Kasvukausikatsaus Lantmännen Agro koetilalta

Kulunut kasvukausi oli säätilaltaan mitä vaihtelevin Koetilalla. Alun kuivuus ja kylmyys vaihtui heinäkuussa runsaisiin sateisiin ja syksyä on vietetty poikkeuksellisen lämpimissä merkeissä.

Terminen kasvukausi alkoi koetilalla 2.5., mutta iso osa kokeista kylvettiin jo ennen tätä, kun maan kuivuus joudutti kylvöille lähtöä. Tämän jälkeen alkoikin viileä kausi, ja alkukasvu oli hidasta.

Lämpösumma laahasi juhannukseen saakka alle pitkän keskiarvon, mutta kesäkuun lopun lämmin jakso nosti lämpösumman hetkellisesti keskiarvon yläpuolelle. Tämän jälkeen lämpösummassa seurattiin syyskuuhun asti pitkän keskiarvon lukemia. Vettä saatiin heinäkuussa reippaasti yli keskiarvon, ja syyskuuhun mennessä sadesumma oli edelleen noin 50 mm pitkän ajan keskiarvoa suurempi.

Syyskuun loppupuoli oli onneksi vähäsateinen, mikä tuli tarpeeseen, jotta kokeet saatiin puitua. Viimeinen viljaruutu puitiin 28.9. Vielä muutama kevätrapsikoe jää odottelemaan oikeaa puintihetkeä.

Kuten lämpösumman kuvaajasta näkyy, olemme saaneet nauttia poikkeuksellisesta lämpöjaksosta syys-lokakuun vaihteessa. Nyt lokakuun puolivälissä sään ennustetaan kääntyvän talvisempaan suuntaan, joten terminen kasvukausi todennäköisesti päättyy pian. Ilmatieteen laitoksen määritelmän mukainen terminen kasvukausi päättyy, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi +5 asteen alapuolelle tai saadaan pysyvä lumipeite. Syksyllä myös kovat yöpakkaset useana yönä peräkkäin katkaisevat kasvukauden.

Artikkelin kirjoittaja

Anni Kymäläinen

tutkija

Kasvinviljelytieteiden maisteri ja agronomi. Koetoiminnassamme vastaan kasvinsuojelukokeista ja viljelyteknisistä kokeista sekä myös kevätvehnän lajiketestauksesta. Olen toiminut Lantmännen Agrossa myös kasvinsuojeluaineiden tuotepäällikkönä, joten luvassa kirjoituksia erityisesti kasviterveydestä, lannoituksesta ja koetoiminnan arjesta.

Lisää tietoa