Heinäpoutia ja hellettä

Luonnossa eletään nyt kiihkeimmän kasvun aikaa ja kesä on kauneimmillaan.

Edellisviikolla koetilalla niitettiin nurmet, säät osuivat täydellisesti kohdalleen sen suhteen! Kevään sateet ja alkanut lämpö tekivät nurmista syötävän hyvän näköisiä 😊 Meillä tuli nyt lannoitusten päälle ukkosista sadetta 30 mm, mikä toivottavasti saa timoteinkin uuteen loistoon, vielä jälkikasvussa on näkyvissä isoja eroja, kun vertaa (ihan mielenkiinnosta tehtyyn) seokseen, jossa timotei on korvattu muilla kasvilajeilla. Nurmien kasvuvoima on uskomaton, kasvimaailman superhero!

Nurmen niittojen lisäksi kevätviljat ovat pitäneet meitä kiireisinä. Varsinkin ohralla ja kauralla tuntuu olevan vauhti päällä, ne ovat jo lippulehdellä ja tähkiäkin vilautellaan jo. Tämä luonnollisesti tarkoittaa, että rikkatorjunta, korrensääteet ja osa tautitorjunnastakin on tehty viikon kuluessa.

Korrensääteen kanssa on arvottu kannattaako sitä tehdä näin kuumissa olosuhteissa, mutta sateiden sattuessa on varmempi olo, jos jotain on annettu, joten olemme menneet pienillä annoksilla.

Kuumuus jatkuu vielä ennusteiden mukaan pitkään, jos ennusteisiin on luottamista. Kasvien kannalta kuumuus aiheuttaa niille stressiä. Eihän meistä kukaan liian kuumasta nauti, varsinkin, jos virvokkeita ja varjoa ei ole saatavilla.

Kuumuus voi nyt vaikuttaa satoon etenkin myöhemmin kylvetyillä lohkoilla, joilla jyvien lukumäärän muodostus on vielä käynnissä, jos nyt siis näyttää sääkartoilla huonolta, vielä on mahdollista koittaa parantaa tilannetta esimerkiksi lehtilannoitteilla tai biostimulanteilla. Lupaavia biostimulantteja on kokeilussa koetilalla ensimmäistä vuotta, koitamme raportoida niiden vaikutuksesta, kun saamme niistä tuloksia. Teoriassa markkinoilla olevat valmisteet näyttävät hyviltä.

Toivoa siis on ja kaikki apu kannattaa nyt käyttää. Toivotaan myös satunnaisia sateita kaikille Suomen pelloille, joissa tarvetta on. 😊

 

 

Artikkelin kirjoittaja

Milla Välisalo

tutkimuspäällikkö

Olen koulutukseltani kasvinviljely-agronomi ja toiminut koetilalla tutkijana ja sittemmin myös tutkimuspäällikkönä vuodesta 2013, ensin kasvinsuojeluaineiden testauksessa ja nykyään lajiketutkimukseen keskittyen. Kaikki viljelykasvit ja niihin liittyvä kiinnostaa valtavasti ja on lähellä sydäntä, mutta erityisesti hurmaannun nurmikasveista.

More information