Kahukärpäset ja etanat ovat lämpimän syksyn vitsaus

Kahukärpäsriski on suuri lämpimien kelien vuoksi. Riski vähenee vasta kun päivän keskilämpötila laskee alle 10 °C.

Syksyn ollessa lämmin kahukärpäsen toukat kehittyvät ja tuhoavat nopeasti kasvustoja.

Kahukärpänen vioittaa kylvettyjä syysviljoja, kun syyssukupolven naarasyksilöt munivat oraisiin. Erityisesti rukiin oraat ovat alttiita tuhoille. Toukat tuhoavat oraat kulkeutumalla tyven sisään ja tuhoten kasvupisteen. Ne voivat aiheuttaa kasvissa suurta versontaa. Kahukärpänen munii versoihin vaaleita munia. Toukka on puolestaan kellertävän vaalea. Kahukärpänen on musta pieni (2-3 mm) kärpänen.

Kahukärpästorjunta kannattaa tehdä, kun lohkolta löytyy kahukärpäsiä. Niiden esiintymistä voi tarkkailla liima-ansoilla: kun kelta-ansan puolikkaasta löytyy vähintään viisi kärpästä yhden vuorokauden aikana, on heti harkittava torjumista. Torjunta Kestacilla kannattaa tehdä kun vilja on 1,5–2 (-4) lehtiasteella. Annoksena voi etiketin mukaan käyttää 0,6–0,8 l/ha, vaikkakin jo hieman pienemmällä annoksella voidaan saada tehoa.

Etanat viihtyvät kosteissa oloissa monivuotisissa nurmissa, mutta niitä löytyy myös syysviljapelloilta. Syksyllä etanat syövät nuoria viljaoraita ja kesällä viljan jyviä. Jos etanat pääsevät vahingoittamaan nuoren oraan itutuppea, joka suojaa ensimmäistä pinnalle nousevaa lehteä, vilja ei pääse kasvamaan maan pinnalle. Ennen syyskylvöä etanoiden määrää kannattaa tarkkailla esim. pressun avulla.

Sluxx on rautafosfaattipohjainen rakeinen etanoiden torjunta-aine. Valmiste vaikuttaa vain etanoihin ja on siten haitatonta käyttäjille ja muille luonnon eliöille. Rakeet voidaan levittää esim. lannoitteen levittimellä tai pienemmässä mittakaavassa kastelukannulla. Käyttömäärä on 5–7 kg/ha riippuen etanoiden määrästä pellolla.