Tarkkaa säätöä kylvöalustan mukaan

Nastolassa viljatilaa pitävä Risto Kanninen on altis tarttumaan uuden tekniikan tarjoamiin mahdollisuuksiin. Kun Multiva toi markkinoille uuden sarjan kylvölannoittimet, Kanninen solmi kaupat Forte FX 400 -koneesta.

Kevään 2019 kylvöt sujuivat uudella kylvölannoittimella jouhevasti ja tuottivat tukun positiivisia käyttökokemuksia.

– Kone on helppo ottaa käyttöön. Kylvösyvyyden säätö on entistä tarkempaa ja uusi käyttölogiikka on näytöltään ja ohjattavuudeltaan selkeätoiminen, kehuu Risto Kanninen.

Koneessa on hydraulisesti säätyvä vannaspainatus, 50–250 kiloa per vannas.

– Vannas pitää kylvösyvyyden tarkkana kaikenlaisilla maalajeilla. Minulla on maata laidasta laitaan hiesusavesta ja suomaasta lähtien. Tämä kone on vastaus niiden kaikkien tuomiin kylvöhaasteisiin.

Ohjausvaihtoehdoksi Kanninen valitsi moderneimman järjestelmän, joka perustuu ISOBUS-standardin mukaiseen liitäntään kylvölannoittimen ja vetokoneen välillä. Kannisen traktorissa tuota liitäntää ei ollut valmiina ja se tehtiin erikseen.

– Käyttölogiikka on tosi yksinkertainen ja helppo ottaa käyttöön. Piuhat kiinni ja järjestelmä on saman tien käyttövalmis. Traktorin ohjaamossa sijaitsevasta näyttöpaneelista kylvön seuranta ja tarvittavat ohjaustoimenpiteet käyvät kätevästi.

– Forte on helppo ottaa käyttöön, sanoo Risto Kanninen.

Monen alustan kone

Kannisella on viljelyksessä vajaat 150 hehtaaria peltoa, joilla kasvaa ohraa, kauraa ja vehnää. Osa on luonnonhoitopeltoa. Forten säiliö vetää 4 800 litraa, joka on jaettavissa siemenen ja lannoitteen kesken. Kanninen ei anna kaikkea lannoitetta kylvövaiheessa, vaan lannoittaa kesällä lisää.

– Pystyn kylvämään yhdellä säiliöllä 5–6 hehtaaria lajikkeesta riippuen. Teen kiertokokeen, kun lajike vaihtuu, ja kontrollikiertokokeen päivittäin. Siemenen ja lannoitteen menekki oli keväällä hyvin tarkasti haluttua.

Koneessa on vaihteisto lannoite- ja siemenpuolella. Kylvönopeus liikkuu Kannisen mukaan tyypillisesti 12 kilometrin tuntivauhdin (km/h) tuntumassa, hyvällä tasaisella kylvöalustalla jopa 14 km/h on mahdollinen nopeus. Fortella kylväminen onnistuu muokattuun ja kynnettyyn maapohjaan sekä sänkeen.

– Minä muokkaan yleensä kaikki pinnat rikki ennen kylvöä, kertoo Kanninen, joka oli tyytyväinen viljojen tasaiseen orastumiseen keväällä. Forte FX 400 täytti odotukset, ja hän kertoo mieluusti kokemuksistaan, kun palvelee asiakkaita Lantmännen Agron Lahden myymälässä.