Ilmastoasiat kiinnostavat myös tilatasolla

Paavolan tilalla Kaustisella panostetaan ilmastoviisaisiin ratkaisuihin.

Kari ja Johanna Paavolan yhden robotin karjassa otettiin nopeasti kokeiluun Lantmännen Feedin ilmastorehusarjaan kuuluva Maituri Hero. Se lisätään mureisena appeeseen ja käyttäjäkokemukset ovat olleet positiivisia.

– Hyvin pelaa, sanoi Seinäjoen Sarka-messuilla vieraillut Kari.

Lely Vector tekee appeen, johon menee myös pötsin hyvää toimintaa edistävää Pötsi-Melliä. Ruokintasuunnitelmat tekee Lantmännen Feedin Marie Muilu, johon luotetaan kaikissa ruokinta-asioissa.

Maituri Heron tehoaineet

Maituri Hero sisältää rypsin lipidejä, jotka korvaavat energia-aineenvaihdunnassa hiilihydraatteja. Tämä vähentää metaanin muodostumista pötsissä. Toinen ruoansulatuksesta peräisin olevia kasvihuonekaasupäästöjä vähentävä asia on rehun sisältämä kuorittu kaura, joka tehostaa valkuaisen hyväksikäyttöä. Kuorittu kaura on kotimainen huippuraaka-aine ja se mahdollistaa ruokinnan valkuaistason tiputtamisen ilman tuotosmenetyksiä.

Tuotostutka apuna optimoinnissa

Yksi tapa edistää mahdollisimman vähäisiä kasvihuonekaasupäästöjä on ruokinnan optimointi ja sitä kautta tuotannon tehokkuus. Siinä Paavolan tilalla on apuna Tuotostutka-lypsyrobottiseuranta, jonka raportit mahdollistavat ruokinnan hienosäädön nopeasti ja tarkasti. Tulevaisuudessa Kari haluaisi kehittää ruokintaa siten, ettei siitä tule turhan monimutkaista. Peltopinta-ala ei tällä hetkellä riitä viljan viljelemiseen, mutta viljan tilakäyttö kiinnostaisi.

Paavolan tilalla on käytössä Tuotostutka-lypsyrobottiseuranta.

Hiiliviljelijäkoulutuksesta on hyötyä

Hyvin sulava säilörehu on väkirehuvalintojen lisäksi yksi keino vähentää päästöjä. Paavolan tilalla on jo muutaman vuoden ajan ollut rehunteossa kolmen niiton strategia. Kari on käynyt Valion hiiliviljelijäkoulutuksen ja hän on tehnyt tilalle oman hiiliviljelysuunnitelman. Moni asia viljelytoimenpiteisiin liittyen tulee hänen mukaansa muutenkin tehtyä.

Viljely on voimallista ja kolmanteen vuoteen asti nurmille tehdään keväisin täydennyskylvö. Apilaa suositaan nurmiseoksissa. Turvemaat kynnetään uudistuksen yhteydessä vasta keväällä ja ne kylvetään heti perään. Muutenkin maat ovat mustana mahdollisimman vähän aikaa vuodesta. Rehunsäilönnässä käytetyn maatalousmuovin paikallinen yritys hakee kierrätykseen.

– Itse pyrin kaikilla toimillani siihen, että toiminta jatkuisi tuleville sukupolville, Kari toteaa.

Asenne ratkaisee

Hän on kohdannut ilmastoasioihin nuivasti asennoituvia viljelijöitä. Ärsyyntymiselle ei hänen mukaansa voi mitään, mutta esimerkiksi hiiliviljelykoulutuksessa porukka oli todella saman henkistä. Monesti myös ikä vaikuttaa, ei tietenkään aina. On hyvä muistaa, että moniin muihin aloihin verrattuna maataloudessa pystyy tekemään toimia, joilla on oikeasti vaikutusta.