Voiteluaine pitää koneen kunnossa

Laadukas voiteluaine pidentää koneen ikää sekä säästää aikaa ja kunnossapitokustannuksia. Ruotsalainen Agro Oil sovittaa öljyt konevalmistajien tarpeisiin: esimerkiksi Valtran ominaisuudet tunnetaan yhtiössä tarkkaan.

Voiteluaineet koostuvat perusöljyistä, jotka määräävät öljyn viskositeetin, sekä erilaisista lisäaineista.

Ruotsalainen Agro Oil valmistaa voiteluaineita pääasiassa raskaita ajoneuvoja varten, muun muassa metsä-, maatalous-, rakennuskoneille sekä linja-autoille ja kuorma-autoille. Lantmännenin organisaatiossa Agro Oil sijoittuu bioenergiantuotantoon keskittyvään Division Energi -yksikköön. Yritys lanseerasi Agrol-tuotemerkin 1973.

− Agro Oil kehittää ja valmistaa voiteluaineita ja kemiallisia kunnossapitotuotteita erityisesti raskaille koneille, jotka toimivat pohjoismaiden vaihtelevissa säissä. Tunnemme Pohjolan vuodenajat ja niiden tuomat haasteet. Meillä on myös pitkä kokemus eri konevalmistajien tuotteista ja vaatimuksista. Tunnemme hyvin esimerkiksi suomalaisille tutun Valtran, sanoo Agro Oilin liiketoimintajohtaja Camilla Karlsson.

Tuotekehitystä yhteistyössä konevalmistajien kanssa

Agro Oilin voiteluaineet valmistetaan Tukholman tuotantolaitoksessa. Tuotantoa edeltää huolellinen tutkimus ja tuotekehitys. Agro Oililla on vuosien kokemukseen perustuvaa asiantuntemusta siitä, minkälaisia ominaisuuksia koneet kaipaavat voiteluöljyltä ja mitä vaatimuksia itse kone asettaa öljylle. Agro Oilille tuotekehitys tarkoittaa yhteistyötä monen eri tahon kanssa.

− Seuraamme konevalmistajien kehitystyötä ja kehitämme omia nykyisiä ja uusia tuotteitamme sopimaan eri konemerkeille. Kaikki tämä tapahtuu yhdessä asiakkaan, omien ja ulkopuolisten laboratorioiden, öljyntoimittajien ja yliopistojen kanssa, Camilla Karlsson kertoo.

Tuotanto perustuu tasapainotettuun sekoitukseen eri nesteitä. Voiteluaineet koostuvat perusöljyistä, jotka määräävät öljyn viskositeetin, sekä erilaisista lisäaineista. Nämä yhdessä määrittelevät voiteluaineen käyttöominaisuudet. Viskositeettia voidaan täsmentää tarkemmin valitsemalla useampia perusöljyjä. Lisäaineet muuttavat ja parantavat perusöljyn ominaisuuksia. Reseptin tarkkuudella ja eri komponenttien määrillä on suuri merkitys voiteluöljyn laatuun ja suorituskykyyn: on löydettävä sopiva, ainutlaatuinen yhdistelmä.

Camilla Karlsson kertoo esimerkin siitä, miten voiteluaineen kehitys usein etenee:

− Saamme kuulla kentältä haasteesta, esimerkiksi toistuvista hydraulijärjestelmän ongelmista. Vika analysoidaan ja toistetaan yhdessä Tukholman yliopiston kanssa. Jokainen vaihe ja osakomponentti mitataan, ja tuloksia verrataan öljysekoituksia muuttamalla, kunnes löydämme tarkemman koostumuksen, joka sitten sopii kyseiseen järjestelmään. Oikea voiteluaine voi siis olla ratkaisu myös mekaaniseen ongelmaan, ja se pidentää koko koneen elinikää.

Agrol-tuotteiden raaka-aineiden laatu tarkistetaan tuotannon aikana useaan otteeseen.

− Jotta tuotteemme olisivat mahdollisimman tasalaatuisia, otamme näytteitä myös valmistuksen aikana. Raaka-aine testataan ensimmäisen kerran jo tankkiautossa tai -laivassa ennen toimitusta. Uudet näytteet otamme sekoituksen aikana ja viimeisen kerran vielä ennen kuin tuote pullotetaan, Karlsson kertoo.

Ympäristövaatimuksetkin toki huomioidaan. Agrol-tuotemerkin alla on jokaisessa tuoteryhmässä vähintään yksi ympäristöystävällinen tuote.

− Haluamme, että meidän tuotteillamme on mahdollisimman vähäiset ympäristövaikutukset. Vaikka voiteluaineiden raaka-aine on öljy, tavoitteenamme on tarjota niin luontoa kunnioittavia tuotteita kuin suinkin on mahdollista. Noudatamme tietysti Ruotsin ympäristövaatimuksia sekä ISO-standardeja. Esimerkiksi ympäristöystävälliset voiteluaineemme hajoavat luonnossa 60 prosenttiin 28 päivässä, Karlsson kertoo.

Tarkista öljymäärä säännöllisesti. Ilman riittävää voitelua moottori vaurioituu nopeasti.

Oikea voitelu säästää aikaa ja rahaa

Camilla Karlsson kehottaa valitsemaan voiteluaineen tarkasti. Oikealla aineella koneen käyttöä voi optimoida.

− Kun on ostanut monen tuhannen euron koneen, ei halua ottaa sen kanssa riskejä. Oikea voiteluaine vähentää koneen polttoaineenkulutusta ja päästöjäkin. Työaikaa säästyy, kun kuluminen, kitka ja käyttöhäiriöt vähenevät. Tässä kohtaavat ympäristönäkökulma ja taloudellinen hyöty, Karlsson analysoi.

Agrol-valikoima on tarkoitettu koneille, jotka joutuvat kovaan rasitukseen. Usein konetta ajaa yksityisyrittäjä, maanviljelijä tai metsänomistaja. Jokainen minuutti on arvokas, joten käyttöhäiriöt maksavat rahaa.

− Koneen ja koneiston pitää toimia äärimmäisissä olosuhteissa, vaihtelevissa maastoissa, säästä ja lämpötiloista riippumatta. Kannattaa siis olla huolellinen sekä koneiden huollossa että voiteluaineissa, Camilla Karlsson summaa.

Oikea öljyjen käyttö pitää koneet kunnossa – 9 vinkkiä

Vaihda öljy ajoissa
Koska epäpuhtauksien määrä öljyssä kasvaa moottorin käytön aikana, myös moottorin kulutus on kovempaa öljyn käyttöajan loppupuolella.

"Stop and go -ajot"
Toistuvat, niin sanotut pysähdys ja liikkeellelähtö -ajot vaativat tiheämpää öljynvaihtoa verrattuna pitkiin, yhtäjaksoisiin ajoihin.

Vaihda suodatin
Jokaisen öljynvaihdon yhteydessä kannattaa vaihtaa myös öljynsuodatin. Huono tai käytetty suodatin päästää öljyyn epäpuhtauksia ja heikentää nopeasti uuden voiteluaineen ominaisuuksia.

Tarkista öljymäärä
Tarkista öljymäärä säännöllisesti. Ilman riittävää voitelua moottori vaurioituu nopeasti.

Huomioi viskositeettivaatimukset
Hydrauliikkaöljyllä tulee olla konemallin mukainen viskositeetti. Liian alhainen viskositeetti aiheuttaa turhaa kulumista ja heikentää hydrauliikkapumpun toimivuutta. Liian korkea viskositeetti taas aiheuttaa paineenpudotusta johtoihin ja venttiileihin – työskentely hidastuu, muuttuu nykiväksi ja kuluttaa pumppua. Huomioi, että luonnonkumista valmistetut letkut ja tiivisteet turpoavat, kun ovat kosketuksissa hydrauliikkaöljyyn.

Värivirhe hydrauliöljyssä?
Tarkista säännöllisesti, ettei öljy ole väriviallinen taikka samea. Sameus voi merkitä, että öljyyn on päässyt vettä. Vaihda öljyt heti, ettei vesi tai jääkiteet tuki suodatinta.

Älä sekoita öljyjä keskenään
Sekoita erityyppisiä öljyjä keskenään ainoastaan silloin, jos näin erikseen ohjeistetaan. Jokaisella öljytyypillä on omat lisäaineensa, jotka antavat öljylle sen yksilölliset ominaisuudet.

Voiteluaineiden säilytys
Ole tarkkana, ettei vesi pääse kanistereihin tai säiliöihin korkin kierteiden kautta. Vältä kondensioveden muodostumista pakkauksiin. Säilytä voiteluöljy katoksen alla, vaikka pakkaus olisi avaamaton.

Jäteöljy
Käsittele ja kerää käytetyt voiteluöljyt huolella. Taustalla on terveys- tai ympäristösyiden lisäksi se, ettei puhtaita ja käytettyjä tai erilaisia öljyjä erehdytä sekoittamaan keskenään. Jäteöljy tulee käsitellä ympäristövaarallisena ongelmajätteenä. 

Agro Oil

  • Perustettu 1968

  • Agrol-tuotemerkin lanseeraus 1973

  • Käyttö- ja voiteluaineita maatalouden, metsäalan ja maanrakennuksen ammattilaisille. Raskaiden koneiden asiantuntija.

  • Markkinaosuus maatalouden koneiden voiteluaineista Ruotsissa 55 prosenttia.

  • Tuotanto on Ruotsissa, ja yhtiö tuntee hyvin pohjoismaiset olosuhteet.

  • Yhtiö on osa Aspenia ja siten nykyään Lantmännen Agro -konsernia.

  • Vuosittainen tuotanto 10 miljoonaa litraa ja liikevaihto 20 miljoonaa euroa.