenomaisesti maidon rasvapitoisuutta, sillä ne sisältävät fraktioitua suojattua rasvaa. Opti €KM® -rehut sopivat erinomaisesti myös seosrehun komponentiksi. Hyvän maittavuuden ansiosta niitä käytetään yleisesti myös lypsyrobotilla houkutus- ja energiarehuna.

Maituri 14 000 -rehuissa yhdistyy tasapainoinen energia- ja aminohappokoostumus. Sarja koostuu Maituri 14 000 -täysrehusta ja Amino-Maituri 14 000 -puolitiivisteestä sekä Robo-Maituri 14000 -robottirehusta. Lopputuloksena on entistäkin tehokkaampi ruokintakonsepti, jonka avulla nykylehmän geneettinen potentiaali saadaan näkyviin yhä useammalla tilalla.