15 metrin levyinen tehoäes säästää työaikaa

Peräseinäjokelainen maanviljelijä Mika Manni päivitti vanhan äestyslaitteensa Multiva Topline Super XL 1500 -laitteeseen. Kevät 2020 näytti uuden laitteen tehon, kun äestystunnit pelloilla lähes puolittuivat.

Mika Manni kehuu Multiva Topline Super XL 1500:n tehoa piikkien runsaan lukumäärän sekä taka- ja etulanan osalta.

– Kyllähän tuo aika joutuinen peli on, Mika Manni toteaa tyytyväisenä pellon laidalla.

Multivan 15 metriä leveä äestyslaite on käytössä kätevä, sen saa nopeasti työkuntoon ja laitteen saa nopeasti myös tiekuljetustilaan hydrauliikan avulla.

Edellinen äestyslaite oli vuosimallia 1997, ja seitsemän metriä leveällä äestyslaitteella työtä tehtiin reilut kaksikymmentä vuotta. Multivan 15 metriä leveä uutuuslaite oli investointina lähes sadan tuhannen euron luokkaa. Topline Super XL 1500 on tarkoitus olla käytössä ainakin sen saman 20 vuotta kuin mitä edellinen työkone oli.

Mika Manni tutustui Multivan 15-metriseen äestyslaitteeseen viime vuoden Okra-maatalousnäyttelyssä.

– Muutaman vuoden on ollut mielessä, että vähän leveämpi äes pitäisi hankkia, koska meillä on ollut kaksi äestä, seitsemän- ja kahdeksan metriset käytössä. Peltojen pinta-ala on kasvanut, vuonna 1997 meillä oli 140 hehtaaria, ja nyt se on 600–700 hehtaarin välissä, Manni kertoo.

Äestämisen tunnit ovat lähes puolittuneet uuden laitteen myötä. Ja se on kevään kiireiden hetkellä olennaisen tärkeä asia, koska satojen hehtaarien kylväminen äestyksen jälkeen vie vuorokausista työtunteja.

Manni kehuu Toplinen tehoa piikkien runsaan lukumäärän sekä taka- ja etulanan osalta. Kookas laite on aavistuksen hitaampi ajaa traktorin perässä kuin kapeammat, mutta työ on siitä huolimatta nopeampaa.

– Vähän vauhti nyt putoaa, mutta terät kestävät kauemmin, kun ei tarvitse niin kovaa vauhtia pitää, eli terien huoltokulut pienenevät.

Kevät 2020 näytti uuden laitteen tehon, kun äestystunnit pelloilla lähes puolittuivat.

Onnistunut kauppaprosessi

Mika Manni jätti yhteystietonsa viime vuonna Okra-maatalousnäyttelyn Lantmännen Agron osastolle. Jalasjärven Lantmännen Agron jälleenmyyjän eli Saarnion Oy:n maatalouskonemyyjä Vesa Lehtola otti Manniin yhteyttä, ja kauppa tehtiin vuoden 2019 syksyllä.

– Päädyimme tähän ratkaisuun, ja tilasimme Multiva Topline Super XL 1500:n Dometal Oy:n tehtaalta Loimaalta, Lehtola kertoo.

Mannin tilaama äestyslaite on ensimmäinen 15 metrin levyinen, joka on kotimaan markkinoille myyty, ulkomaille 15-metristä jättiäestä on mennyt kaupaksi.

Mannin ja Lehtolan keskusteluissa suunniteltiin sitä, mikä olisi paras toteutus Mannin työtarpeille.

– Päädyimme tähän ratkaisuun siksi, että tilan koko kasvaa koko ajan ja 12,5 metriä leveä äes olisi ollut muutaman vuoden päästä liian kapea, Lehtola sanoo.

Mika Manni järjesti Multiva Topline Super XL 1500:n kuljetuksen Loimaalta Peräseinäjoelle.

– Erikoiskuljetuksella jouduttiin laite hakemaan, paikallinen peräseinäjokelainen kuljetusyrittäjä ajoi kuljetuksen mallikkaasti yöaikaan perille, Lehtola lisää.

Mika Manni naurahtaa, että vähän sitä kuljetusta puntaroitiin – haetaanko traktorilla vai tuodaanko auton kyydissä, mutta erikoiskuljetus oli onnistunut vaihtoehto.

Jalasjärven Lantmännen Agron jälleenmyyjän eli Saarnion Oy:n maatalouskonemyyjä Vesa Lehtola otti Manniin yhteyttä, ja kauppa tehtiin vuoden 2019 syksyllä.

Äestys takaa osaltaan hyvän sadon

Sadon muodostumisen kannalta onnistunut äestys on tärkeässä roolissa. Puimurin leveyden ollessa yhdeksän metriä 15 metrin leveydeltä tasaiseksi äestetty pelto auttaa puinnissakin.

– Kyllä nyt pelto on tasaisempi, äes saa olla leveämpi kuin puimuri, kun äes on kapea, niin maahan tulee heittoa, Manni toteaa.

Multiva Topline Super XL 1500:n takalana on yllättänyt Mika Mannin positiivisesti. Takalana oli lisälaite, jonka hankkimista hän suosittelee myös muillekin.

– Takalana tasaa muokatun maan, ja kun lietettä ajetaan, niin takalana tasaa lietteen raiteet.

Huolto- ja varasosahankinnassa eteen tulee äkeen piikin terän vaihtaminen, kun terät ovat vaihdon tarpeessa. Äkeen 140 piikkiä ovat sopivan tiheässä ja usealla eri rivillä, eli kahdeksan sentin etäisyydellä toisistaan. Maan muokkausteho on hyvä, eivätkä oljet tuki äestä, kun rivejä on riittävästi.

– Meidän käytössä teriä vaihdetaan vuosittain. Tässä terät ovat käännettäviä, sen hyvä puoli on, että ne saa käyttökauden aikana kääntää toisin päin, Manni kertoo.