Eväät onnistuneeseen seosrehuruokintaan

Seosrehuruokinta mahdollistaa erilaisten karkearehujen yhdistämisen, jolloin kuidun saanti voidaan optimoida runsaallakin väkirehuruokinnalla. Onnistunut seosrehuruokinta vähentää pötsihäiriöiden riskiä ja mahdollistaa tuotoksen nousun.

Epätasainen, huonoista komponenteista valmistettu ape voi sekoittaa koko karjan ruokinnan. Hyvälaatuiset rehukomponentit ja tarkat ruokintarutiinit varmistavat terveet lehmät ja tasaisen tuotoksen.Lehmä ei pidä muutoksista, siksi appeen koostumus ei saisi vaihdella. Muutokset rehujen laaduissa tulisi ennakoida, jotta reseptiä voidaan säätää hallitusti. Ravintoarvojen lisäksi ruokinnan suunnittelussa otetaan huomioon seoksen fysikaalinen laatu, joka vaikuttaa pötsin olosuhteisiin.

Aina vapaasti rehua

Lehmillä pitää olla ruokintatilaa riittävästi, jotta kilpailu ei rajoita syöntiä. Apetta pitää olla vapaasti tarjolla. Mikäli ape loppuu kesken, osa lehmistä saa hapanpötsioireita, aremmat jäävät ilman energiaa. Kun rehujen laatu vaihtelee ja apevaunun sisältö poikkeaa reseptistä, näkyy se tankkimaidon määrän vaihteluna. 

Poikimisen jälkeen on hankalaa järjestää lisäenergiaa, jos käytössä ei ole kioskia tai lypsyrobottia. Tämä lisää piilevän ketoosin ja hedelmällisyysongelmien riskiä. Täysape joudutaan säätämään lypsykauden alun lehmien ehdoilla.

Kuiva-aineen hallinta ja rakenne

Ape lajittuu, jos se on liian kuivaa. Väkirehupartikkelit erottuvat helposti kuivasta rehusta. Etenkin rakeinen rehu on haaste lajittumisen kannalta. Mureiset rehuseokset sopivat paremmin appeeseen. Veden lisäys auttaa, jos säilörehu on kuivaa. Nuorena korjattu nurmisäilörehu sisältää niukasti rakenteellista kuitua, joten sen kanssa tarvitaan rakennekuitua, etenkin jos rehu on märkää. Olki, kokoviljasäilörehu tai heinä tuovat rakennetta. Olki ei juuri sisällä energiaa tai valkuaista, joten sitä käytetään vain pötsin toiminnan varmistamiseksi. Oljen tulee olla silputtua, muuten se jää pöydälle.

Mureiset rehut appeeseen

Aperuokintaan soveltuvat erityisesti mureiset, lämpökäsitellyt komponentit kuten Opti Rypsirouhe, Opti Vilja ja Opti Maissi. Appeeseen voidaan lisätä myös täysrehua tai puolitiivistettä mureisessa muodossa, jolloin ne sekoittuvat tasaisesti. Aperuokintaan on kehitetty laaja valikoima erilaisia Melli TMR-kivennäisiä, joiden lisäksi voidaan tarvittaessa valmistaa OMA-kivennäistä rehuanalyysien mukaan. Lantmännen Agron asiakkuusvastaavat suunnittelevat tasapainoiset apereseptit eri eläinryhmille Maituri Menu-ohjelmalla.