Suuri tila tarvitsee jämäkän lavetin

Kasvavalla ja kehittyvällä karjatilalla kaluston on pysyttävä ajan tasalla. Järeä kotimainen MPH-lavetti ratkaisi Vesa Erosen kaivinkoneen kuljetustarpeet.

MPH Lavetti 30 mukautuu erilaisiin kuljetustarpeisiin.

Pohjois-Karjalan leipäpitäjässä Liperissä sijaitsee maakuntansa ja koko maan mittakaavassa suuri lihakarjatila, Vesa Erosen Nenore Oy. Etenkin viime vuosina tilan kasvu on ollut nopeaa: nuoren nautakarjan loppukasvatuspaikkojen määrä on tilalla tällä hetkellä jo parituhatta. Kuudessa navetassa kasvaa maitorotuista karjaa. Lypsykarjojen sivutuotteena tilalle puolivuotiaina tulleet sonnivasikat viipyvät tilalla noin vuoden ajan.

Suurella tilalla myös koneet joutuvat todelliseen testiin. Käyttömäärät ja tarpeet vaativat.

– Kaluston on pysyttävä kasvussa ajan tasalla, Vesa Eronen toteaakin.

Tänä vuonna tilalla on uudistettu lavetti, sillä entinen alkoi tuntua kevyeltä käyttötarkoituksiin nähden. Valinta osui uuteen suomalaisvalmisteiseen koneenkuljetuslavettiin, MPH Lavetti 30:een.

– Lavetin järeys ja monikäyttöisyys viehättivät. Uskon, että tämä on käyttökunnossa vielä parinkymmenen vuoden päästä.

Maatilalla on aina vetotarvetta, suurella tilalla paljon. Kaivinkonettaan Eronen kertoo vuosittain tarvitsevansa omaan käyttöön jopa tuhat tuntia, joten koneen siirtotarve on suuri. Kaivinkonetta siirretään lavetilla, ja Erosen käyttömäärillä oma kone on ehdoton.

– Peltojen ja salaojien kunnostuksia tehdään, kun on muilta töiltä aikaa. Oma lavetti on vaivattomin ratkaisu, sillä aikatauluja ei tarvitse sovittaa muiden kanssa.

Vakaalle lavetille on painava kaivinkone turvallista ajaa kyytiin.

Lyhyillä välimatkoilla lastausnopeus ratkaisee

Tilalla lavettia käytetään etenkin kaivinkoneen kuljetukseen tilan laidalta toiselle tai kauempana sijaitseville vuokrapelloille. Lyhyitä, nopeita siirtomatkoja kertyy paljon, pitkät kuljetusmatkat ovat harvemmassa.

– Jos konetta kuljetetaan vain puolisen kilometriä, se on tärkeää saada nopeasti kyytiin.

Erosen tilalla pihamaat ja navettojen ympäristöt on asvaltoitu, joten telakoneen kuljetus lyhyelläkin matkalla on ainoa järkevä vaihtoehto.

– Vakaalle lavetille on painava kaivinkone turvallista ajaa kyytiin. Tämä on järeämpi kuin monet tuontilavetit.

Erosen lavetissa on lisävarusteena hankittavat hydrauliset ajosillat, jotka nopeuttavat lastausta. Se on etu, kun käyttökertoja on paljon. Lisäksi lavetti mukautuu erilaisiin kuljetustarpeisiin: kaivinkoneen lisäksi Eronen kuljettaa sillä pienempiä koneita, irtotavaraa ja lannoite- ja siemensäkkejä. Lavetissa on sidontapisteitä myös keskellä, joten eri kokoisia taakkoja voi kuljettaa turvallisesti.

– Ja ajosiltaa voi ajaa pienemmälläkin koneella, Eronen lisää.

Kotimaisuus oli Vesa Eroselle yksi painava valintaan vaikuttava seikka.

Vakaa vedettävä eri ympäristöissä

Karjatilan isäntä kertoo vetävänsä lavettia yleensä keskisarjan traktorilla, tosin joskus vetokäyttöön tarvitaan isompi kone. Eronen kiittelee lavetin teknistä kantavuutta ja järeitä akseleita.

– Ne riittävät hyvin tarvittavalle kantavuudelle, riittäisivät enempäänkin. Samoin on jarrujen kanssa. Siksi lavetti on vakaa vedettävä tielläkin.

Etäpelloille Joensuuhun on matkaa muutamia kymmeniä kilometrejä.

– Sinnekin kulkee kaivinkone vaivatta, sillä jousituksessa riittää kapasiteettia. Lavetti ei kallistele sisämutkissakaan liikaa.

Eronen on ehtinyt muutaman käyttökuukauden mittaan mieltyä moniin uusiin lavettinsa ominaisuuksiin. Esimerkiksi telaohjurit ovat hänelle mieleen etenkin talvisin. Tela kun ei pidä poikittain, ellei ohjuri ole sitä tukemassa. Ohjurit lisäävät turvallisuutta kyytiin ajettaessa ja paikasta toiseen liikuttaessa.

– Käytössä tärkeitä ovat sidontapisteet keskellä lavettia, ylileveät valot ja säädettävä vetokoukku. Traktoreissa kun vetokoukku voi olla eri korkeuksilla.

Myös kotimaisuus oli Eroselle yksi painava valintaan vaikuttava seikka. MPH-lavetin tuotekehitys ja valmistus tapahtuvat Juuassa.

– Tarvittaessa apua löytyy kotimaasta, ja lavetin tekijä on helposti tavoitettavissa.

MPH Lavetti 30

  • 3 akselia

  • Kantavuus 25 tonnia

  • Kokonaispaino 30 tonnia

  • Aisan jousitus jousella

  • Vakiona jousikeventeiset ajosillat ja hydraulijarrut

  • Rungon kohdalla on teräshydrauliputket

  • Paikka lapiolle, rautakangelle ja harjalle

  • Säädettävä ja pyörivä vetokoukku (kuorma 3 000kg)

  • Uudet Sailun-merkkiset renkaat (ei pinnoitetut)

  • Maataloustraktorivalot

Lisäksi saatavilla on kattava valikoima erilaisia lisävarusteita – tarkista tarkat tuotetiedot.

Lisätietoa lavetista saat lähimmästä Lantmännen Agron myymälästäsi.