Rikkatorjunnan uusi tähti on Broadway Star

Pelloilla on nyt paljon syysvehnää ja ruista, joiden rikkatorjuntaan Broadway Star on varma valinta. Se toimii myös erittäin hyvin kevätvehnällä. Kokeissa viljelijöiden palaute on ollut erittäin hyvää.

Vehnän rikkatorjuntakoe 2018 Hauholla. Kuvassa Broadway Star -käsittely kuvattuna 2.7.

Hauholla sijaitseva Lantmännen Agron koetila on tutkinut uutta Broadway Star -valmistetta kenttä­kokeissa jo usea­na kasvukautena.

Broadway Star on tehokas vaihtoehto heinämäisten ja leveälehtisten rikkakasvien laajatehoiseen torjuntaan vehnä- ja ruispelloilta. Yhdellä ruiskutuksella saat torjuttua muun muassa hukkakauran, juolavehnän sekä kaikki tärkeimmät leveälehtiset rikkakasvit.

Vehnän rikkatorjuntakoe 2018 Hauholla. Kuvassa käsittelemätön kontrolliruutu, Jauhosavikka kasvoi isoksi ruudulla ja oli kokeessa valtarikkalajina.

Kokeissa saatiin huippusadonlisät

Vuoden 2018 kokeessa kevätvehnä ruiskutettiin 29.5. kasvuston pensomisen alussa, jolloin rikkapaine näytti vielä kuivuuden vuoksi pieneltä. Rikkoja taimettui kuitenkin vielä ruiskutuksen jälkeen kesäkuussa ensimmäisten kunnon sateiden myötä.

Koelohkon yleisimpiä rikkakasveja olivat jauhosavikka, peippi ja vesiheinä, sekä myöhemmin itänyt pelto-orvokki. Kokeessa oli Broadway Starin lisäksi verrokkina kilpaileva, saman segmentin rikkatorjuntavalmiste, jolla on tehoa sekä leveälehtisiin että heinämäisiin rikkoihin.

Savikka runsastui lohkolla nopeasti kuivana ja kuumana kesänä, ja paksun vahapinnan vuoksi sen torjunta osoittautui monelle valmisteelle tavanomaista hankalammaksi. Broadway Star torjui kuitenkin erinomaisesti myös savikan, ja koeruudut olivat hyvin puhtaita rikoista.

Hyvät rikkatorjuntatehot näkyivät lopulta myös sadossa. Broadway Star lisäsi satoa 32,4 prosenttia käsittelemättömään koejäseneen verrattuna. Myös tuhannen jyvän paino nousi 9,6 prosenttia.