Tehokas ja kestävä keräyskone antaa kiville kyytiä

Elho Scorpio 550 -kivenkeräyskoneelle riittää töitä niin ylivieskalaisella maitotilalla kuin kalajokisella urakoitsijalla. Uuden koneen tekniset ominaisuudet saavat käyttäjiltä kiitosta.

Toisin kuin muut kivenkeräyskoneet, Elho Scorpio 550 toimii täysin hydrauliikalla.

Pellolta kantautuu kolinaa, ja ohut tomupilvi häipyy tuulen mukana lakeudelle. Ollaan Ylivieskan Pylvään kylällä, Kotipellon tilalla, jossa Elho Scorpio 550 -kivenkeräyskone kerää murikoita kesän kuivattamasta maasta.

– Tässä on useampi peltolohko yhdistetty yhdeksi, ja entiseltä kanavan paikalta kerätään nyt kivet pois. Ensi kesänä on tarkoitus kasvattaa tässä maissia, viljelijä Marko Sorvisto kuvailee työmaata.

Sorvisto on pyörittänyt Sari-puolisonsa kanssa lypsykarjatilaa yli kaksi vuosikymmentä. Vuosien varrella tilaa on laajennettu, ja nykyään peltopinta-alaa on kaikkiaan 200 hehtaaria.

Elho Scorpio 550 on tilan ensimmäinen kivenkeräyskone, ja käytössä se on ollut viime keväästä lähtien. Aiemmin sama työ on hoitunut toisinaan urakoitsijalla, toisinaan traktorin etukuormaajaa tai jopa talikkoa ja käsivoimia käyttäen. Kivenkeruu on työllistänyt yhä enemmän sitä mukaa, kun pinta-alat ovat kasvaneet.

– Kivihän on häiriötekijä viljelyssä, ja olin jo pidempään harkinnut koneen hankintaa. Tilusjärjestelyjen vuoksi peltojen muokkaustarve on kasvanut. Nykyteknologia pitää tässä työssä ottaa avuksi, jotta aikaa jäisi muuhunkin, Sorvisto kertoo.

Kivenkeräyskone on käytössä pääasiassa tilan omilla pelloilla. Vaikka koneella on hintaa, se on Sorvistolle myös pitkäaikainen investointi.

– Kyllä tämän pitäisi kestää 15–20 vuotta, kunhan huoltaa hyvin.

Koneen kippauskorkeus yltää 2,7 metriin, joten kivet pystyy helposti lastaamaan maansiirtoperävaunun kyytiin.

Hydrauliikka suuntaa voiman sinne, missä tarvitaan

Vaikka jokilaakson vanhat viljelysmaat eivät enää ole kaikkein kivisimmästä päästä, kerättävää riittää edelleen. Kun kone huristelee menemään, pienempiä murikoita ropisee säiliöön kaiken aikaa. Kone pystyy käsittelemään halkaisijaltaan jopa 45 senttimetrin suuruiset kivet.

Sorviston pellolta kerätyt kivet päätyvät eri kohteisiin. Osa käytetään tienpohjiin ja monttujen täyttöön, osa kasataan pellon reunaan.

Toisin kuin muut kivenkeräyskoneet, Elho Scorpio 550 toimii täysin hydrauliikalla. Tämä helpottaa koneen käyttöä, sillä teho suuntautuu aina sinne, missä sitä tarvitaan. Jos eteen tulee iso maakivi, kone lisää työsyvyyttä automaattisesti.

Elho Scorpio 550:n nostorumpua voi pyörittää molempiin suuntiin. Koneen nostopiikit joustavat yksitellen ylös, sivulle ja taakse, ja ne kestävät myös peruutusliikkeen.

– Tätä on hyvä ja helppo käyttää. Jos kivi kiilautuu kiinni, ei tarvitse kuin pyöräyttää takaisin päin, toteaa konetta kuljettava Antti Kaikkonen.

Kaikkonen on viljelijä itsekin, ja oman tilanhoidon ohella hän tekee Sorvistolle tuntitöitä. Viime keväästä lähtien kivenkeruuta on riittänyt, mutta uuden koneen kanssa työ on sujunut jouhevasti.

– Hyttiin asti kivien kolina ei yllä. Olisiko hydrauliikan ansiota sitten se, että kone ei pidä niin paljoa meteliä, hän arvelee.

Antti Kaikkonen (vas.) on viljelijä itsekin, ja oman tilanhoidon ohella hän tekee Markku Sorvistolle tuntitöitä.

Monenlaiseen käyttöön ja maaperään

Työkoneiden erikoismyyjä Seppo Sorvari Ylivieskan Lantmännen Agrosta kertoo, että Elho Scorpio 550 soveltuu kiven ja puutavaran keruuseen paitsi pelloilta, myös esimerkiksi asuntoalueiden pohjamaista.

– Käyttöä on ylipäätään kaikkialla, mistä kiviä on tarpeen poistaa. Maaperän koostumuskaan ei rajoita käyttöä. Kevyessä maassa kivet tietysti irtoavat helpommin, savessa ne ovat lujemmassa.

Hankinnan kannattavuuteen vaikuttaa myös tilan pinta-ala. Sorvarin mukaan kivenkeräyskoneita myydään pääasiassa isoille tiloille ja porukkakoneiksi. Yksi käyttäjäryhmä ovat urakoitsijat.

Heihin kuuluu myös nuori kalajokinen Niklas Tilvis, joka on vuoden 2018 keväästä lähtien tehnyt koneurakointia yrittäjänä. Työ- ja konepalvelu Tilvis Niklas urakoi lähialueella Kannusta ja Sieviä myöten, ja kivenkeruu on yksi yrityksen palveluista.

– Peltoja, tontinpohjia, raivioita, Tilvis luettelee kivenkeruukoneen käyttökohteita.

– Kone on sen verran notkea, että sillä pystyy kyllä käsittelemään monenlaisia paikkoja.

Kivenkeräys onnistuu keväästä syksyyn

Kysyntää on urakoitsijalla riittänyt, ja etenkin keväällä saa Niklas Tilviksen mukaan olla koko ajan menossa. Kivenkeruulle otollista aikaa riittää huhtikuun lopulta suurin piirtein lokakuun lopulle. Syksyllä voidaan työskennellä niin pitkään kuin maa on kuivaa.

Elho Scorpio 550:n ominaisuudet saavat urakoitsijalta kiitosta. Täyshydraulinen veto ja 70 senttimetrin joustolla varustettu teleskooppipuomi auttavat kiperämmissäkin paikoissa. Koneen kippauskorkeus yltää 2,7 metriin, joten kivet pystyy helposti lastaamaan maansiirtoperävaunun kyytiin.

Oma etunsa on Tilviksen mukaan siitä, että kone on kohtuullisen vaivaton huoltaa ja huollattaa.

– Jälkimarkkinointi on toiminut hyvin. Kun huolto pelaa aina tarvittaessa, ei konetta tarvitse turhaan seisottaa, hän kiittää.

Elho Scorpio 550 -kivenkeräyskone

  • Leveä keräilyalue

  • Kestävä runkorakenne

  • Isot telipyörät

  • Hydraulinen veto

  • Nostoroottori

  • Seularaudat vaihdettavissa, joka toinen poistettavissa.

  • Suuri kivisäiliö, korkea purku

Tarkista tarkat tekniset tiedot koneen esittelysivulta tai lähimmästä Lantmännen Agron myymälästäsi.