Uusi niittokone palvelee kahta omistajaa

Paraislaisten serkusten viimeisin yhteinen konehankinta on KUHN GMD 4011 -niittokone. Vajaan 200 hehtaarin ja runsaan 2 000 paalin kokemuksella miehet ovat varsin tyytyväisiä valintaansa.

Traktorin takana leikkaava KUHN-niittokone.

Kesällä Paraisten saaristossa niitettiin yhdistelmällä, jossa traktorin edessä on Elhon kolmimetrinen niittomurskain ja takana nelimetrinen, pelkästään leikkaava KUHN-niittokone. GMD 4011 -niittokonemalli on isäntien tuorein yhteinen koneostos, joka on nyt käytössä ensimmäistä kesää.

– Pelkästään leikkaavaa niittokonetta harkittiin jo edellistä konetta ostettaessa, mutta silloin päädyttiin vielä perinteiseen 2,8-metriseen niittomurskaimeen. Sen toimintaan emme kuitenkaan olleet täysin tyytyväisiä, kertoo koneen toinen omistaja Andreas Johansson. − Sittemmin vain leikkaavat ovat kasvattaneet suosiotaan ja vaihtoehtoja on tullut lisää.

– Muutama vuosi sitten hankimme KUHNin leveän karhottimen, jonka kapasiteettia emme pystyneet edellisen takakoneen kanssa täysin hyödyntämään, Johan Hermansson valottaa lisää hankintapäätöksen taustoja.

Merkittävin parannus aiempaan nähden on seitsemään metriin noussut niittoleveys. Tehoa työskentelyyn on tullut enemmän kuin yhdestä lisämetristä voisi päätellä. Pelkästään niittävä kone on edeltäjäänsä kevyempi, mikä näkyy polttoainekuluissa. Se myös sallii suuremman ajonopeuden.

– Jos pelto vain on riittävän tasainen ja riittävän pitkä, voi ajaa aika kovaa. Kone pysyy hyvin ja sopivalla paineella maassa. Esimerkiksi tänään urakkatyönä niitetyllä lohkolla ajonopeus oli noin 20 km/t työn jäljen siitä mitenkään kärsimättä, Johansson toteaa.

Tuttu, mieleinen merkki ja Lantmännen Agron Turun toimipisteen tuttu myyjä tekivät ostotapahtumasta helpon. Huoltotarpeita ei viime talvena hankitulla koneella ole vielä ehtinyt juuri olla. Kerran on ajettu kiveen sen verran, että teriä vääntyi kaarelle. Varaosat saatiin nopeasti, ja terien vaihto osoittautui helpoksi.

– KUHN on yleinen merkki ja sekä alkuperäisosia että tarvikeosia on hyvin saatavilla, huomauttaa aikoinaan itsekin konemyyjänä toiminut Hermansson.

KUHN GMD 4011 -niittokoneessa on yhdeksän lautasta. Terät on helppo vaihtaa, ja varaosia on hyvin saatavilla.

Saaristossa koneen on mahduttava lossiin

Serkukset viljelevät tilojaan Turun saaristossa, lautta- ja lossiyhteyksien takana. Andreas Johansson tuottaa vaimonsa Sonja Ek-Johanssonin kanssa maitoa Heisalan saarella ja Hermansson kasvattaa puolisonsa Ninan kanssa Hereford-karjaa Sorpossa, Paraisten portin toisella puolen.

Heisalassa lypsäviä on tulevana talvena, uuden navetan valmistuttua, satakunta. Karja on pääosin ayrshireä, mutta joukossa on toistakymmentä puhdasta jerseytä ja muutama holstein. Sorpon rantalaitumilla käyskentelee kesäaikaan 150–160 eläintä, joista emoja kuutisenkymmentä. Nurmialaa kummallakin tilalla on vuokra- ja hoitomaat mukaan lukien noin sata hehtaaria.

Tilojen etäisyys on linnuntietä vain pari kilometriä, mutta matka vaatii yhden yhteysaluksen ja kahden lossin käyttöä.

– Perhosmalliakin eli toista takakonetta meille on ehdotettu, mutta koneiden mitoituksessa on huomioitava siirtymiset saaresta toiseen ja ajo kapeilla, kesäisin vilkasliikenteisillä teillä. Saariston pelloilla on myös riittämiin kulmia, kiviä ja kallioita, joten tämä leveys on meille optimi, Hermansson sanoo. – Tämänkin koneen kuljetuspituutta vähän pelkäsin, sehän on kuin linja-auto, mutta yllättävän ketterästi se vaan tulee perässä.

Serkukset Johan Hermansson (vas.) ja Andreas Johansson pitävät yhteisomistusta hyvänä ratkaisuna.

Yhteistyö säästää aikaa ja rahaa

Serkuksilla on koneiden yhteisomistuksesta laaja kokemus. Ensimmäinen yhteinen kone, yhä käytössä oleva paalain, hankittiin kuusi vuotta sitten. Nyt kaikki nurmirehuketjun koneet traktoreja lukuun ottamatta ovat yhteisiä.

Aikanaan lopullisen sysäyksen koneyhteistyölle antoi Sorpon tilan siirtyminen lypsykarjasta lihakarjaan. Sen seurauksena aikataulut ja työvaiheet lomittuvat luontevasti.

– Teillä tarvitaan korsiintuneempaa rehua, meillä sulavaa. Teillä korjataan kaksi satoa, meillä kolme, Johansson kuvailee.

Yhteistyö ja yhdessä tekeminen on serkusten mielestä vähintään yhtä tärkeää kuin yhteisomistus. Se tekee työstä mielekkäämpää ja sujuvampaa. Sen lisäksi, että yhteiset koneet puolittivat konekustannukset, yhdessä tekeminen säästää aikaa ja palkkamenoja. Erikseen toimiessa kumpikin tarvitsisi saman tehon saavuttamiseen kaksi apukuskia, nyt riittää yksi yhteinen. Kolmannen kuljettajan työn maksaa se, jolle rehua kulloinkin korjataan.

– Nyt jää enemmän aikaa muihin töihin ja vapaa-ajan viettoon, Hermansson toteaa.

– Kyllä, ja tekemisen mielekkyys on tärkeää, se että tehdään yhdessä, vähän niin kuin porukalla, Johansson vahvistaa.

Urakointia serkukset ovat tehneet toistaiseksi muutamia päiviä vuodessa. Sillä katetaan koneketjun huolto- ja varaosakustannukset, ja jatkossa toivottavasti myös ainakin osa koneiden uusimisista. Sen laajempaan urakointiin ei ole tarkoitus tähdätä. Tämän vuoksi ei ole myöskään muodostettu koneyhtymää tai osakeyhtiötä, vaikka sitäkin on välillä pohdittu. Yhteistyö sujuu mainiosti muutenkin.

KUHN GMD 4011-FF -niittokone

  • Työleveys 3,95 m

  • Lautasia 9 kpl

  • Karhon leveys noin 3,30 m

  • Tehontarve alk. 41 kW/55 hv minuutissa

  • Voimanotto 1 000 rpm

  • Paino 1 085 kg

  • KUHN Optidisc -teräpalkki pikakiinnitt. terillä

  • Lift-Control hydropneumaattinen kevennys

Tiedustele KUHN-niittokoneita lähimmästä Lantmännen Agron myymälästä.