Uusi kalusto säästää aikaa ja rahaa

Salaojakympit Oy:lle luovutettiin joulun alla viisi uutta Norcar-pienkuormaajaa. Työmailla niitä jo odotettiinkin. – Olemme siirtyneet täysin omaan kalustoon. Se on osoittautunut edullisimmaksi ratkaisuksi, kertoo Taneli Kiviniemi.

 

Norcar on Lantmännen Agron ainoa pienkuormaajamerkki, kertoo Tuomas Reinikainen (oik.). Taneli Kiviniemi tutustui siihen Lantmännen Agron esittelypäivillä.

Salaoja- ja sadevesiremontteihin keskittyvä yritys perustettiin 2006. Yritys laajeni ensin kotikuntansa Reisjärven lähialueille, ja nykyään se palvelee koko Suomea 80 työntekijänsä ja kahdeksan toimipisteensä kautta. Yrityksen liikevaihto on ollut nousujohteinen.

– Viime vuonna saavutimme noin kuusi miljoonaa ja ensi vuodelle odotamme kovaa kasvua, arvioi Taneli Kiviniemi, yksi yrityksen omistajista. Yrityksen konetarve on suuri.

– Periaatteemme on, että kaluston on pysyttävä uutena. Näin miehet saavat tehdä töitä tosissaan, eikä tule remonttitaukoja. Köyhä ei voi pitää koneita seisomassa, vaan kaikilla on tehtävä täysillä töitä. Tunteina se tarkoittaa noin tuhatta tuntia vuodessa konetta kohden, arvioi Kiviniemi.

Tarkan vertailun tulos

Kauppaa väännettiin tiukkaan ja kauan Lantmännen Agron Tuomas Reinikaisen kanssa.

– Kolme konetta oli meillä testissä ja paras otettiin, Kiviniemi myhäilee.

Jokaista konetta käytettiin viikon verran testissä eri työmailla, ja voittaja selvisi aika pian.

– Norcar oli mukavin käyttää, jouheva ja passasi käteen heti. Asentajat pitivät siitä eniten, mikä on meille se tärkein juttu. Nehän on suunniteltu Suomessa näihin olosuhteisiin. Sen maasto-ominaisuudet olivat parhaat. Erityisesti märällä ja pehmeällä alustalla on hyötyä siitä, että kaikki neljä rengasta ovat koko ajan maassa. Runkonivel taittuu keskeltä, mikä on turvallista. Veto-ominaisuudet ovat parempia, eikä käyttö riko nurmikonkaan pintaa, luettelee Taneli Kiviniemi.

Ostajat ovat mieltyneet myös Uusikaarlepyyssä valmistettavan Norcarin laajaan varustevalikoimaan. Salaojakympit tarvitsivat koneisiin leveät renkaat, pitkän ja leveän kauhan, trukkipiikit, maaporan ja ekstralisävalot.

– Myös teleskooppipuomi on meille olennaisen tärkeä. Työmailla ylijäämämaa nostetaan kuorma-auton lavalle ja puomin pitää yltää oikeaan paikkaan. Norcar on helppo huoltaa, koska huoltotilaan pääsee helposti ilman ruuvailua. Eipä toisaalta ole tarvinnut remontoidakaan, Kiviniemi hymyilee.

Salaojakympit ottivat ensimmäiset a6226-kuormaajat käyttöön jo keväällä, ja nyt ostettiin neljän samanlaisen lisäksi yksi 7236-kuormaaja. Kiviniemi arvelee vaihtavansa koneet uusiin neljän–viiden vuoden kuluttua.

– Tuomas ottaa ne vaihdossa, ja vaihto onnistuu aina, lisää Kiviniemi.

Käytettynäkin Norcarilla on varma ostajakunta ja monta käyttövuotta edessään.

– Norcar on Lantmännen Agron ainoa pienkuormaajamerkki ja samalla avain maatalouden ulkopuoliseen myyntiin. Olemme järjestäneet esittelypäiviäkin, joissa on ollut esillä eri malleja. Markkinoinnissa kannattaa katsoa laajemmalle, Tuomas Reinikainen korostaa.

Maatalous on mullistusten edessä muun muassa tilakokojen kasvaessa. Moni maanviljelijä lopettaa tai laajentaa työnkuvaansa ja ryhtyy urakointiin.

– On hienoa tavoittaa asiakkaita perinteisen maatalouden ulkopuolelta, esimerkiksi viheralueitten tai kiinteistönhuoltajien joukosta, lisää Norcarin myyntipäällikkö Kalle Halme.

Taneli Kiviniemen isä oli pelto­salaojitusurakoitsija, mistä Taneli sai kipinän kiinteistöpuolen salaojayrittäjyyteen. Sitä voidaan tehdä ympärivuotisesti. Uusia pienkuormaajia jo odotettiinkin työmailla.

Kaikkia kohteita ympärivuotisesti

Salaojakympit keskittyy talojen salaojitukseen ja sitä kautta sisäilmaongelmien ratkaisuun. Yritys on salaojittanut vuosien mittaan yhteensä noin 1 500 kohdetta. Kohteina on omakotitalojen lisäksi rivi- ja kerrostaloja, halleja, kouluja ja navettoja. Työtä tehdään ympärivuotisesti.

Kiviniemen mukaan ihmiset heräävät todellisuuteen vasta, kun tarve on jo suuri. Asiat eivät ole kunnossa, jos talon alla on ”jotkut” putket. Jos tarkistuskaivot ja patolevyt puuttuvat, talo ei hengitä, ja pian syntyy kosteus- ja sisäilmaongelmia.

– Suurimmissa ongelmissa ollaan 70–90-lukujen valesokkelitaloissa, joissa talon puurunko on usein maanpinnan alapuolella ja lattiavalujen sisässä. Se imee sieltä kosteutta, mitä ei pysty silmämääräisesti näkemään. Kosteudesta viestivät mummolan tuoksu ja kivijalassa oleva hilseily ja halkeamat, kertoo Kiviniemi.

Yritys tehostaa töiden läpimenoa kaikin keinoin.

– Asentajilla on naulaimet ja työkalut eri tarpeisiin, reunalaudoitukset on katkottu valmiiksi, patolevylista on oma tuotteemme ja valmista syntyy nopeasti. Ensi vuonnakin tilaamme tarvikkeet salaojaremontteihin Lantmännen Agrolta eli Reinikaisen veljeksiltä. Onhan se mukava ostaa reisjärveläisiltä, saman kylän pojilta. Kilpailu oli tiukkaa, mutta toimitusvarmuus, kilpailukykyiset hinnat ja mukavat yhteistyökumppanit ratkaisevat, Kiviniemi hymyilee.

Hyvä meininki on tärkein asia Kiviniemelle myös heidän omassa yrityksessään.

– Olemme nyt markkinoiden isoin toimija ja meillä on talossa hyvä ja ahkera kulttuuri. Meillä on töissä vain mukavia työntekijöitä, suurin osa on lähtöisin maaseudulta. He ovat kotonaan ja kotiseudullaan oppineet tekemään töitä ja tietävät, mitä työnteko on. Sillä me olemme pärjänneet nyt ja pärjäämme jatkossakin. Nöyränä ja kiitollisena katsomme tulevaisuuteen, korostaa Taneli Kiviniemi.